Hillelin piano soi taas iloisesti

Koko kansan tunteman Hillel Tokazierin piano hiljeni kolmisen vuotta sitten peräti puoleksi vuodeksi, kun muusikko kaatui ja loukkasi molemmat kätensä.

Joko viisas on joskus todennut, että vastoinkäymiset ovat vain tavallista paremmin naamioituneita myötäkäymisiä. Tätä viisautta ei hevin uskoisi, kun muusikko kaatuu, murtaa vasemman käden värttinäluunsa ja loukkaa vielä oikean käden peukaloakin.

– Kompastuin kivikatuun lokakuussa kolme vuotta sitten, Hillel Tokazier, 67, kertoo.

– Käsi leikattiin jas sitä kuntoutettiin. Sain myös kahden vuoden ajan pistoshoitoa, josta huolehdin itse. Oli kuitenkin onni onnettomuudessa, että kaatuminen tapahtui nyt, sillä minulta löydettiin luuntiheysmittauksen yhteydessä osteoporoosi.

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä huonommaksi tilanne muuttuu. Joka kolmas yli 50-vuotias mies kärsii joko alentuneesta luuntiheydestä eli osteopeniasta tai sitten jo osteoporoosista. Sama koskee joka viidettä naista.

– Olen toipunut muuten, mutta oikean käden peukalo on vielä vähän vajaa. Se lyö kuitenkin hyvin alaspäin, mikä on pääasia. Onnettomuus ei onneksi vienyt työkykyä, mutta sen se teki, etten enää pysty soittamaan kovin pitkiä jaksoja kerrallaan.

Etsivä löytää

Hillel oli kokonaan soittamatta kolme, neljä kuukautta ja entiseen vauhtiin hän pääsi vasta puolen vuoden kuluttua kaatumisesta.

– Jumalan kiitos, että se tapaturma sattui nyt eikä myöhemmin, hän huokaa.

– Selviydyin siitä lopulta oikein hyvin, ei iskenyt kuin lievä masennus. Sain kättä varten kipukynnyslääkkeitä, mutta enää en tarvitse niitä kaikkia, otan vain tarvittaessa lievittämään kipuja. Olen löytänyt sopivan luontaistuotteen.

Hillel etsi kauan sellaista voidetta, joka auttaisi soittotilanteessa.

– Käytin vuosikausia Zinaxinia, mutta valitettavasti se lopetettiin. Minulla oli myös pullo kiinalaista öljyä, jota myydään Saksassa. Se auttoi jonkin verran, mutta sen vaikutus ei ollut pitkäkestoista.

Toimiva tuliainen

Sitten Hillel sai yhden tuubin Perskindol-nimistä voidetta ystävältään, joka oli hankkinut sitä Israelista. Kyseessä on sveitsiläisen lääketehtaan valmiste.

– Käytin sitä ja se oli ihan okei, mutta sitten kuulin sitä olevan myynnissä myös Suomessa. Hankin sitä heti ja rupesin käyttämään aina tarpeen tullen. Minulla oli levytyksessäkin Perskindol-voidetta päällä ja käytin sen lisäksi vielä kiinalaista öljyä. Käytössäni oli myös pitkävaikutteista Perskindol-laastaria.

– Olen enemmän kuin tyytyväinen Perskindoliin, josta voin omien kokemusteni perusteella sanoa, että se toimii. Se ei paranna, mutta se lievittää ja helpottaa kipua ihan selvästi.

Pitkä ura pianistina

Hillel on soittanut pianoa vuosikymmeniä, joten ei mikään ihme, että paikkoja välillä niin sanotusti juilii.

– Fibromyalginen kipu säteilee kaulasta ja niskasta olkavarsiin ja käsivarsiin, hän selvittää.

– Käytän Perskindolia nykyään aina tilanteen mukaan. Jos tiedän edessä olevan studio- tai soittokeikan, heitän sitä päälle ennaltaehkäisevänä varmuuden vuoksi jo aamulla ennen kuin lähden reissuun. Spray on mielestäni ihan loistava juttu, mutta voide tuntuu jotenkin tehokkaammalta. Spray on pikajuttu, se on hyvin miellyttävä ja imeytyy nopeasti. Voide kestää imeytyä hiukan kauemmin.

Hillelillä on niksejä myös uusille kokeilijoille.

– Kannattaa ihan ensimmäiseksi kokeilla sprayta ja katsoa, mitä se vaikuttaa. Jos se ei ala toimia, on syytä siirtyä voiteeseen. Olen todella tyytyväinen tähän hoitosarjaan eikä se ole edes kallista verrattuna moneen muuhun samankaltaiseen tuotteeseen.

Pikkuisen keikkaa

Hillel Tokazierin muusikon ura on pitkä ja menestyksekäs. Hän on soittanut muun muassa Eero, Jussi & Boysissa, Boxcarissa ja Tapani Kansan yhtyeessä. Hän on säveltänyt iskelmä- ja popmusiikkia muun muassa Marionille, Tarja Lunnakselle, Heidi Kyrölle, Tapani Kansalle ja Paula Koivuniemelle.

– Vaikka olen eläkeiässä, teen silti edelleen pikkuisen keikkaa. Olen mukana Back to the Sixtiesissä, missä ovat kaikki vanhat 60-luvun bändit. Olen tehnyt myös musiikkia Eeron ja Jussin kanssa Boysien 50-vuotisjuhlakonserttien tiimoilta. Käyn aika paljon kirkoissa soittamassa alkumusiikkia rukousilloissa ja olen tehnyt myös gospel-levyä. Menossa on edelleen siis kaikenlaista.

Myös siviilielämän puolelle kuuluu hyvää. Hillelistä tuli aivan hiljattain isoisä, sillä hänen poikansa perheeseen syntyi kaksostytöt. Kyseessä ei siis ole mikään yksinkertainen isoisä!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Antti Kokkola

Terveys-Hymy 11-14

Teksti:Harmonia
Avainsanat: osteoporoosi, Hillel Tokazier, värttinäluun murtuminen, fibromyalginen kipu

Kommentit

Oma kommentti