Hoida auringon polttamaa ihoa!


Auringon heloittaessa on tärkeää suojata iho vaatteilla ja voiteilla. Aurinkosuojavoidetta on levitettävä iholle runsaasti ja sitä on lisättävä parin tunnin välein sekä aina uimisen jälkeen.

Herkästi palavan on valittava aurinkovoide, jossa on riittävä suojakerroin. Ultraviolettisäteille altistuminen ja erityisesti ihon polttaminen lisäävät ihosyöpäriskiä.

Vaaleaihoisten suomalaisten iho palaa herkästi, mikä on muistettava kotoisen auringonoton lisäksi myös etelän lomakohteissa. Kun kotimaassa auringon haitalliset uv-säteet saattavat polttaa ihon keskipäivällä alle puolessa tunnissa, päiväntasaajalla vaalea iho voi palaa jo viidessä minuutissa.

On hyvä muistaa, että pilviselläkin säällä voi siis palaa. Ohut pilviverho suodattaa vain parikymmentä prosenttia uv-säteilystä.

Iho on palanut, jos se alkaa aristaa ja punoittaa jo muutaman tunnin kuluttua auringossa oleilun jälkeen. Oireet ovat voimakkaimmillaan 12–24 tunnin kuluttua. Lievimmillään iho punoittelee pari päivää ja myöhemmin palanut alue alkaa hilseillä. Pahempi palaminen vaatii lääkärin hoitoa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: ihon palaminen auringossa, uv-säteilystä

Kommentit

Oma kommentti