Säteilymittaus Terveys-Hymyn toimittajan Reijo Ikävalkon luona.

Huolestuttavia uutisia Italiasta ja Englannista: Kännykkä voi aiheuttaa kasvaimen

Mainos

Terveys-Hymy on kirjoittanut yhä kasvavan säteilyvaaran riskeistä kahteen otteeseen, numeroissa 9/2019 ja 12/2019. Eikä yhtään suotta.

Ruotsin Sundsvallissa säteilyaltistuksia tutkiva filosofian tohtori, tutkijamittaaja Mikko Ahonen osaa kertoa jo peräti kolmesta oikeusjutusta, joissa on selvitelty vuosikausia kestäneen ja päivittäisen kännykän käytön aiheuttamia peruuttamattomia vaurioita. Kaksi niistä on Italiasta ja yksi Englannista. Ensimmäinen Italian tapaus on jo vuodelta 2012, toinen tämän vuoden tammikuulta. Englannin tapaus on niin ikään tuore.
– Torinon korkeimman oikeuden päätöksessä tämän vuoden tammikuulta todetaan, että Italian suurimman teleoperaattorin Telecom Italian työntekijälle Roberto Romeolle on aiheutunut työkännykän käytöstä kuulohermokasvain ja sen kirurgisen poisto-operaation myötä kuulon menetys. Hän on ollut tyypillinen suurkäyttäjä, sillä hän puhui työkännykkäänsä keskimäärin neljä, joskus jopa seitsemän tuntia päivässä päätä vasten, Ahonen kertoo.
– Tuomion perustelut olivat erityisen kiinnostavat, sillä tuomioistuin sivuutti siinä mobiiliteollisuuden rahoittamat tutkimukset, samoin se sivuutti ne tutkimukset, joita oli ollut tekemässä teollisuuden kantoja myötäilevän raja-arvo-organisaation eli ICNIRP:n porukka. Päätös oli tältä osin hyvin merkittävä: jos otetaan esimerkiksi vaikkapa Suomen tilanne, kun puhutaan kännyköistä, tukiasemista tai voimalinjoista, meillä haastatellaan aina vain kyseisen raja-arvojärjestön jäseniä, jotka luonnollisesti kieltävät niin Suomessa kuin Italiassakin kaikki mahdolliset haitalliset terveysvaikutukset.
– Italiassa jutun parissa on ollut kolme juristia, ja heistä erityisesti Stefano Bertonen pointtina on ollut se, että kun teollisuuden ja ICNIRP:n tutkimukset on nyt ohitettu, asiasta on olemassa selvää näyttöä, joka perustuu ihmisiin ja epidemiologisiin tutkimuksiin. Näyttöä on myös solu- ja eläinkokeiden puolelta. Tilanne on nyt paljon selvempi, kun nuo kaksi edellä mainittua kohderyhmää on erotettu kokonaisuudesta.
Joku tyhmempi voisi luulla, että Roberto Romeo olisi saanut tuntuvat korvaukset työn takia menetetystä kuulostaan. Onhan asiasta ihan Torinon korkeimman oikeuden päätös. Mitä vielä.
– Hän saa kuukaudessa 500 euroa valtion työntekijärahastosta. Tämä on vaikea maailma.

Ensimmäinen Italian tapaus jo 2012

Roberto Romeon tapaus ei suinkaan ole lajissaan Italian ensimmäinen. Tämän kyseenalaisen kunnian saa matkapuhelimia työkseen myynyt Innocente Marcolini.
– Italian korkein oikeus on langettanut tuomion myös kaikkein ensimmäisestä aivokasvaintapauksesta. Oikeus totesi, että Marcolinin kolmoishermokasvaimella ja hänen kännykän käytöllään oli selkeä syy- ja seuraussuhde. Marcolini oli Roberto Romeon tavoin kännykän suurkäyttäjä. Hän puhui siihen työssään yli 10 vuoden ajan, ja toisinaan jopa kuusi tuntia päivässä.
Marcolinin tukena oikeudessa oli kaksi asiantuntijaa, syöpälääkäri ja neurokirurgi. Heidän mukaansa matkapuhelimet aiheuttavat säteilyä, joka vahingoittaa ihmisen soluja ja lisää kasvainten riskiä. He totesivat 2012, etteivät kännyköiden käytöstä tehdyt siihenastiset tutkimukset kerro vielä mitään, sillä kasvaimen synty voi kestää vuosikausia.
Tohtori Ahonen kuuluu Ruotsissa lääkäri-professori Lennart Hardellin tutkijaryhmään.
– Kuulohermokasvain on siitä ikävä, että kun se poistetaan, ihmiseltä menee kuulo. Olemme tutkijaryhmässämme törmänneet tähän jo aikaisemmin. Professori Hardell on tutkinut tätä aluetta jo ainakin 15 vuotta. Kovilla kännykän käyttäjillä esiintyy paitsi kuulohermokasvaimia myös pahanlaatuisia aivokasvaimia ja kilpirauhaskasvaimia.

Britti vaatii miljoonaa puntaa

Englantilainen Neil Whitfield alkoi työkännykkänsä suurkäyttäjäksi jo 1990-luvulla. Rankempi ja pitkäaikaisempi käyttö kesti viisi vuotta, ennen kuin diagnoosi tehtiin. Hänkin myi työkseen puhelimia.
– Myös hänelle kehittyi kuulohermokasvain, ja kun se poistettiin, korva kuuroutui. Hän oli ennen sairastumistaan hyväpalkkaisessa johtoportaassa, mutta joutui kuuroutumisensa takia vaihtamaan huomattavasti matalapalkkaisempaan työhön. Hän ei enää pystynyt kuulon menetyksen takia kommunikoimaan vanhassa työssään.
– Hän on laskenut menettäneensä 20 000 puntaa vuodessa 18 vuoden ajan, ja tästä koostuu hänen miljoonan punnan korvausvaatimuksensa. Prosessi on vielä kesken, mutta englantilaiset juristit ovat olleet yhteydessä italialaisiin kollegoihinsa, ja he ovat tyytyväisiä Italian päätöksiin. Ne tuovat uusia mahdollisuuksia.

Onko vaikutusta Suomeen?

Tohtori Mikko Ahonen heittää kovaa kritiikkiä Säteilyturvakeskuksen suuntaan.
– Heidän sivuillaan olevat tiedot kasvainriskistä eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Siellä on ainakin kaksi tiedotetta, joissa on vakavia virheitä. Eikä Säteilyturvakeskus ole tuonut esille sitä, että he käyttävät jäävejä asiantuntijoita. Jos viranomaiset myöntäisivät sen, asiasta voisi syntyä edes keskustelua.
– En Suomen osalta näe vielä kovin kauheasti valoa, Ahonen toteaa.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: kännykkä, Mikko Ahonen, säteily

Kommentit

Oma kommentti