Huuliherpeksen puhkeamista voidaan torjua

Vanhassa vitsissä kysyttiin, mitä eroa on rakkaudella ja herpeksellä. Vastaus: herpes on ikuinen. Toisen vitsin mukaan herpestä on kahta lajia, herpes simplex ja herpes komplex. Ja Närpiö on ruotsiksi Närpes ja Herpiö on Herpes. Ja sitä rataa.

Mutta huumori sikseen. Joka neljäs suomalainen – siis yli miljoona kansalaista – kärsii säännöllisesti huuliherpeksestä. Huuliherpes tarttuu useimmiten kontaktissa, esimerkiksi suutelemalla. Huuliherpes paranee, mutta virus säilyy kehossa. Se asettuu lepovaiheeseen, mutta voi koska tahansa aktivoitua niin, että virus kulkee hermokanavia pitkin iholle ja huuliherpes alkaa jälleen kukoistaa.

Uusi lääke, kaksivaikutteinen yhdistelmävoide Xerclear, on ensimmäinen ja lajissaan ainoa, joka voi kokonaan estää huuliherpeksen puhkeamisen ja lyhentää hoitoaikaa niillä potilailla, joilla hoidosta huolimatta esiintyy haavaumia. Huuliherpeksen aiheuttaa herpesvirus ja tulehdusreaktio, jolla keho reagoi herpesvirukseen. Uusi yhdistelmävoide on ensimmäinen hoitomuoto, joka vaikuttaa kumpaankin herpeksen aiheuttajaan. Voide sisältää viruksen lisääntymistä ehkäisevää asikloviiria sekä tulehdusta rauhoittavaa hydrokortisonia.

Yhdistelmävoide on reseptilääke, joka on hyväksytty aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten käyttöön. Xerclear-voiteen on kehittänyt ruotsalainen Medivir. Lisätietoa huuliherpeksestä on www.huuliherpes.info -nettisivuilla.

Teksti: Hymy
Avainsanat: huuliherpes, herpes

Kommentit

Oma kommentti