Hymytytön äiti selätti syövän

Arja ja Anniina Makkonen– Hymy-lehti, Viking Line ja meikäläinen täyttävät syyskuussa 50 vuotta, eli kyseessä on kolme kovaa, naureskelee Arja Makkonen.

Lahtelainen Arja Makkonen oli aina viime vuoden juhannukseen saakka täysin terve, mutta sitten ikävät ja vaaralliset oireet iskivät kuin puun takaa. Ihan ensimmäiset oudot tuntemukset ilmenivät jo touko-kesäkuussa, jolloin Arja tunsi ajoittaisia nielemisvaikeuksia. Koska hän teki noihin aikoihin kahta työtä päällekkäin ja pitkää päivää, hän pisti aluksi vaivat stressin piikkiin.

Arja on ammatiltaan kahvilaesimies. Hän on tehnyt kahviohommia koko pienen ikänsä parin vuoden hairahdusta lukuun ottamatta. Tuolloin hän vaikutti pukuompelijana – ja vakuuttaa, ettei ikinä enää koske ompelukoneeseen.

Arja on lähes koko ikänsä ollut yksinhuoltaja. Hymytytöksi hiljattain valitun 18-vuotiaan Anniinan ohella hänellä on 27-vuotias Tommi-poika. Kumpikin lapsista seurustelee ja on muuttanut jo aikoja sitten kotoa pois. Anniina opiskelee kosmetologiksi, ja Tommi työskentelee autonkuljettajana.

– Nielemisvaikeudet vain jatkuivat, ja vuosi sitten juhannuksena olin tukehtua grillimakkaraan, Arja naurahtaa. Rupesin jo tuolloin miettimään, etteivät kaikki asiat ole kunnossa, mutta kun voin muuten hyvin, en lähtenyt tutkimuksiin. Tein pitkät työmatkat edelleen polkupyörälläni ilman minkäänlaisia vaikeuksia.

Sitten Arjan paino alkoi pudota, mutta senkin hän pisti sen piikkiin, ettei ruoka enää mennyt vanhaan malliin alas. Lapset seurasivat tilannetta ja huolestuivat, mutta Arja vain vakuutti, että kyllä äiti sitten ilmoittaa, jos tulee hätä.

– Lokakuussa Tommin mitta tuli täyteen. Hän saapui yhtenä aamuna luokseni ja sanoi, että nyt soitetaan lääkärille ja tilataan aika. Painoni oli siinä vaiheessa pudonnut jo ainakin 15 kiloa. Yritin vastustella ja siirtää soittoa seuraavalle päivälle, mutta Tommi sanoi, ettei hän lähde mihinkään ennen kuin olen varannut ajan.

Arja jutteli ensin sairaanhoitajan kanssa ja kertoi oireistaan. Hoitaja totesi, että Arjan on syytä päästä välittömästi lääkäriin. Tämä määräsi Arjan välittömästi jatkotutkimuksiin, ja kun tähystyksessä todettiin, ettei letku mene kunnolla alas, seurauksena oli uusia jatkotutkimuksia. Marraskuun alussa Arjalle todettiin, ettei syövänkään mahdollisuus ole poissuljettu.

Viikkoa myöhemmin syöpädiagnoosi varmistui, ja Arja sanoo, ettei hän muista seuraavista päivistä juuri mitään. Onneksi Tommi oli koko ajan äitinsä tukena. Arjan ruokatorven alaosasta löytyi viiden sentin syöpäkasvain, ja ainakin kolmessa sen läheisessä imusolmukkeessa oli syöpäsoluja.

Arjalle määrättiin alkavaksi solumyrkky- ja sädehoidot Tampereen yliopistollisessa sairaalassa helmikuun lopussa. Jo kuukautta tätä ennen Tommi puuttui taas tapahtumien kulkuun.

Havupuu-uutejuoma– Hän oli lukenut Terveys-Hymystä miehestä, joka oli juonut oman syöpäsairautensa yhteydessä Havupuu-uutejuomaa ja saanut oikein myönteisiä kokemuksia. Tommi toi lehden minulle ja sanoi, että juomaa kannattaisi kokeilla. Ei siinä ainakaan mitään häviäisi.

– Rupesin nauttimaan sitä desilitran verran päivässä. Ehdin olla kuurilla noin kuukauden verran ennen kuin syöpähoidot alkoivat. Join Havupuu-uutejuomaa koko ajan myös syöpähoitojen aikana, ja kerran syöpälääkäri näki pullon pöydälläni ja kysyi, mitä se oli. Kun kerroin asian, hän vain hymähti, mutta ei kieltänyt juomasta. Niinpä minä jatkoin sen ottamista.

Arja joutui heti alkuun sairaalaan viikoksi ja sai samanaikaisesti sekä sytostaatteja että sädehoitoa. Sen jälkeen hän kulki taksilla kolmen viikon ajan Lahdesta Tampereella syöpähoitoja saamassa. Sitten hänet otettiin jälleen viikoksi sairaalahoitoon Tampereelle. Kyseessä oli siis viiden viikon hoitojakso, jonka jälkeen pidettiin kuukauden tauko.

– Kestin hoidot erittäin hyvin, eikä tukka lähtenyt päästä, mitä ihmeteltiin laajalti. En saanut mitään limakalvo-oireitakaan. Kerroin kaikille juovani Havupuu-uutejuomaa. Taksikuskikin sanoi odotelleensa, koska hyydyn takapenkille, sillä useimmille syöpähoitoa saaville potilaille käy jo muutaman päivän jälkeen niin, mutta minäpä en hyytynytkään.

Arjan syöpähoitojen alkuun sattuu myös ikimuistoinen puhelinsoitto. Luurin toisessa päässä oli Anniina. Arja istui tuolloin taksissa matkalla kotiin.

– Hän ei ollut kertonut minulle sanaakaan osallistumisestaan Hymytyttö-kisaan, ja nyt hän soitti innoissaan ja hehkutti, että äiti, mä pääsin finaaliin! Minä olin aivan tutkalla, ja hyvä, ettei taksikuski saanut mustaa silmää. Herrajumala, mikä tää juttu oli, mikä ihmeen finaali! En varmaan sisäistänyt koko asiaa ennen kuin pääsin kotiin Lahteen ja pistin persukset penkkiin. Eihän siinä mitään, rupesin totta kai kannustamaan kovasti. Ilo oli ylimmillään, kun Anniina vielä voitti koko kisan.

Arja Makkosen sairauskertomus jatkui, vaikka perheessä oli myös ilon aiheita. Toukokuun alussa hänen kasvaimensa poistettiin suuressa operaatiossa, joka kesti peräti yhdeksän tuntia. Kolmen teholla vietetyn vuorokauden jälkeen sairaalareissua kesti yhteensä 10 päivää, sitten Arja passitettiin kotiin.

– Toipuminen alkoi, mutta totta kai kipuja oli pitkään, koska minut avattiin kolmesta kohtaa eli kaulasta, vatsasta ja rinnan alta. Yksi kylkiluu jouduttiin katkaisemaankin. Tämä kaikki johtui siitä, että syöpäkasvain oli ruokatorven alaosassa. Minulle jätettiin 10 senttiä omaa ruokatorvea ja vatsalaukusta nostettiin korvaava osa.

Arja jatkoi Havupuu-uutejuoman nauttimista heti kotiin päästyään ja on lisännyt annostusta. Hän on vakaasti sitä mieltä, että juoma auttoi häntä selviämään kovista syöpähoidoista ja että se on nopeuttanut myös hänen toipumistaan. Toiseksi tukipilariksi hän laskee lastensa tuen ja kolmanneksi hyvien ystäviensä myötäelämisen ja auttamisen sairauden eri vaiheissa.

– En ole sen kummemmin mainostanut lääkäripiireille Havupuu-uutejuomaa, mutta kun olin vajaat kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen kontrollissa minut leikanneen kirurgin luona, hän totesi, että yleisesti ottaen toipuminen tämänkaltaisesta operaatiosta kestää kolmesta kuuteen kuukauteen. Minä ajelin jo siinä vaiheessa täyttä päätä rakkaalla mersullani eli polkupyörälläni. Työelämään palaamisestakin on ollut jo puhetta, mutta tarkoista aikamääristä ei vielä sen enempää.

Arjan viimeinen sytostaattikuuri oli heinäkuun lopussa, ja sen jälkeen edessä on enää jälkiseurantaa. Syöpäkasvain oli onneksi tarkkarajainen ja sinänsä helppo irrotettava. Myös kaikista imusolmukkeista on tällä tietämällä saatu syöpäsolut pois.

Arjan painokin on alkanut vähitellen nousta, ja suhde grillimakkaraan on edelleen läheinen ja lämmin. Kaikki näyttää siis oikein hyvältä.

– Meillä kolmella on semmoinen motto, että asenne ratkaisee eikä periksi anneta, Arja muotoilee hänen ja lastensa elämänfilosofian.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 9-09


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: asenne, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, ravintolisä, syöpä

Kommentit

Oma kommentti