Hyvinvointia hampaille ja suulle

Hyvinvointia hampaille ja suulleViime vuosina hampaiden hoidon asiantuntijat ovat ilmaisseet huolestumisensa suomalaisten heikentyneestä taidosta – tai halusta – hoitaa hampaittensa hyvinvointia.

Ikävä kyllä kouluterveydenhuollon pienentyneet resurssit ovat vähentäneet koululaisten hampaidenhoitovalistusta ja joskus pienten lasten vanhemmat eivät riittävästi opeta jälkikasvulleen hampaiden hoidon tärkeyttä. Omat hampaat läpi elämän tuntuvat monesta itsestäänselvyydeltä.

Itsestäänselvyys se ei kuitenkaan ole, vaan vaatii hyvää suuhygieniaa ja riittävää huolenpitoa. Perusasia on hampaiden huolellinen ja säännöllinen harjaus. Elämäntapoihinkin kannattaa kiinnittää huomiota, esimerkiksi jatkuvat välipalat ja napostelu altistavat hampaat happohyökkäyksille ja sitä kautta reikiintymisen riski kasvaa.

Vaikka suomalaisten hammasterveys ei ole parantunut viime vuosina, on kuitenkin yhä yleisempää, että saamme omilla hampaillamme purra ruokamme hamaan hautaan asti. Se ei ole helppo tehtävä hammaskalustollemme, koska keskimääräinen elinikä on pitkä ja ruokavaliomme ei aina ole kovin hammasystävällinen.

Niin terveellisiä kuin esimerkiksi hedelmät ja marjat ovatkin, hampaille ne kuitenkin aiheuttavat happohyökkäyksen. Marjojen ja hedelmien syönti kannattaisi yhdistää ruokailuun tai nauttia selkeänä välipalana, jolloin suussa olisi mahdollisimman pitkiä ei-happamia ajanjaksoja. Useimmat meistä jo tietävätkin, että happamat virvoitusjuomat ja muut makeat juomat kannattaisi jättää juomatta, jos ajatellaan hampaiden hyvinvointia. Hampaita ei saa harjata happohyökkäyksen aikana, koska silloin kiille helposti vaurioituu.

Ksylitolia ja mineraaleja

Säännöllisten hammaslääkärissä käyntien ja huolellisen hampaiden harjaamisen lisäksi moni on jo pyrkinyt ehkäisemään hampaiden reikiintymistä ksylitolituotteilla. Suomalaisten hammaslääkärien kehittämä uusi Dentiplus-imeskelytabletti säätelee suun happamuutta, joka on erittäin tärkeä tekijä hampaiden hyvinvoinnille.

Kun pH laskee alle kuuden, jolloin suu on hapan, hampaista alkaa liueta mineraaleja. Hammaskiilteen kyky torjua happohyökkäyksiä heikkenee, reikiintymisen ja kiillevaurioiden mahdollisuus lisääntyy. Mutta kun pH on korkea eli suu on neutraali tai emäksinen, hampaiden mahdollisuudet puolustautua happohyökkäystä vastaan paranevat. Sekä hammasmineraalit, kalkki, fluori ja fosfaatti että ksylitoli osallistuvat suun happamuuden poistamiseen.

Kiilteen vahvistumista tapahtuu kehdosta hautaan, kunhan sylki on neutraalia tai emäksistä ja hammasmineraaleja on riittävästi tarjolla. Koska Dentiplus nostaa suun pH:ta ja sisältää hammaskiilteen rakennusaineita eli kalkkia, fosfaattia ja fluoria, se vahvistaa kiillettä ja korjaa sen vaurioita. Kun tablettia imeskellään, suussa saadaan aikaan puskurivaikutus, joka pitää syljen ja plakin pH:n sopivalla tasolla jopa kymmeniä kertoja tehokkaammin kuin pelkkä ksylitoli. Samalla tabletista liukenee hammasmineraaleja, kiille vahvistuu ja vauriokohtiin syntyy uutta kiillettä.

Vihlovat hammaskaulat

Dentiplus lisää myös heikentynyttä syljen eritystä. Tällä on erityisesti merkitystä vanhemmalle väestölle, koska ikääntyessä syljen eritys vähenee sekä niille, jotka joutuvat käyttämään syljen eritystä vähentäviä lääkkeitä. Monet reuma-, diabetes-, depressio-, verenpaine- ja syöpälääkkeet vähentävät syljen eritystä. Runsas, mineraalipitoinen sylki on vahvojen hampaiden perusedellytys. Tabletteja suositellaan myös lapsille, joiden hampaat ovat vasta puhjenneet.

Sylki sisältää hammaskiilteen uudistumiseksi tarvittavia mineraaleja, ja siksi syljen merkitys hammaskiilteen hyvinvoinnille on suuri. Jos suussa on sylkeä, hammaskiille uudistuu läpi elämän. Yhdessä tabletissa on saman verran hammasmineraaleja kuin keskimäärin on syljessä, joka erittyy puolen vuorokauden kuluessa. Runsasmineraalisena tuote uudistaa ja vahvistaa tehokkaasti kiillettä. Esimerkkinä tästä ovat tapaukset, jossa potilaalla on ollut hammasraudat. Tällöin on usein hankala huolehtia hyvästä suuhygieniasta. Rautojen poistamisen jälkeen hampaissa on ollut useita pieniä reikien alkuja. Ahkeralla tablettien imeskelyllä reiät ovat korjautuneet muutamassa viikossa.

Myös vihlovien hammaskaulojen ongelma on saatu hoidetuksi. Jos erityisiä hammasongelmia ei ole, mutta haluaa tehostaa ennaltaehkäisevää hampaidenhoitoa, kannattaa hampaiden harjauksen jälkeen imeskellä yksi tabletti. Harjaus rasittaa mekaanisesti kiillettä, jolloin runsasmineraalinen sylki harjauksen jälkeen tekee hyvää hammaskiilteelle.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Skoy

Terveys-Hymy 10-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: hampaat, suu, suuhygienia

Kommentit

Moi.

Kumpi olisi siis keskimäärin parempi hampaiden puhdistukseen: tavallinen hammasharja vaikko sähköhammasharja? Itse en käytä sähköhammasharjaa vaikka olen sellaista kokeillutkin, mutta monet, mukaanlukien avovaimoni, sanovat että hampaista ei saa puhtaita ilman sähköhammasharjaa..?

Oma kommentti