Ida sai polvensa kuntoon

Ida Kujanpää teki viime keväänä työpaikallaan niin vikkelän äkkikäännöksen, ettei oikea polvi pysynyt perässä. Sisempi kierukka pamahti poikki. Edessä oli leikkaus, mutta polvi ei ruvennutkaan paranemaan toivotussa tahdissa.

Ida Kujanpää, 25, on syntynyt ja asunut Espoossa koko ikänsä. Hän opiskelee ammattikorkeakoulu Laureassa liiketaloutta. Kolme vuotta on jo takana, ja edessä on enää opinnäytetyö, jonka on tarkoitus valmistua alkuvuodesta. Sitten Ida saa tradenomin paperit käteensä.

Ida asuu avoliitossa samassa koulussa ja samaa ainetta opiskelevan miesystävänsä kanssa. Pari on pitänyt yhtä jo peräti yhdeksän vuotta. Nappasi kerralla, toteaa Ida.

Pian siis työelämä kutsuu, mutta suurempia muutoksia Idalle ei ole tulossa, sillä hän on tähänkin asti työskennellyt H & M -liikkeessä vastuumyyjänä. Näillä näkymin työt jatkuvat siellä, mutta entistä täyspainotteisemmin. Työpaikalla sattui viime toukokuussa myös Idan tapaturma. Hän teki äkkinäisen liikkeen, jolloin oikean polven sisempi nivelkierukka sanoi yhteistyösopimuksen irti ja paukahti poikki.

Liian vanha luistimille

Jos työntekijä liikkuu työpaikallaan noin ripeästi ja samalla vielä loukkaa itsensä, sen pitäisi olla palkankorotuksen paikka! Ida ilmoittaa nauraen olevansa samaa mieltä.

– Polvi oli siihen mennessä täysin terve, hän kertoo.

– Olen kuitenkin varmaan käyttänyt sitä tavallista enemmän, sillä olen koko ikäni harrastanut luistelua, ennen muuta muodostelmaluistelua, missä polvet joutuvat koville. Minulla on siitä Suomen mestaruuskin. En kuitenkaan ole enää harrastanut sitä vuosikausiin, sillä olen auttamattomasti liian vanha siihen hommaan, Ida viisastelee.

Ida leikattiin vain muutaman viikon päästä tapaturmasta. Hän pääsi jo samana päivänä kotiin ja sai luvan käyttää kyynärsauvoja vain parin päivän ajan. Sen jälkeen piti ruveta kävelemään ilman tukivälineitä.

– Koska operaatio tehtiin tähystämällä, luulin että jalka olisi pian sen jälkeen terve, mutta niin ei käynyt. Ero entiseen oli sikälikin suuri, sillä olin tottunut liikkumaan paljon.

Tytöstä polvi parani

Ida pitkästyi tilanteeseen ja rupesi hakemaan apua luontaistuotteiden puolelta.

– Aloin ottaa nelisen viikkoa leikkauksen jälkeen Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukka -nimisen valmisteen vahvempaa versiota. Jo kuukauden kuurin jälkeen aloin huomata sen tehon: jalkaa ei enää särkenyt yhtä paljon kuin ennen, siinä ei ollut jäykkyyttä ja rappusetkin sujuivat helpommin kuin aikaisemmin.

Sen jälkeen Ida vaihtoi vahvemmasta valmisteesta tavalliseen, tilannetta ylläpitävään Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukkaan. Polven tilanne on tällä hetkellä jo oikein hyvä. Hän pystyy liikkumaan ja jopa urheilemaan sen kanssa, joskin salilla hän vielä hiukan arastelee kaikkein kovinta rääkkiä.

Normielämässä polvi ei enää aiheuta minkäänlaisia rajoituksia. Ainoa muisto on kaksi pientä tähystysreikää polvessa, mutta nekin katoavat ajan myötä. Ida vakuuttaa ottavansa jatkossa työmaalla hiukan rauhallisempia käännöksiä. Tämän valmisteen uusille kokeilijoille hänellä on kannustuksen sanoja.

– Ei muuta kuin rohkeasti vaan kokeilemaan! Kyse ei ole tosiaankaan mistään humpuukista. Voin omasta kokemuksestani vakuuttaa, että se on toiminut.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Pekka Nieminen

Terveys-Hymy 12-13

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: urheilu, kuntoilu, polvi, nivelkierukka

Kommentit

Oma kommentti