Ihmepohjallinen poisti kivut

Timo SalinKirvesmies Timo Salin ehti potea kipeytynyttä oikeaa kyynärpäätään yli puoli vuotta, ennen kuin helpotus tuli hyvin yllättävällä tavalla. – Ihme juttu kaiken kaikkiaan, hän naurahtaa.

Timo Salin, 44, asustaa perheineen Vaasan Asevelikylässä, joka sijaitsee kolmisen kilometriä kaupungin keskustasta Kokkolan suuntaan. Timon kotijoukkueeseen kuuluvat perhepäivähoitajana työskentelevä vaimo Sinikka, 43, sekä kolme lasta: Jari, 18, Susanna, 15 ja Sanna-Kaisa, 10. Sananmukaisesti hännänhuippuna kuvioissa pyörii ja haukkuu kahdeksanvuotias siperianhusky Aatu.

Timo on työskennellyt kirvesmiehenä koko ikänsä. Hän on Wasacon-nimisen firman palveluksessa. Koska työt ovat tyypillisiä kirvesmiehen töitä, samoja liikkeitä joutuu toistamaan usein, mikä taas voi aiheuttaa työperäisiä terveysongelmia. Niin kävi Timollekin.

– Oikea kyynärpää alkoi keljuilla, hän kertoo.

– Se alkoi varsinaisesti vuosi sitten tammikuussa, mutta voi olla, että pieniä oireita oli jo aiemminkin. Ja totta kai olen oikeakätinen. Pisti oikein vihaksi, kun piti vasaroida oikealla kädellä, mutta kyynärpää oli koko ajan niin saakelin kipeä. Oli pakko opetella lyömään jo vasemmalla kädellä, mutta se oli sen näköistä touhua, että kaverit piruilivat mun joutuvan ostamaan paistinpannun. Osuisin vähän paremmin.

Timo kävi lääkärissä ja sai pari kertaa viikon sairauslomankin.

– Minut määrättiin myös fysioterapiaan, mutta niiden ohjeiden mukaan mun olisi täytynyt joka päivä puoli tuntia väännellä kuminauhoja eri suuntiin. Yritin alkuun tehdä niiden mieliksi, mutta lopulta hermo ei kestänyt. Mieleen tuli jo alan vaihto parikin kertaa, mutta mihin tämmöinen vanha äijä enää pääsee, Timo nauraa.

Harjakaisista helpotusta

Ihmepohjallinen poisti kivutTimo sai kuitenkin yönsä nukuttua, sillä käsi ei vaivannut kuin tietyissä asennoissa. Hän sinnitteli kipunsa kanssa aina alkusyksyyn saakka, kunnes hän sai Stabilic-askelterapiapohjalliset käyttöönsä. Se tapahtui erikoisen yhteensattuman kautta.

– Olin kärvistellyt ainakin seitsemän kuukautta, kun eräissä harjakaisissa tulin kaverilleni valitelleeksi kättäni. Hän kuunteli aikansa ja sanoi sitten, että hänellä olisi yks juttu. Minä tietysti kiinnostuin ja aloin kysellä lisää, jolloin hän kertoi näistä pohjallisista. Hän hommasi minulle sellaiset.

Timo sanoo tässä vaiheessa olleensa avoin jo kaikille vaihtoehdoille, sillä käsivaiva alkoi haitata toden teolla hänen elämäänsä.

– Olin kuullut ja lukenut akupunktiosta ja vyöhyketerapiasta ja olin tietoinen, että jalkapohjissa on pisteitä, jotka vaikuttavat joka paikkaan. Pistin pohjalliset jalkaani alkusyksystä ja pidin niitä koko kahdeksan tunnin työpäivän.

Timo sai huomata ihmeekseen, että kyynärpääkipu alkoi kadota. Se oli kokonaan poissa jo viikossa, eikä ole sen jälkeen tullut takaisin. Vasarointi on sujunut ja pauke on kuulunut kauas.

– Oli se kyllä niin ihme juttu, hän huokaa.

Ei pöllömpi juttu

Ihmepohjallinen poisti kivutSyksystä asti Timolla ei ole ollut mitään kipua. Hän ei ole tarvinnut pohjallisia sen jälkeen.

– Mutta tuossa ne on mun vieressäni, jos tarvetta ilmenee.

– Ohjeissa on kartta, jonka mukaan rasterit pitää laittaa – eli mikä akupiste vaikuttaa mihinkin. Ne pisteet on muuteltavissa ja itse mä ne laitoin oikeisiin kohtiin, Timo valaisee.

Vapaa-aikoinaan Timo harrastaa luontokuvausta, ja aivan erityisesti linnut ovat hänen kohteinaan. Ikimuistoisin hetki hänelle koitti, kun hän sai pidellä kaverinsa rengastamaa viirupöllöä kädessään.

– Se oli aikuinen lintu. Jouduin siitäkin keikasta sairauslomalle, kun se onnistui saamaan kaksi kynttä mun sormeeni. Onneksi ei saanut enää kolmatta, niin että olisi mennyt lukkoon. Kaveri sai vedettyä ne kaksi kynttä pois. On mulle toinenkin pöllönkuvauskeikka jäänyt mieleen, sillä vuosi sitten pääsin Härmässä tunturipöllöä 15 metrin päähän.

Hiljattain Timo tuli hankkineeksi mökin Vassöristä, missä on ruokintapiste kauriille.

– Niistä en ole vielä saanut omia kuvia, mutta riistakamera on lähettänyt sieltä kyllä kuvaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Mikko Lehtimäki

Terveys-Hymy 2-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: ihmepohjallinen, kipu, kyynerpää

Kommentit

Oma kommentti