Inga Silván sairastaa harvinaista Sjögrenin reumatautia

Inga SilvanHelsinkiläinen kolmen lapsen äiti Inga Silván on vasta nelikymppinen, mutta hänellä on silti terveysmurheita vaikka muille jakaa. – Onneksi olen parilla luontaistuotteella saanut selvää helpotusta ongelmiini, hän toteaa tyytyväisenä.

Inga Silván, 42, on perheineen juuri muuttanut itähelsinkiläiseen kerrostaloon, jonka kellaritiloista on löytynyt homevaurio. Nyt koko perhe oireilee. He ovat joskus asuneet vuoden ulkomailla ja altistuneet siellä homeelle, joten tilanne on hankala, sillä aiempiakin terveysmurheita on aivan kiitettävästi.

Ingan aviomies Pauli on rakennusalan yrittäjä. Perheeseen kuuluu kolme lasta, 15-vuotias poika sekä 9- ja 7-vuotiaat tytöt. Jokainen synnytys on tuonut Ingalle mukanaan paljon iloa, mutta joka kerta myös uusia terveysongelmia.

Esikoispojan syntymän aikoihin Ingalle ilmaantui korvasairaus, joka jouduttiin operoimaan peräti kolmeen kertaan. Toisen raskauden aikana hän alkoi saada outoja tasapainohäiriöitä, jotka Ingan mukaan muistuttavat lähinnä selkärankareumaa, vaikka sitä ei olekaan diagnosoitu.

– En tahtonut enää pysyä pystyssä, kun jalat menivät alta. Ja kun nuorimmainen syntyi 2001, sairastuin Sjögrenin syndroomaan eli sidekudosreumaan. Se sotketaan usein fibromyalgiaan, mitä se ei ole.

– Sjögren alkaa usein niin, että sekä silmät että suu ovat kuivat, mutta minulla se meni keskushermostoon. Ihoni ei hengitä normaalisti ja minulla on verisuonistossa tulehdus, joka rasittaa pernaa, maksaa, lihaksia ja herakalvoja. Minulla tämän taudin oireet ovat menneet ihan ääripäähän. Rupesin saamaan myös rajuja migreenikohtauksia, jotka vaivasivat päivittäin. Olin ihan loppu ja minulla oli mustat silmänalukset. En jaksanut muuta kuin maata sängyssä.

– Tulehdussairaus aiheutti sen, että olin koko ajan äärettömän väsynyt. Jaksoin tehdä jotakin tunnin verran, jonka jälkeen katkesin kokonaan, ja kun sitten taas jossakin vaiheessa yritin tehdä jotakin tunnin verran, sen jälkeen tuli uusi toppi.

Inga sairastaa myös harvinaista maksasairautta, jonka vuoksi hän ei voi syödä särkylääkkeitä. Maksa ei kestä niitä.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Inga alkoi pari vuotta sitten saada epilepsian tyyppisiä kohtauksia, joiden takia hän on juossut lääkäriltä toiselle. Hänelle tulee kohtauksen aikana huono olo, hän menettää hetkeksi tajuntansa ja hänen on päästävä makuulle.

Ingaa kaduttaa nyt, ettei hän vielä raskauksiensa aikana ollut samalla lailla tietoinen ravintolisistä kuin nyt. Hän sanoo, että hän olisi tuplannut muun muassa kalaöljyn määrän, jos hän vain olisi ollut asioista paremmin perillä.

– Kalaöljyt vaikuttavat naisten hormonitoimintaan, ja niistä olisi ollut varmasti monenlaista apua, mutta minulle tarjottiin kovia migreenilääkkeitä, joita en voinut käyttää. Oli vain pakko sinnitellä kovien kipujen kanssa.

Inga oli omin päin jo muutamaa vuotta aiemmin alkanut ottaa selvää ravintolisistä ja hän teetätti itsestään hivenainekartoituksen, joka paljasti vahvoja puutteita.

– Minulta puuttui muun muassa sinkkiä, magnesiumia ja suoloja. Ihmettelin itsekin, miksi minulla oli niin hirveä hinku salmiakkiin, mutta se johtui suolavajauksesta. Me emme tätä nykyä enää saa ravinnosta kaikkea sitä mitä ennen, kun maa on köyhtynyt tehoviljelyn takia.

Lopullisen sysäyksen luontaistuotteiden suuntaan Inga sai vuosi sitten, kun näistä asioista erittäin hyvin perillä oleva ystävä suositteli stressiä vähentävää ja aivotoimintaa virkistävää Vivibrainia ja luonnollisesti hormonitoimintaa tasapainottavaa Menolisticaa. Molemmista löytyy tarkempia tietoja www.orendo.com -nettisivuilta.

– Meidän sjögeniläisten suurimpia ongelmia on jatkuva väsymys ja keskittymiskyvyn puute, mutta kun olin syönyt neljä tablettia Vivibrainia vain hyvin lyhyen ajan, väsymys alkoi väistyä ja ajatukset rupesivat pysymään kasassa. Kun otin mukaan Menolistican, migreenit loppuivat kokonaan.

– Joku voi nyt ihmetellä, miksi nelikymppinen alkaa syödä vaihdevuosi-ikäisille tarkoitettua Menolisticaa, mutta minulla oli alkanut esiintyä hikoiluja ja muitakin vastaavia oireita.

Menolistica ei sisällä kasvihormoneja vaan se tuo elimistölle ravintoaineita, joita tarvitaan hormonitoiminnan tasapainottamiseksi. Siksi tuote sopii vähän nuoremmillekin.

– Sairaudet ovat vanhentaneet kroppaa niin nopeasti, että lääkärin mukaan minulla on kuusikymppisen keho. Ryppyjäkin on muutamassa vuodessa tullut rajusti, mutta Menolistica on auttanut sekä yleisvointiini että ihooni hyvin paljon. Iho on muuttunut kimmoisammaksi ja pehmeämmäksi. Otan Menolisticaa päivittäin kolme tablettia, mutta hiukan eri aikaan kuin Vivibrainit.

Inga on alkanut käyttää muitakin ravintolisiä. Hän syö C-vitamiinia, päivittäisen monivitamiinitabletin, vahvaa B-vitamiinivalmistetta ja magnesiumia. Viimeksi mainittu on auttanut tehokkaasti lihasten kramppaamiseen.

– Vahvan B-vitamiinivalmisteen ansioksi lasken sen, että suuni pysyy kunnossa. Kerran suuni oli aivan rikki ja kielen päällä oli verta vuotavia haavaisia rakkuloita, mutta lääkärit väittivät vain, ettei asialle mahda mitään. Suuongelmat katosivat, kun rupesin syömään vahvaa B-vitamiinia.

Inga luonnehtii tämän hetken terveystilannettaan aika rauhalliseksi. Migreenit ovat kadonneet, epileptisiä kohtauksia ei ole ilmaantunut ja elämä hymyilee muutenkin.

Koska Inga sai aikoinaan muilta apua, hän on nyt tervehdyttyään halunnut ruveta auttamaan huonompiosaisia.

– Kun sairastuin, minulla oli pieni vauva, mutta jalkani eivät liikkuneet kunnolla eteenpäin. Halusin silti lähteä lapseni kanssa leikkipuistoon, missä minua autettiin tosi ihanasti. Selkääni sattui tuolloin niin paljon, etten pystynyt itse edes nostamaan vauvaani, jolloin jouduin pyytämään jonkun toisen tekemään sen. Selkäni oli niin kipeä, että minun oli pyydettävä muita laskemaan minut vessan lattialle tai yleensä lattialle, jos halusin päästä polvilleni.

Nyt Inga siis tekee avustustyötä. Hän ja hänen ystävänsä saavat eri paikoista ruokatarvikkeita, joita he jakavat muutamana päivänä viikossa köyhille ja kovaosaisille.

– Muistan yhä hyvin elävästi, miltä se tuntuu, kun hädässä olevaa autetaan. Nyt haluan omalta osaltani olla auttamassa muita.

– Terveystilanteeni on tätä nykyä aika ajoin niin hyvä, että pystyn käymään kuntosalillakin, Inga Silván iloitsee.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 1-2008

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: reuma, Sjögrenin syndrooma, vaihdevuodet

Kommentit

Oma kommentti