.

Inkerin niskaa ei enää särje

Mainos

Kun linja-auto täräytti syksyn liukkailla Inkeri Herkonheimon henkilöauton perään runsaat 40 vuotta sitten, hän ei ikimaailmassa voinut kuvitella, että vuosikymmenien kivut ja säryt olisivat siitä seurauksena.
– Niskanikamia meni lyttyyn. Mutta onneksi nyt niskaa ei enää särje, kiitos uuden valmisteen.

Inkeri Herkonheimo, 71, oli köröttelemässä omalla pikkuisella henkilöautollaan ruokakaupasta kohti kotia Nurmijärven Klaukkalassa joskus 1970-luvun puolivälissä, kun onnettomuus tapahtui. Kyseessä oli peräänajo.
– Oli syksy ja asfaltille oli kerääntynyt alijäähtynyttä vettä. Oli vielä sen verran varhainen ajankohta, että kaikilla oli kesärenkaat alla. Linja-auto ajoi jyrkässä alamäessä mun autoni perään. Se lähti liukumaan ja kääntyi vastaantulevien kaistalle, kunnes tökkäsi tienreunuksen hiekkaan ja kaatui katolleen ojaan.
– Roikuin turvavöissä pää alaspäin. Olin yksinäni siellä ostosten seassa, sillä olin käynyt hetkeä aikaisemmin ruokakaupassa. Kaikki ostokset, kuten maidot ja jugurtit, olivat muussina ympärilläni.
Nyt olisi luullut, että linja-auton kuljettaja olisi rientänyt juosten paikalle katsomaan, kuinka Inkerin kävi ja soittanut poliisit ja ambulanssin, mutta mitä vielä. Hän kävi linja-autonsa kanssa läheisellä kääntymispaikalla ja lähti takaisin tulosuuntaansa liukasta mäkeä ylöspäin. Linja-auto jäi kuitenkin mäen puoliväliin kiinni.
– Itselleen se kuski hommasi apua, mutta ei yhtään tullut kysymään, kuinka mulla menee, Inkeri ihmettelee vieläkin.
– Olin sen verran pökkyrässä, etten tiennyt mistään mitään.
Onneksi kaikki kansalaiset eivät ole yhtä vastuuttomia kuin linja-auton kuljettaja.
– Paikalla oli kylän nuorisoa, ja he tulivat katsomaan tilannetta. Autoni ovet eivät auenneet ja ryömin pihalle rikki menneestä tuulilasista, jostakin konepellin alta ja ojan pohjalta. Sitten muistin, että mullahan on auton moottori käynnissä, joten kävin sammuttamassa sen, ettei auto syty palamaan. Sitten ryömin taas autosta ulos.
– Nuoret kysyivät, kuinka minun oli käynyt, johon vastasin, että luullakseni olen kohtalaisessa kunnossa. Sitten joku kysyi, olinko humalassa. Siihen oli helppo vastata, etten todellakaan ole, sillä en käytä alkoholia lainkaan. Nuoria oli niin paljon, että he saivat käännettyä autoni.
– Katto oli vinossa ja lintallansa. Auto oli kuitenkin yhä ajokunnossa, ja niin lähdin ajelemaan kohti kotia. Ehdin ajaa varmaan viitisen kilometriä, kun tuli tärinä. Oli pakko pysähtyä. Siihen tuli joku mies autollaan ja kysyi, oliko mulla kaikki hyvin. Vastasin, että joo, kaikki on hyvin.
Poliisia ei kukaan soittanut paikalle ja linja-auton kuljettaja meni menojaan.
– Olin niin pöpperössä, etten osannut tehdä yhtään mitään, lähdin ajelemaan vain kotiinpäin. Olin samana päivänä ollut näytelmäharjoituksissa, missä esitin lomamatkalla ollutta, hiukan viinaanmenevää opettajaa. Kerroin tästä roolista nuorisollekin, kun selvitin, etten takuuvarmasti ollut humalassa.

Korvauksista ei tietoakaan

Tässä rytäkässä Inkeri loukkasi niskansa. Särky alkoi melko pian onnettomuuden jälkeen ja on vaivannut siitä lähtien – siis jo yli 40 vuotta. Koska poliisia ei hälytetty paikalle eikä minkäänlaista ilmoitusta tehty, Inkeri on kärsinyt kaiken nahoissaan. Jos olisi oltu Amerikoissa, hän olisi saanut miljoonakorvaukset. Röntgenkuvat kertoivat hänellä olevan painumia kolmessa nikamavälissä.
– Olen niskani takia joutunut käymään lääkärissä monia kertoja. Minut pantiin alkuun jonkinlaiseen venytyskoneeseen, mutta myöhemmin minulle kerrottiin, että siitä taisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Minua venytettiin väärästä paikasta, mikä teki vain entistä kipeämpää. Siellä on kasaan painuneita nikamavälejä. Minulle on tarjottu särkylääkkeitä, mutta minähän en myrkkyjä syö. Olen kokeillut joogantyyppisiä juttuja ja omatoimista venyttelyä, mikä tuntuukin hyvältä. Olen käynyt myös erilaisissa manipulaatiohoidoissa, ja niistäkin on ollut apua.
Kivut ja säryt ovat silti seuranneet Inkeriä yli neljä vuosikymmentä. Hän toteaa kuitenkin reippaasti, ettei anna ”tommosten haitata”, ja jos särkee niin sitten särkee. Niin sanottuja myrkkyjä hän ei silti suostu syömään.

Monen touhun nainen

Terveys-Hymy on kirjoittanut Inkeri Herkonheimosta ennenkin, numerossa 4/2016. Silloin hän kertoi saaneensa monenlaista apua Nordic Health Sprays -yrityksen suihkemuotoisten tuotteiden kautta. Mutta kerrataanpa tässä ja nyt, minkälaisesta Inkeristä oikein on kysymys. Hän on nimittäin elämänsä aikana ehtinyt aika monenlaisiin juttuihin.
– Käyn erilaisilla messuilla esittelemässä tavaroita ja teen kaiken maailman pätkätöitä. Olen tehnyt matkailupalveluita, ja vielä kuusikymppisenä hankin matkailumarkkinoinnin tuottajatutkinnon. Olen aikoinani toiminut myös näyttelijänä ja olen esiintynyt muutamissa elokuvissakin. Teattereissa olin monta vuosikymmentä, ja olen myös ohjannut ja kirjoittanut näytelmiä. Tämän lisäksi minulla on vyöhyketerapeutin koulutus.
Inkeri on eronnut jo yli 20 vuotta sitten. Hänellä on liitosta kaksi lasta, tyttö ja poika, jotka molemmat ovat jo kohta viisikymppisiä. Molemmilla on kaksi lasta, yhteensä kolme tyttöä ja poika, ikähaitari yhdeksästä yhdeksääntoista. Inkeri nimeääkin yhdeksi harrastuksistaan lastenlasten kanssa touhuamisen.
Hän sairastui kakkostyypin diabetekseen kymmenkunta vuotta sitten, mutta se oli sukuhistorian perusteella odotettavissa. Sairaus pysyy kurissa kerran päivässä pitkävaikutteisella pistoksella.
– Kilpirauhasta on revitty kahteen kertaan, mutta senkin kanssa pärjään lääkityksen avulla. Pidän itseäni ihan terveenä ihmisenä. Diabetesta hoidan tarkan ruokavalion avulla.
Inkeri harrastaa myös kuntoilua.
– Kun juoksen, mulla on neljän kilometrin intervallilenkki, joka kestää 20 minuuttia. Liikun paljon ja ruokavalio on tarkka. Kerran päivässä pistän insuliinia, mutta annos on hyvin pieni. Nordic Health magnesiumsuihkeita mulla on koko ajan käytössä, sillä diabeetikko tarvitsee magnesiumia tosi paljon, sillä se ei varastoidu. Levitän Original Magnesium -geeliä etenkin keskivartalon alueelle joka aamu. Näillä konsteilla diabetes pysyy tasapainossa.

Niskakivut katosivat nopeasti

Nordic Health Sprayn tuotevalikoimaan tuli aivan hiljattain uusi menestystuote. Se on nimeltään Nordic Health Kalkki+Magnesiumvoide.
– Se sisältää magnesiumia ja kalkkia. Se ei ole suihke vaan voide. Kun sain tuotteen käsiini, ajattelin heti kokeilla sitä niskaani. Jo seuraavana aamuna tuli tunne, että hetkinen, tää ei voi olla totta, ja kun olin käyttänyt sitä kuusi vuorokautta, kaikki kivut niskasta olivat kadonneet. Se oli niin uskomaton juttu, että laitoin sähköpostia kaikille läheisille. Katsoin purkkia toisenkin kerran ihmeissäni, mutta kyllä minun on nyt ollut pakko uskoa. Kyseisen firman suihkeista on ollut jo aiemmin jonkin verran apua niskasärkyihini, mutta tämä uusi kalkkivoide on ihan totaalisesti hävittänyt kaiken kivun.
– Tarvitsen sitä kuitenkin ihan päivittäin, sillä jos aamuvoitelu jää väliin, se kyllä pikkuisen tuntuu. Tämä voide on parasta, mitä olen yli neljäänkymmeneen vuoteen saanut niskavaivoihini. Nyt olen kokenut ensimmäisen kerran, miltä tuntuu, kun niska on täysin kivuton, Inkeri iloitsee.
Tarkempia tietoja Inkerin käyttämistä valmisteista on www.nordichealthsprays.fi -internetsivuilla.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Pekonen
Avainsanat: Inkeri Herkonheimo, niskasärky, Nordic Health Sprays

Kommentit

Oma kommentti