Inkerin ummetusvaivat ovat ohi

Inkeri Mehtomaa– Olen ehtinyt parinkymmenen vuoden aikana kokeilla varmaan kaikkia mahdollisia ummetusvalmisteita, mutta vasta nyt löysin sopivan, Oulunsalossa asuva Inkeri Mehtomaa kertoo.

Inkeri Mehtomaa, 50, on koulutukseltaan sairaanhoitaja, mutta hän on yli 10 vuotta työskennellyt myyntiedustajana. Hänen tuoterepertuaariinsa kuuluu monenlaista tavaraa, mutta pääosin kuitenkin kosmetiikkaa, rasvoja ja kauneudenhoitoon liittyviä valmisteita. Nykyistä työtään aiemmin hän vaikutti vallan toisenlaisissa kuvioissa, nimittäin turvajärjestelmien parissa.

Inkerin aviopuoliso työskentelee ilmastointiasentajana ja pariskunnalla on kolme lasta. Aikuiset tytär ja poika ovat jo lentäneet pesästä, vain nuorimmainen eli pian 18 vuotta täyttävä tytär asuu vielä vanhempiensa luona.

– Nykyinen työni on hyvin liikkuvaa, mutta liikunta tapahtuu autolla, Inkeri selvittää. – Vuodessa tulee mittariin 50 000 kilometriä. Runsas istuminen ja epäsäännölliset ruokailuajat aiheuttavat ummetusta, mutta se on kyllä vaivannut minua jo alle kolmekymppisestä lähtien. Kävin jo tuolloin lääkärissä selvittämässä, onko suolistossa jotakin vikaa, mutta muuta ei löytynyt kuin laiska suoli.

– Olen toki yrittänyt syödä ja juoda mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti, mutta ei sekään ole auttanut. Pahimmillaan vessareissujen väliä on kestänyt puolitoista viikkoa, jolloin turvotus on ollut jo ihan hirveä ja olo oli todella kipeä. Viikon välit eivät ole olleet mitenkään harvinaisia.

– Voin varmaan sanoa syvällä kokemuksen rintaäänellä, että olen kokeillut kaikkia mahdollisia luontaistuotepuolen ummetusvalmisteita, Inkeri huokaa. – Jotkut toimivat ajoittain, mutta en ole halunnut mennä kovien lääkkeiden puolelle, sillä ne lamaannuttavat suolen omaa toimintaa ja niihin jää kiinni.

Inkerin muu terveys on pitänyt hyvin. Viitisen vuotta sitten hän tosin sai verenpainelääkityksen, mutta se ei tullut yllätyksenä, sillä sukurasite on melkoinen. Joulukuussa Inkeri joutui silmäleikkaukseen, sillä häneltä irtosi toisesta silmästä lasiainen. Leikkaus kuitenkin onnistui hyvin.

Vatsavaivatkin ovat olleet taaksejäänyttä elämää jo vuoden päivät, sillä Inkeri on vihdoinkin löytänyt itselleen sopivan ummetusvalmisteen. Kyseessä on Orionin uutuusvalmiste Pegorion, jonka Inkeri kertoo löytäneensä monen sattuman kautta.

– Kyseessä on jauhe, joka sekoitetaan johonkin nesteeseen. Vaikka sen sekoittaisi veteen, se ei maistu millekään. Monen kilpailijan valmiste maistuu jollekin, eikä aina niin miellyttävältä. Otan Pegorionia aamuin illoin tai silloin, kun tarve vaatii, mutta jos vatsa toimii, sitä ei ole pakko ottaa päivittäin. Pegorion kulkeutuu suolistoa pitkin ja liottaa mennessään kuivunutta ulostemassaa. Sen avulla saadaan jopa täydellinen tyhjennys aikaiseksi, jos sitä ottaa riittävän paljon. Oikean annostuksen löytää vasta kokeilemalla. Joillekin riittää yksi pussi, jotkut taas tarvitsevat suuremman määrän. Valmiste on siitäkin hyvä, ettei se lamaannuta suolen omaa toimintaa eikä siitä tule riippuvaiseksi.

– Jos kuluu pitempi aika ja vatsa menee taas kovalle, Pegorion auttaa, mutta se ei vaikuta ihan heti. Kuluu ehkä päivä tai kaksi, ennen kuin se alkaa toimia, mutta silloinkin vessassa käynti on hallittua. Ripulia ei tule, jos sitä ei ota liikaa. Pegorionin indikaatio eli käyttösuositus on tilapäinen ummetus, mutta pitempäänkin sitä voi käyttää, kunhan on varmistuttu sen soveltuvuudesta esimerkiksi lääkärissä käynnin yhteydessä..

Inkeri sanoo kuitenkin, että hänen pitää tarkkailla syömisiään ja vatsan toimintaansa koko loppuelämänsä. Tilanne on kuitenkin nyt hallinnassa.

– Joidenkin ruoka-aineiden kanssa on oltava tarkkana. Punaista lihaa en syö kovin tiheään, koska tiedän, että se jumiutuu eikä tahdo sulaa. Olen myös kokenut, että vatsa voi paremmin, jos käytän mahdollisimman vähän sokeria ja rasvaa sekä vältän vaaleaa leipää ja pastaa, jotka vievät vatsan kovalle. Mutta nyt pärjään vatsani kanssa tosi hyvin, kiitos Pegorionin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Terveys-Hymy 2-09

Teksti:Orion
Avainsanat: ummetus, vatsavaiva, kova vatsa, Pegorio

Kommentit

Minulla ei ole noin paha ollut ummetusvaiva. Mutta kun noin 8-10 vuotta sitten aloin käyttämään E-Epaa niin eipä ole sen jälkeen ollut minkäänlaista huolta vatsantoiminnan suhteen. E-Epaa kylläkin aloin ottaan aivan muuten terveyden ylläpitämiseksi eikä ulostamisvaikeuksien takia, mutta yllätykseksi se vaiva korjaantui ensimmäisenä. Otan yhden kapselin päivässä E-Epaa ja nykyisin myös Calsium plussaa, D-vitamiinia, Foli-B ja Foolihappo tabletin.

Oma kommentti