Irmelin kolesteroli putosi punariisillä

Kirkkonummella omaa luontaistuotekauppaa pitävä Irmeli Tammisto joutui alkusyksystä statiinikuurille kohonneen kolesterolinsa vuoksi, mutta statiinit eivät hänelle sopineet. – Asiakkaat kehuivat kovasti punariisiä ja niinpä minäkin päätin kokeilla.

Helsingissä syntynyt, Espoossa koko ikänsä asunut ja Kirkkonummella viime heinäkuusta lähtien omaa luontaistuotekauppaa pitävä Irmeli Tammisto, 59, on toiminut luontaistuotealalla seitsemän vuotta. Tätä ennen hän piti luontaistuotekauppaa Espoossa.

Irmeli on ehtinyt työuransa aikana tehdä kaikenlaista. Stockmannin palveluksessa vierähti pari vuosikymmentä ja Itellassakin kymmenkunta vuotta. Irmeli on naimisissa ja pariskunnalla on 26-vuotias opiskelijatytär, joka auttaa äitiään luontaistuotekaupassa silloin tällöin. Irmeli sanookin, ettei näin yrityksen alkuvaiheissa kannata ottaa isoja riskejä ja että pikkuinen liike on periaatteessa yhden ihmisen homma.

– Perheeseen kuuluu myös neljä sekarotuista koiraa, hän täydentää.

– Harrastan kodittomia koiria ja hankin ne aina rescueyhdistys Kulkureiden kautta. En siis tuo ominpäin. Kaksi koirista on kotoisin

Romaniasta, yksi Virosta ja yksi on kotimainen. Vanhin on jo 14-vuotias ja nuorin parivuotias.

Lääke toi vaivoja

Irmelillä on kymmenkunta vuotta sitten todettu kohonnut verenpaine, joka kuitenkin pysyy kurissa lääkityksellä. Niinpä hän käy säännöllisesti laboratoriotutkimuksissa, missä löytyi myös koholla oleva kolesteroli.

– Siitä oli huomauteltu jo aiemminkin, mutta nyt elokuussa kokonaiskolesteroli oli 7,1. Huono eli LDL oli 4,8, hyvä eli HDL 1,97 ja haitalliset triglyseridit 1,45.

Viranomaisten suositusten mukaan kokonaiskolesterolin tulisi olla alle viiden, LDL:n alle kolmen, HDL:n yli yhden ja triglyseridien alle kahden. Vain Irmelin kokonaiskolesteroli ja LDL olivat siis suosituksia huonommat, kun taas HDL ja triglyt olivat selvästi niitä paremmat. Silti lääkäri kirjoitti hänelle statiineja.

– Kun statiinit määrättiin elokuussa, en ruvennut syömään niitä heti, mutta varmaankin kuukauden päästä aloitin syödä rosuvastatiineja. Kun olin ottanut niitä pari viikkoa, jalkani alkoivat kipeytyä ihan tosissaan. Oli tosi vaikea kävellä ja erityisesti pohkeita kiristi oudosti. Tajusin heti, että vaivat olivat tulleet statiinien takia ja lopetin niiden käytön. Heitin ne helkkariin.

Asiakas on oikeassa

Luontaistuotekauppias kuulee asiakkailtaan yhtä ja toista, ja kun ihminen toisensa jälkeen kehui punariisin kolesterolia alentavaa vaikutusta, kauppias itsekin päätti maistaa oman kauppansa tuotteita.

Hän rupesi ottamaan kaksi tablettia Via Naturalen punariisivalmistetta joka ilta, ja kun hän kävi marraskuun lopussa mittauttamassa kolesterolinsa, luvut olivat vallan mukavat: kokonaiskolesteroli oli pudonnut 5,6:een, LDL oli enää 3,6, HDL oli edelleen hyvä eli 1,71, samoin triglyseridit, 1,11. Eikä tähän tarvittu kuin pari kuukautta.

– Jalkasäryt paranivat heti kun lopetin statiinit, Irmeli kertoo.

– Eikä punariisi kipeyttänyt jalkoja ollenkaan. Kun kotona on neljä koiraa, onhan se ihan mahdoton tilanne, jos niiden kanssa ei pääse lenkille. Punariisin aikana mitään ongelmia ei ole ollut.

Vaikka Irmeli on luontaistuotekauppias, hän ei ole mikään ravintolisien suurkuluttaja. Hän syö niitä, mutta harkiten ja aina tarpeen tullen. Näin talvisaikaan esimerkiksi D-vitamiini kuuluu repertuaariin.

– Punariisin ohella toinen Via Naturalen valmiste, jota käytän säännöllisesti, on heidän Magnesiumsitraattinsa. Tykkään siitä, koska se on pureskeltava. Magnesiumlisä on paikallaan, koska seisomatyössä jalat tahtovat toisinaan ruveta kramppaamaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Matti Matikainen

Terveys-Hymy 2-14

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: kolesteroli, punariisi

Kommentit

Oma kommentti