Iso maha altistaa Alzheimerille?

Pohjois-Kaliforniassa on tutkittu ihmisiä, joiden vartalonympärikiertäjälihas on tavallista suurempi. Kysymys on siis reippaasti ylipainoisista kansalaisista, joilta mitattiin 40-45-vuotiaina vyötärönympärys, ja 30 vuotta myöhemmin samoilta ihmisiltä arvioitiin dementiaan tai Alzheimerin tautiin sairastumisen riski.

Ja niin kävi, että kaikkein isomahaisimmilla oli lähes kolminkertainen riski sairastua Alzheimeriin verrattuna kaikkein kapeavyötäröisimpiin. Osoittautui jopa, että vyötärön ympärysmitta oli tarkempi sairausriskin ennustaja kuin vertaaminen painoindeksiin.

Tärkeintä ei siis tämän mukaan ole pelkkä vaa’an näyttämä lukema vaan se, missä kohtaa kehoa on paikka, johon kilot kertyvät. Vyötärö ei siis ole kaikkein paras paikka rasvakerroksen kasvattamiseen. Jo aiemmin on osoitettu, että vyötäröllä oleva rasva lisää diabetekseen sairastumisen, halvaantumisen ja sydäntautien riskiä. Nyt tähän surulliseen luetteloon pystyttiin ensimmäistä kertaa lisäämään myös dementia ja Alzheimerin tauti.

Teksti: Hymy
Avainsanat: alzheimer, dementia, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti