Isorokko hävitettiin – kuinka käy koronan?

Mainos

Kun maailma nyt kärvistelee koronan kynsissä, on hyvä muistaa, että kerran on myös onnistuttu kokonaan hävittämään vaarallinen tappaja. Kyse on isorokosta.

Isorokko oli virusperäinen tartuntatauti, jonka aiheuttaja oli Variola-niminen virus. Sen katsotaan tulleen kokonaan hävitetyksi vuonna 1980, siis 40 vuotta sitten. Isorokko saatiin katoamaan WHO:n eli Maailman terveysjärjestön rokotuskampanjalla.
Ihan kokonaan isorokkovirus ei kuitenkaan ole kadonnut, sillä isorokkovirusnäytteitä säilytetään tarkoin vartioiduissa turvalaboratorioissa USA:ssa ja Venäjällä. Toivottavasti ne myös pysyvät siellä, olipa maailmanpoliittinen tilanne mikä tahansa. Isorokkorokotetta sen sijaan on edelleen varastoituna useissa maissa, niin myös Suomessa. THL tarkkailee rokotevarastoja ja rokotteen käyttökelpoisuutta.
Isorokko on kiusannut ihmisiä jo vuosisatoja. Sen ensimmäiset oireet ovat korkea kuume, päänsärky, selkäsärky ja väsymys. Ihottuma alkaa muutama vuorokausi myöhemmin suun ja nielun limakalvoilla, mistä punoittavat näppylät leviävät kasvoille, käsivarsiin, koko kehoon ja viimeksi jalkoihin. Ihottuma muuttuu muutaman vuorokauden sisällä rakkulaiseksi, jonka jälkeen se alkaa myös märkiä. Rupia ilmaantuu noin viikon sairastelun jälkeen, ja ruvet jättävät pahoja arpia. Isorokon sairastaneen tunnistaminen olikin tästä syystä helppoa. Isorokosta oli useita eri tautimuotoja, joista toiset olivat pahempia kuin toiset. Verenpurkaumia aiheuttanut tautimuoto iski erityisesti raskaana oleviin naisiin.
Nykyään monet tutkijat ovat sitä mieltä, että ensimmäinen varmistettu DNA-tieto isorokosta on 1500-luvun lopulta. Ihan varmoja tästä ei kuitenkaan olla, sillä toisenlaisiakin tulkintoja on olemassa. Jotkut arvelevat, että lähes 2000 vuotta sitten riehunut niin sanottu Antoniuksen rutto olisi sittenkin ollut isorokkoa. Tähän tautiin on arveltu kuolleen peräti viisi miljoonaa ihmistä, joukossa myös kuuluisa keisari Marcus Aurelius.

Itämisaika pari viikkoa

Isorokko oli paha tauti, ja se levisi pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Sen itämisaika on pari viikkoa. Yksi viruksen kannoista aiheutti pahan rokkotaudin, joka vei hautaan joka kolmannen tätä muotoa sairastaneen. Ne, jotka selvisivät hengissä, saivat useimmiten häijyn näköisiä rokonarpia kasvoihinsa. Jotkut hengissä selvinneet myös sokeutuivat tai menettivät kävelykykynsä.
Mutta nyt nuo ajat ovat onneksi takanapäin. WHO ilmoitti isorokon hävitetyksi päivämäärällä 8.5.1980. Maailman viimeinen luontainen tartunta tapahtui Somaliassa syksyllä 1977, kun paikallisen sairaalan keittiöhenkilökuntaan kuulunut sai taudin sairastuneelta lapselta. Keittäjä säilyi kuitenkin hengissä. Yksi tapaus tunnetaan seuraavaltakin vuodelta, mutta se tapahtui laboratorio-olosuhteissa Englannissa. Tartunnan saanut naishenkilö menehtyi isorokkoon.
Isorokko tappoi voimallisesti aina meidän päiviimme saakka. Pelkästään 1900-luvulla isorokko vei neljä miljoonaa ihmistä vuodessa, yhteensä 300 miljoonaa. Vielä 1970-luvun alussa se vei hautaan noin kaksi miljoonaa ihmistä.
Isorokko oli Suomessa vielä 1700-luvulla yleinen kulkutauti, jonka epidemiat toistuivat noin viiden vuoden välein. Lähes kaikki epidemioiden väliaikoina syntyneet lapset sekä muut, jotka eivät olleet aiemmin sairastuneet, saivat taudin. Sairastuneista joka viides menehtyi, ja katsotaankin, että isorokko oli noihin aikoihin kaikkein yleisin väestöä tappava sairaus.
Suomen viimeinen isorokkoepidemia todettiin Kainuussa vuonna 1936, jolloin 38 ihmistä sairastui, ja muutamia kuolikin tautiin. Kaikkein ensimmäinen tautitapaus todettiin Puolangalla, missä kunnanlääkäri sairastui. Hänet vietiin hoitoon Oulun Diakonissakotiin, missä hän menehtyi ennen kuin diagnoosia saatiin selvitetyksi. Häntä ei näin ollen ymmärretty eristää, jonka seurauksena hoitopaikassa sairastui 10 ihmistä, joista kaksi kuoli.
Vihoviimeinen yksittäinen isorokkotapaus todettiin maassamme vuonna 1941. Rokotuspakko oli Suomessa voimassa vuoden 1951 loppuun, mutta vapaaehtoiset isorokkorokotukset jatkuivat aina 1970-luvulle saakka.
Onko saatu tärkeitä oppeja?
Tämän päivän kansalaisten vastustuskyky isorokolle on olematon, koska taudinaiheuttajaa ei enää esiinny luonnossa. Niinpä salaliittoteorioiden ystävät ovatkin kehitelleet monenlaisia kauhutarinoita mahdollisen biologisen sodan tiimoilta.
Mutta nyt kaikki on siis isorokon suhteen hallussa. Kyseessä on ensimmäinen ja ainoa sairaus, jonka ihmiskunta on onnistunut hävittämään. On arveltu, että isorokon tuhoaminen voisi tarjota tärkeitä oppeja siitä, kuinka menetellä koronavirusta ja muita tulevia pandemioita vastaan.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Terveys-Hymyn arkisto
Avainsanat: Isorokko, korona

Kommentit

Oma kommentti