Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa joulukuun palstallaan viime aikoina kuohuttaneesta D-vitamiinitutkimuksesta.
Itä-Suomen yliopisto ”tutki” 26 D-vitamiinivalmistetta, joista se löysi vain kahdeksassa luvatun määrän vaikuttavaa ainetta. Useimmista löytyi vain puolet tai kaksi kolmasosaa etiketin ilmoittamasta määrästä. Kahdesta valmisteesta ei löytynyt D-vitamiinia lainkaan, vaikka purkissa luki 125 mikrogrammaa.
Yliopisto kiirehti julkistamaan kohutulokset YLE:n Akuutti-ohjelmassa, ja muu media revitteli suuria otsikoita. Kansa raivostui ”suuresta D-vitamiinihuijauksesta”, johon muka olivat syyllistyneet niin ravintolisäfirmat kuin lääketehtaat, Vitabalans ja Orion. Apteekkariliitto vaati vetämään tuotteita pois myynnistä, kunnes asia on selvitetty.
Ravintolisiä valvova viranomainen Evira oli ihmeissään ja lupasi selvittää asiaa. Yritykset, joiden tuotteissa oli todettu ”puutteita”, teettivät kiireesti samoista tuote-eristä puolueettomissa akkreditoiduissa, siis viranomaisten hyväksymissä, laboratorioissa analyyseja.
Niiden mukaan tablettien pitoisuudet olivat kunnossa. Valmisteista löytyi jopa reilut sata prosenttia luvatusta määrästä. Yliopiston olisi pitänyt tarkistuttaa tuloksensa toisessa, puolueettomassa laboratoriossa. Nyt yliopistoa epäillään vilpistä, ja poliisille on tehty tutkintapyyntö.
Asiaa puitiin myös television A-talk-ohjelmassa. Juuri ennen sitä yliopisto lähetti tiedotteen, jossa se pahoitteli aiheuttamansa haittaa.
Nyt oli selitysten vuoro: Yliopiston mittausmenetelmä oli itse keksitty, ja se poikkesi elintarvikelaboratorioissa käytetystä. Kuopion menetelmä antoi liian pieniä tuloksia. Tutkija Tarja Nurmi myönsi TV:ssä, että ulkopuolisten laboratorioiden tulokset pätevät, ja niiden mukaan mennään. Nurmi lupasi analysoida tuotteet uudelleen ja selvittää mistä menetelmien erot johtuvat. Yliopisto pyyteli anteeksi, tulkitsi media.
Samassa yliopistossa on alkamassa suuri D-vitamiinihoitotutkimus, johon on tarkoitus kutsua 18 000 ihmistä, joille syötetään viisi vuotta D-vitamiinia ja sen vaikutusta tutkiaan sydän- ja verisuonitaudeissa. Osa koehenkilöistä saa 40 ja osa 80 mikrogrammaa päivässä sen 20 mikrogramman lisäksi, mitä viranomaiset suosittavat yli 60-vuotiaille.
Yliopiston yksi asiantuntija pelottelee, että 50 mikron ylitys johtaa myrkytykseen ja toinen sanoo, että 100 mikroa on ihan turvallista. Mahtavatko savolaiset enää luottaa yliopistoonsa, jonka mittamenetelmät ja asiantuntijalausunnot heittävät häränpyllyä?
Viime syksynä Itä-Suomen yliopisto lähetti tiedotteen, jonka mukaan vitamiinit tappavat ikäihmisiä. Tiedote oli laadittu harhaanjohtavasti, ikään kuin tutkimus olisi tehty Kuopiossa.
Tosiasiassa kuopiolainen ravitsemustutkija oli kaivellut Yhdysvalloissa Iowan osavaltiossa 25 vuotta sitten tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia ja päätteli niistä, että vitamiinien käyttäjistä kuoli suurempi osa kuin vitamiineja käyttämättömistä.
Tutkijalta saattoi jäädä huomaamatta, että vaikeasti sairaat ihmiset käyttävät useammin vitamiineja kuin terveet. Vaikeasti sairaista kuolee seuruuaikana suurempi osa kuin terveistä.
Saman yliopiston ravitsemustieteilijä oli taannoin lööpeissä vaadittuaan huostaan otettaviksi lapsia sellaista perheistä, joissa noudatetaan vähähiilihydraattista VHH-ruokavaliota. Tämä yliopisto näyttää saavan aikaan paljon melua tyhjästä.
Tämä yliopisto näyttää saavan aikaan paljon melua tyhjästä.
Teksti: Tohtori Matti Tolonen
Terveys-Hymy 12-12
Kommentit
Oma kommentti