Jari opetteli syömään uudestaan

Jari Toivoselle kävi niin kuin monelle muullekin huippu-urheilijalle käy: kun vammat lopettavat aktiiviliikkumisen ja elämään tulee muitakin uusia kuvioita, paino nousee. Aikaisemmin 80-kiloinen mies muuttui hurjimmillaan melkein 143-kiloiseksi.

Terveys-Hymy on aiemmin tänä vuonna kirjoittanut porvoolaisen ikämiesjääkiekkojoukkue Toldboysin menestyksekkäästä laihdutusoperaatiosta, jonka kantavana tukipilarina on ollut luontaistuoteyritys Mezinan Konjak-niminen laihdutusvalmiste. Tässä on nyt saman porukan kolmas tarina, jonka päähenkilönä on porvoolaisen Atex-työasut perheyrityksen toimitusjohtaja Jari Toivonen, 55.

Jari on käynyt syntymässä Turussa, mutta hänen jääkiekkoilijan peliuransa alkoi kuitenkin vuonna 1967 Tampereella. Pakkina pelannut Jari on ehtinyt edustaa monta joukkuetta, joista nimekkäin on Tappara, ja sen riveistä ovat peräisin myös hänen parhaat saavutuksensa. Jari saavutti C-junioreissa kultaa vuosina 1971–73, B-junioreissa kultaa 1974–75 ja hopeaa vielä seuraavana vuonnakin, jolloin hänet valittiin sarjan parhaaksi puolustajaksi. A-junioreissa kultaa tuli vuosina 1975–76, hopeaa 1977–78 ja vielä seuraavanakin vuonna pronssia. Tapparan SM-edustusjoukkueeseen hän kuului vuodet 1978–80, mutta ei kuitenkaan päässyt pelaamaan SM-sarjan pelejä. Jarin pakkikavereita hänen peliuransa aikana olivat muun muassa Lasse Litma ja Timo Jutila, joten ihan huonossa sakissa hän ei häärännyt.

– Junnuaikoina ei tullut mitään vammoja, mutta kun muutin Helsinkiin ja menin Tikkurilan Jääveikkoihin, paukahti heti toinen polvi. Se leikattiin, mutta ei siitä tullut ikinä hyvä. Menin sitten vielä kuitenkin uudestaan pelaamaan Oulunkylään, mutta vähitellen kiinnostuin entistä enemmän karatesta, jota olin harrastanut jo Tampereen aikoina. Perustin yhdessä Auvo Niinikedon ja Jukka-Pekka Variksen kanssa Contact Karate Viking -seuran. Saavutin karatessa myös menestystä, paras saavutus oli Pohjoismaiden mestaruus Kööpenhaminassa vuonna 1983.

Painoarvo nousi

Ikämiesjääkiekkoseura Porvoon Toldboyseissa Jari on vaikuttanut vuodesta 2009. Vuosien varrella on toinenkin polvi alkanut ryttyillä ja lääkärit ovat ehdotelleet operaatiota, mutta nyt kun paino on ollut tippumaan päin, leikkausta ei ehkä tarvita.

Jari vaikuttaa perheyritys Atex-työkalujen toimitusjohtajana. Parikymmentä vuotta sitten perustetun firman ykköstuote on työvaatteet eli kaikki mitä maan ja taivaan välillä käytetään rakentavassa teollisuudessa. Firman repertuaariin kuuluvat myös työkalut, mutta työvaatteet ovat kuitenkin se ykköstykki. Atex pukee muun muassa kaikki maan lääkärihelikopterien miehistöt.

Jarilla on aiemmasta liitostaan kaksi aikuista lasta, poika ja tytär, ja nykyisen vaimon kanssa on 15-vuotias tytär.

Jari painoi aktiiviaikoinaan 80 kiloa, mutta kun polvet pettivät ja elämään alkoi tulla muitakin asioita kuin urheilu, paino alkoi nousta – niin kuin on käynyt monelle muullekin uransa lopettaneelle urheilijalle. Pahimmillaan vaaka näytti lukemia 142,7 kiloa, mutta silloin takana oli kuukauden loma Thaimassa.

Kun Toldboysien ja Konjakin laihdutusoperaatio alkoi helmikuussa, Jari oli juuri palannut Suomeen. Ajoitus oli siis erinomainen.

– Olen muutaman kerran ennen tätä yrittänyt laihduttaa ja kerran pääsin jo 125 kiloon, mutta se oli aikamoisen nälkäkuurin ja rääkin seurauksena. Tämä nykyinen systeemi on fiksu ja järkevä tapa, sillä tässä saa syödä ihan normaalisti, mutta olen silti joutunut opettelemaan uudestaan syömään.

Yksi ruoka maistuisi

Aikaisemmin Jari söi aamupalan ja joi sitten kahvia koko päivän, ja kun illalla pääsi kotiin kuuden seitsemän aikoihin, oli kaamea nälkä. Ja sitten syötiin. Nyt kunnon aamupalan jälkeen päivälläkin syödään jotakin ja harrastetaan myös välipaloja.

– Olen jättänyt leivät kokonaan pois, samoin perunat ja pastat. Protskuja on sitten kulunut vähän enempi kuten raejuustoa, kanaa ja kalaa. Kalja on helmikuun jälkeen jäänyt tosi vähille. Konjakin osuus on ollut myös merkittävä. Otan sen ennen ruokailua ja samalla juon puoli litraa vettä, niin se täyttää jo aika paljon. Sen jälkeen ei enää jaksa syödä niin kauheasti. Vettä kuluu nykyään kolmisen litraa päivässä.

Jari on nyt laihtunut 13 kiloa ja painaa 130 kiloa. Tavoite on päästä 120 kiloon ja mahdollisesti vielä senkin alle, jotta povattua polvileikkausta ei tarvittaisi.

– Kivaa tässä on ollut myös se, että paino on pysynyt samoissa, vaikka muutamassa viikonvaihteessa on ollut juhliakin. Suosittelen kaikille tätä samaa systeemiä. Ei tarvitse muuta kuin ruveta syömään oikein ja noudattaa ohjeita. Myös eri ruoka-aineiden oikea yhdisteleminen on hyvin tärkeää.

Jari vakuuttaa, etteivät uudet elämäntavat ole olleet mitenkään vaikeita omaksua. Häneltä on kuitenkin lopuksi pakko kysyä, onko hän jäänyt kaipaamaan mitään ruokalajia entisestä elämästään. Vastaus tulee entiseltä Tampereen mieheltä kuin apteekin hyllyltä.

– Musta makkara!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 8-13

Teksti:Mezina
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, paino, ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti