Jari Viuhkolan selkä hierotaan huippukuntoon

Jari ViuhkolaOulun Kärppien ja Suomen maajoukkueen tähtihyökkääjä Jari Viuhkola lähti viime syksynä suurin toivein New Jerseyn riveihin, mutta kipeytynyt selkä palautti Jarin takaisin Ouluun vain lyhyen NHL-visiitin jälkeen. Unelma elää silti edelleen, ja sitä toteuttamassa ovat sekä Kärppien urheiluhieroja Timo-Pekka Laru että kotimainen hierontavoide.

Jari ”Piku” Viuhkola on kiekkoilija parhaassa iässään, sillä hän täytti juuri 28 vuotta. Jarilla on kuitenkin jo koko joukko mittavia saavutuksia: hän luotsasi viime kaudella Kärppien kapteenina oululaiset jo hänen uransa kolmanteen SM-liigan mestaruuteen ja hänellä on MM-kisoistakin jo pronssia ja hopeaa. Viuhkola on keskushyökkääjä ja armoton taitopelaaja, joka osaa sekä rakentaa peliä että tehdä myös itse maaleja. Ammatikseen Piku on pelannut lätkää vuodesta 2000. Hän on pelannut yli 300 SM-liigaottelua ja Leijonissakin on täynnä jo yli 70 maaottelua.

Jarilla on lukuisia muitakin saavutuksia, mutta vaatimattomana miehenä hän ei tee niistä numeroa. Jari on syntyperäinen oululainen, ja jo seuraavaakin kiekkopolvea on tulossa, sillä Jarilla ja hänen puolisollaan Astalla on puolitoistavuotias Nooa-poika. Nooa sai viime jouluna pukilta ensimmäisen jääkiekkomailansa.

-Kovasti se sillä huitoo, tulee sekä poikittaista että erityisesti korkeaa mailaa, Jari nauraa.

– Noilla otteilla tulisi paljon jäähyjä.

Jari Viuhkola lähti viime syksynä suurin toivein NHL:n New Jerseyn joukkueeseen, mutta Amerikan visiitistä tuli ranskalainen visiitti. Selkä petti, Jari joutui kaukalon reunalle ja hyvin pian edessä oli kotimatka Suomeen. Jari ei silti ole katkera, vaikka myöntääkin, että kokemus oli alkuun henkisesti hyvin raskas.

– Reissu oli silti tavallaan hieno, vaikka ongelmia oli melkein koko ajan. Pääsinpä kuitenkin katsomaan, mitä siellä touhuttiin ja sain muutenkin paljon oppia. Ongelmat alkoivat jo syyskuun alussa, kun selkä meni taklaustilanteessa. Minä en taklannut vaan minut taklattiin, mutta en silti pistänyt numeroa muistiin, Jari naureskelee.

– Selkään tuli välilevyn pullistuma. Minulla on ollut samanlainen vaiva jo vuonna 2000, mutta se saatiin kuntoon jumppaamalla ja fysioterapialla, enkä yhtään epäile, etteikö sitä saataisi kuntoon nytkin. Unelma NHL:ään palaamisesta elää yhä, vaikka seuraavalla kerralla seura voikin olla joku muu kuin New Jersey.

Jari alkoi heti Suomeen palattuaan selkänsä kuntouttamisen yhdessä Oulun Kärppien fysiikkavalmentaja Harri Hakkaraisen sekä Kärppien urheiluhierojan Timo-Pekka Larun, 27, kanssa. Mukana kuvioissa on ollut myös Detria Oy:n Relaxant-hierontavoide, jota ovat jo vuosia käyttäneet muun muassa Mannisen sisarukset Pirjo ja Hannu, Raipe Helminen ja hiihtosuunnistuksen maailmanmestari Matti Keskinarkaus.

– Kovasti on touhuttu, Jari kertoo. – Tammikuun puolivälistä lähtien olen luistellut ja eteenpäin on menty mukavasti. Kun tässä vielä jaksetaan tehdä töitä, meikäläinen saadaan huippukuntoon viimeistään maaliskuun puolivälissä alkaviin pudotuspeleihin. Jo sitä ennen olisi tarkoitus päästä peleihin mukaan saamaan tuntumaa.

– Relaxant tuntuu ihan hyvältä aineelta, Viuhkola toteaa. – Siitä tuntuu olevan apua lihasten palautumiseen ja rentouttamiseen. Olen kuullut myönteisiä lausuntoja monelta muultakin urheilijalta.

Urheiluhieroja Timo Laru nyökkäilee Jarin puheille.

– Meillä ei ole vielä kovin pitkäaikaista kokemusta Relaxantista, mutta hyvältä se tuntuu. Jos sitä miettii hieronnallisesti, se on ok eli sillä on hyvä hieroa. Olen saanut positiivista palautetta muiltakin Kärppien pelaajilta kuin Pikulta. Monet ovat hieroneet sitä hartiasärkyihinsä ja olleet tyytyväisiä.

Mitä Jari Viuhkolan selkävaivoihin tulee, Timo Laru tietää kertoa selän kiusanneen jonkin verran jo ennen jenkeissä tapahtunutta taklausta. Pahimmat ongelmat ovat olleet alaselän ja pakaroiden tienoilla. Niitä voidaan kuitenkin hoitaa hieronnallisesti. Kyse on vammasta, jota on hoidettava todella huolellisesti ja ajan kanssa.

-Kaikin keinoin Pikun selkää nyt yritetään kuntouttaa, urheiluhieroja Timo Laru toteaa. – Päämääränä on saada lihakset toimimaan taas normaalisti. Relaxant-hierontavoide on lätkäpiireissä vielä suhteellisen tuntematon valmiste, mutta se tuntuu oikein hyvältä lisältä näihin kuvioihin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Markku Ruottinen

Terveys-Hymy 03-08

Teksti:Detria
Avainsanat: hierontavoiteet, Jari Viuhkola, lihasten kipeytyminen, Oulun Kärpät

Kommentit

Oma kommentti