Jeren nivelrikko puhkesi yhtäkkiä

Jere Vänskä lastensa kanssa.Jere Vänskä oli mielestään täysin terve mies aina syksyyn 2010 asti, kunnes tilanne muuttui radikaalisti. Kaikki alkoi molempien käsien sorminiveliin ilmaantuneista punottavista pateista.

Siilinjärvellä Kuopion kupeessa asuva yrittäjä Jere Vänskä, 43, ajeli pari kuukautta ennen vuoden 2010 joulua kotiinsa, kun hän huomasi yhtäkkiä, että molempien käsien sormien ulommaisiin niveliin oli ilmestynyt outoja punoittavia patteja.

– Ajattelin aluksi, että olisikohan kylmä päässyt puraisemaan vai olisiko kyseessä joku kuumetauti. Olin pari vuotta aikaisemmin aloittanut aktiiviset kuntosalilla käynnit ja olin käynyt hakemassa lääkäriltä piikkiä vasempaan olkapäähäni, joka oli alkanut kerätä nestettä, tulehtua ja vihoitella.

Jere näytti piikin yhteydessä lääkärille sormiaan, ja hänet määrättiin heti verikokeisiin. Otettiin 10 putkiloa verta, ja tietysti alkuun epäiltiin reumaa.

– Verikokeen tulokset olivat kuitenkin tosi hyvät, eikä mitään reumaan viittaavaa havaittu. Kaikki oli muuten kondiksessa, vain sormet ja olkapäät kiusasivat. Seuraavaksi minut määrättiin röntgeniin, missä kuvattiin kädet ja varpaat. Varpaista löytyi vielä isompia rustottumia kuin sormista, joten lääkärin tuomioksi tuli nivelrikko. Lääkäri totesi, ettei mitään varsinaisesti ollut tehtävissä. Hän kirjoitti Arthryliä.

Perhe on harrastus

Jere Vänskä lastensa kanssa.Jere on koulutukseltaan yo-merkonomi markkinointipuolelta. Hän on ehtinyt häärätä monenlaisissa työtehtävissä aina viittä Pietarin vuotta myöten, mutta tällä hetkellä hän vaikuttaa autopuolen ja aistikuntoutukseen liittyvien välineiden yksityisyrittäjänä. Hän toimii neljän, viiden suuren automerkin lisävarusteiden maahantuojana.

Jere on naimisissa erityisluokanopettajana työskentelevän Anu Vänskän, 38, kanssa, ja pariskunnalla on kolme iloisesti sirkuttavaa lasta: Vanessa, 8, Viljam, 5, ja Merona, 3. Jere nauraakin, että kotona vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa.

– Tärkein harrastukseni onkin perhe. Toinen harrastus on uudempi. Kyseessä on eri apuvälineiden ja harjoitetavaroiden tuotanto ja kehittäminen, mistä toivottavasti on apua myös nivelrikkoisille. Oma nivelrikkoni sai etsimään eri kuntoutusasioita ja apuvälineitä myös meikäläisille.

Kun diagnoosi tuli, Jere alkoi selvitellä, olisiko kyse mahdollisesti perinnöstä, ja siitähän totisesti oli kyse.

– Tapasin kesällä Vuorelan torilla enoni eli äitini veljen, ja hän kertoi omasta nivelrikostaan. Hän tiesi myös, että Kalle-ukilla eli äidin isällä oli sama sairaus, joten äidin puolelta tämä on tullut minullekin. Jos ei ulkonäköä saa perinnöksi niin sitten sairauden, Jere viisastelee.

Metsurin vaivat

Keväällä 2011 Jeren tilanne oli entistä huonompi. Nivelrikko oli nyt ehtinyt jo molempiin olkapäihin, jotka olivat niin kipeät, ettei nukkumisesta tahtonut tulla mitään.

– Oli kuin kuumaa puukkoa olisi työntänyt. Liikeradat alkoivat aika lailla pienentyä ja kävin jossakin välissä jo hermoratatutkimuksessakin, mutta siltä puolelta ei löytynyt mitään vikaa. Kalkkeutumia löytyi aika paljon etenkin olkanivelissä, ja niitä hajotettiin pois ultraäänellä. Näin saatiin liikeratoja vähän paremmiksi ja pystyin jatkamaan salitreeniä.

Heinäkuussa oli kontrollikuvien vuoro, silloin ultrattiin molemmat olkapäät ja niska. Ultralääkärin piti katsoa syntymäaika kahdesti uudestaan, sillä hän ei ollut uskoa, että näin nuorella miehellä oli jo näin pahat kulumat.

– Vastaavat kulumat kuulemma saisi, jos olisi ollut koko ikänsä maanviljelijä tai metsuri. Joka tapauksessa tilanne oli semmoinen, että kun kymmenen kuukautta diagnoosista oli kulunut, tunsin olevani ihan romua.

Jere sanoo, että kaikkin pahin vaiva on ollut olkapäissä, mutta myös sormet ovat tuottaneet hankaluuksia. Jos teki päivän töitä tietokoneella, illalla peukalo oli tosi kipeä hiiren käytön takia, ja muiden sormien nivelet helottivat ja kolottivat. Myös kynähommat hidastuivat. Särkylääkkeitä kului paljon.

”Sinttu auttaa aina”

Jere Vänskä on tuntenut luontaistuoteyritys Bringwellin toimitusjohtajan Sinikka Heimosen jo vuosikausia.

– Nyt sain Sintulta vinkin, että heille on tulossa uudenlainen niveltuote, nimeltään Vital3, ja ehdotti minulle, että kokeilisin sitä. Se on nestemäinen valmiste, jota laitetaan joka aamu kolme tippaa vesilasilliseen. Sinttu  ihmetteli ja toppuutteli, että normaalisti pitäisi odottaa minimissään kuusi viikkoa, ennen kuin mitään alkaa tapahtua.

Särkylääkkeiden käyttö väheni tuntuvasti.

– Valmiste on helpottanut oloani tosi paljon. Nyt olen saanut yönikin nukuttua huomattavasti paremmin kuin ennen. Myös liikeradat ovat laajentuneet, sillä vielä syksyllä en saanut käsiäni selän takana yhteen, mutta nyt se ei tuota mitään vaikeuksia. Suunnittelen vakavasti taas salille lähtemistä.

Jere pystyy nyt tekemään kaikkia juttuja selvästi helpommin kuin ennen. Syksyn ja alkutalven kylmyys ja kosteus vaikuttivat tietysti ikävästi, mutta silti olo on ollut aikaisempaa miellyttävämpi. Kivut ovat lähes kokonaan poissa. Jere sanoo, ettei sellaista asiaa ole olemassa, mitä hän ei halutessaan pystyisi tekemään – jos kuntosalilla käymistä ei lasketa.

– En tietenkään ole yhtä notkea kuin nuorempana, sillä eihän nivelrikko mihinkään katoa. Aamuisin liikenteeseen lähtiessä paikat ovat vähän kankeat, mutta eivät kuitenkaan niin kankeat kuin ennen. Olkapäät ja muut nivelet toimivat edelleen. Voin lämpimästi suositella tätä valmistetta kaikille kohtalotovereille.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Olli Jäntti

Terveys-Hymy 2-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: nivelrikko, nivel

Kommentit

osta kaupasta inkiväärinjuuri ja leikkaa joka aamu muutama palanen ja syö omenan kanssa. Auttaa niveliin noin parin kolmen viikon kuluttua. Ei kipuja lainkaan varsinkin, kun vältät lihaa, makkaraa, olutta ja suklaata. Siideri käy.

Oma kommentti