Jo 80 000 sairastaa Alzheimeria

Mainos

Alzheimerin tauti on dosentti Heikki Korpelan mukaan usean syytekijän aiheuttama monimuotoinen tulehdustauti. Meillä sitä sairastaa jo lähes 80 000 ihmistä.

Alzheimerin tauti on yleisin muistisairaus, joka syntyy monen syytekijän yhteisvaikutuksena. Tulehduspatologien mukaan Alzheimerin tauti on monimuotoinen tulehdustauti, jonka tärkeimpiä syytekijöitä ovat erilaiset tulehdukset. Näitä tulehduksia ovat esimerkiksi virus- tai bakteeri-infektioon liittyvä tulehdus, matala-asteinen tulehdus, piilevä tulehdus, metabolinen tulehdus ja suolistobakteerien endotoksiineista johtuva tulehdus.
Elimistön krooninen tulehdustila ja siihen liittyvä happiradikaalien liikaeritys vaurioittavat aivojen hermosoluja ja muistikeskuksia. Tulehdusreaktiossa ja happiradikaalien synnyttämässä hapetusreaktiossa aivokudokseen kerääntyy haitallisia proteiineja kuten muistia heikentävää beeta-amyloidiplakkia ja tau-proteiinikimppuja.

Lähes 80 000 suomalaista sairastaa

Alzheimerin taudin esiintyminen vaihtelee suuresti eri puolilla maapalloa. Japanin Okinawan saarella Alzheimerin taudin ilmaantuvuus on ollut maailman pienin. Alzheimerin tauti alkaa kehittyä jopa 20-30 vuotta ennen ensimmäisiä oireita. Aivoissa muistisairauden ensimmäiset merkit voidaan havaita jo 40 vuoden iässä. Uudemmilla tutkimusmenetelmillä, positroniemissio-tomografialla eli PET-kuvauksella, magneettikuvauksella ja uudella tarkkuusmikroskoopilla, nanoskoopilla, voidaan havaita Alzheimerin taudin varhaisvaiheen solumuutoksia. Ruumiinavauksissa tehdyt histologiset ja histokemialliset tutkimukset osoittavat, että joka toisella 50-vuotiaalla on Alzheimerin taudin oireeton esiaste. Aivojen tulehdusreaktio on yksi Alzheimerin tautia ennustava löydös. Siihen liittyy aivojen mikrogliasolujen aktivoituminen.

Infektiot ja tulehdukset

Alzheimerin taudissa tulehdusta säätelevät monet tulehdustekijät. Vuonna 2016 julkaistiin Journal of Alzheimer`Disease -tiedelehdessä 30 arvostetun tutkijan kannanotto Alzheimerin taudin synnystä. Sen mukaan Alzheimerin taudin tärkeimpiä aiheuttajia ovat perintötekijöiden ohella infektiot ja tulehdukset. Infektion aiheuttajina voivat olla esimerkiksi keuhkoklamydiabakteeri, helikobakteeri, borrelioosia aiheuttava bakteeri ja huuliherpesvirus. Uudet tutkimukset osoittavat, että erilaiset infektiot piinaavat Alzheimer-potilaita ja he joutuvat usein sairaalahoitoon.
Monet Alzheimerin taudin vaaratekijät voimistavat ja ylläpitävät elimistön tulehdustilaa. Näitä tulehdusstressiä voimistavia vaaratekijöitä ovat mm. vyötärölihavuus, metabolinen oireyhtymä, diabetes, kohonnut verensokeri (hyperglykemia), heikentynyt insuliiniherkkyys (insuliiniresistenssi), rasvamaksa, runsas tupakointi, alkoholin suurkulutus, liikunnan puute, uuvuttava stressi ja hampaiden tukikudosten tulehdus eli parodontiitti. Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan suoliston mikrobiomilla on tärkeä merkitys Alzheimerin taudin syntymiseen. Esimerkiksi antibioottien liikakäyttö synnyttää suolistoon haitallisen bakteerikasvuston, joka voimistaa suolen limakalvon tulehdusta ja altistaa Alzheimerin taudille.

Useiden tulehdustekijöiden yhteisvaikutus

Erilaiset tulehdustekijät vahvistavat toistensa tulehdusvaikutusta ja synnyttävät voimakkaan tulehdusstressin. Esimerkkinä viisi tärkeää tulehduksen syytekijää: runsas tupakointi, vyötärölihavuus, diabetes, insuliiniresistenssi ja hampaiden tukikudosten tulehdus (parodontiitti) synnyttävät elimistössä pitkäaikaisen tulehdustilan. Nämä tulehdustekijät aktivoivat tulehdussoluja erittämään tulehduksen välittäjäaineita ja soluja vaurioittavia happiradikaaleja kuten superoksidiradikaali, vetyperoksidi, hydoksyyliradikaali, hypokloriitti ja peroksinitriitti. Elimistön krooninen tulehdus ja hapetusstressi synnyttävät aivoissa tulehdustilan lisäämällä veri-aivoesteen läpäisevyyttä. Aivojen aktivoituneet mikrogliasolut voimistavat edelleen aivojen tulehdusreaktiota erittämällä tulehduksen välittäjäaineita ja hermosoluja vaurioittavia happiradikaaleja.

Kasvisruoka hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä

Japanin Okinawan saarella elävät maailman pitkäikäisimmät ja terveimmät ihmiset. Okinawalla Alzheimerin taudin ilmaantuvuus on ollut maailman pienin ja okinawalaisten terveyden salaisuus on tulehdusta ja hapettumista estävä ruokavalio, riittävä liikunta ja hyvä painonhallinta.
American Journal of Pathology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan okinawalaisten vähäistä Alzheimerin taudin esiintymistä selittävät kolme ravintotekijää; vähäinen energian saanti eli kalorirajoitus, suuri tulehdusta ja hapettumista estävien suojaravinteiden saanti ja vähäinen tulehdusta voimistavien ravintotekijöiden saanti. Nämä kolme ravintotekijää tehostavat toistensa vaikutuksia ja vähentävät Alzheimerin taudin vaaraa.
Tärkeitä Alzheimerin tautia ehkäiseviä suojaravinteita ovat tulehdusta ja hapettumista estävät polyfenolit, joista tärkeimpiä ovat flavonoidit. Okinawalaiset saavat näitä kasvien suojaravinteita eniten maailmassa ja lähes 20 kertaa enemmän kuin suomalaiset. Okinawan kasvisruoka sisältää rasvaista kalaa, soijaa, yrttejä, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, papuja ja vihreää teetä. Tulehdusta ja hapettumista estävä kasvisruoka sammuttaa elimistön tulehdustilaa, vaimentaa happiradikaalien eritystä ja estää suolistobakteerien endotoksiinin tuotantoa. Toisaalta Okinawan kasvisruoka sisältää hyvin vähän tulehdussoluja aktivoivia rasvoja ja sokereita. Sen vuoksi Okinawan ruoka ei synnytä aterian jälkeistä tulehdustilaa eikä happiradikaalien liikaeritystä.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:pixabay.com
Avainsanat: Alzheimerin tauti

Kommentit

Oma kommentti