Jouko on 14 luunmurtuman mies

Jouko NumminenMonet lääkärit pitivät osteoporoosia vielä kymmenkunta vuotta sitten vain vanhojen naisten sairautena. – Minun osteoporoosini aiheutti pitkään elimistössä jyllännyt keliakia, Jouko Numminen kertoo.

Naantalilaisen Jouko Nummisen, 63, elämän ensimmäinen suuri katastrofi sattui hänen lukiovuosinaan.

– Säästin pienistä viikkorahoistani Beatlesien All my loving -singlen, joka jäi vahingossa putkiradion päälle ja meni lämmön vaikutuksesta vituloiksi. Se on vieläkin mielessä, hän pudottelee kasvot peruslukemilla.

Jouko on koulutukseltaan valtiotieteen kandidaatti. Maisterin paperit olisivat maksaneet aikoinaan 60 markkaa, mutta hän jätti säästävyyssyistä tittelin hankkimatta.

– Tarttis varmaan vielä hakea se arvo ja mennä vaikka promootioon, hän jatkaa vakaalla rintaäänellä.

Jotta tämmöinen tapaus. Huumoria Jouko on elämänsä varrella totisesti tarvinnutkin. Sairaudet ovat koetelleet häntä kovalla kädellä.

Loimaalta kotoisin oleva Jouko vaikutti 20 vuotta työurastaan julkishallinnossa kuntapuolen töissä. Hän työskenteli koulutoimenjohtajana, kunnansihteerinä Pohjois-Satakunnassa ja myohemmin Ruskon kunnanjohtajana, ennen kuin siirtyi nelikymppisenä Osuuspankkiin juuri ennen suurta lamaa.

Jouko on onnellisesti naimisissa ja kolmen lapsenlapsen pappa. Hän luonnehtii lapsenlapsia elämän onneksi ja todella isoksi asiaksi.

Syy ja seuraus

Joukon terveys petti ensimmäisen kerran jo armeijassa. Hänelle puhkesi paha psoriasis, joka levisi koko kehon alueelle. Tällä hetkellä se on onneksi suhteellisen hyvin kurissa.

– Sitä on hoidettu kaikilla mahdollisilla keinoilla aina solunsalpaajista valohoitoon ja kivihiilitervaan. Sitä on yritetty saada kuriin ravintolisillä ja myös ravitsemuksella, ja olenkin siirtynyt kokonaan kasvisravintoon. Onneksi myös aurinko auttaa.

Joukon psoriasis laajeni aikaa myöten nivelpsoriksi, joka iski lähinnä käsiin. Kerran viikossa pistoksina annettavat solumyrkyt pitävät sen kuitenkin melko hyvin kurissa. Hän pystyy ajamaan autoa, käyttämään näyttöpäätettä ja harrastamaan puutarhatoita eli tekemään käytännössä mitä itse haluaa.

Jouko ei ole koskaan tupakoinut, mutta sai myös keuhkoahtauman ja -laajentuman. Kun häntä ruvettiin tutkimaan tarkemmin, lääkärit löysivät sekä keliakian että osteoporoosin – eli syyn ja seurauksen. Kaiken takana oli vuosikausia elimistössä tuhojaan tehnyt keliakia.

– Osteoporoosi aiheutui ilmeisesti siitä, että keliakian takia ravinteet eivät imeytyneet ja erityisesti imeytymättä olivat jääneet kalkki ja D-vitamiini. Näin ollen luustoon ei kulkeutunut rakennusaineita.

– Ensimmäiset kylkiluun murtumat sattuivat jo 35 ikävuoden kieppeillä. Murtumia sattui silloin tällöin ja lopullinen niitti tuli syksyllä 2000, kun nojasin oman keittiön pöydän vieressä kädet puuskassa korkeaselkäisen tuolin selkänojaan. Kuului napsahdus, ja kaksi kylkiluuta murtui.

Aivastaminen oli riski

Jouko on joskus laskenut, että hänellä on ollut ainakin 14 luunmurtumaa. Luuntiheyden ollessa heikoimmillaan jo aivastaminen oli riski.

– Vuonna 2000 ei miesten osteoporoosista puhuttu vielä juuri halaistua sanaa. Onneksi vaimoni oli lukenut jostakin asiasta, joten hakeuduimme alan asiantuntijalle yksityiseen lääkarikeskukseen ja sitä kautta DXA-luuntiheysmittaukseen.

Tarkemmissa keliakiatutkimuksissa kävi ilmi, ettei Joukon ohutsuolessa näkynyt suolinukkaa lainkaan. Niinpä aloitettiin kokonaan gluteeniton ruokavalio eli kaikki kotimaiset viljat jätettiin pois. Samalla mukaan tuli myös lääkärin reseptillä oleva Fosamax-osteoporoosilääkitys, jonka lisäksi Jouko alkoi syödä myös kalkkia ja D-vitamiinia aiempaa runsaammin.

Miesten luukato oli silloin vielä niin uusi asia, että KELA oli juuri ehtinyt myöntää osteoporoosilääkkeen korvattavuuden myös miehille. Joukon tilannetta seurattiin aktiivisesti, ja jo vuoden kuluttua huomattiin pientä paranemista. Parin, kolmen vuoden kuluttua lääke oli lisännyt luumassaa jo sen verran, että huomattavaa paranemista voitiin sanoa tapahtuneeksi.

– Uuden ruokavalion myötä vatsan tila parani ja ravintoaineet alkoivat imeytyä, jolloin myös veriarvot ja yleiskunto paranivat; jätkä alkoi lihoa ja vointi parani pikkuhiljaa, Jouko toteaa.

– Sairaudet olivat ehtineet tehdä kuitenkin sen verran tuhojaan, etta edessä oli sairauseläkkeelle jääminen.

Vaimo toi kauppakassit

Jouko on lopettanut Fosamaxin syönnin, mutta osteoporoosin kulkua on seurattu silti tiiviisti koko ajan. Nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että hän on osteoporoosin ja osteopenian rajalla. Osteopeniassa luuntiheys on heikentynyt ja sitä pidetään osteoporoosin esiasteena.

– Nykyään uskallan nostaa jo kauppakassiakin, mutta aikoinaan en saanut nostaa mitään viittä kiloa painavampaa. Vaimoa katsottiin säälien kaupassa, kun minä pakkasin, menin kassalle ja ilmoitin kyllä kantavani vastuun – mutta vaimo kantaa kassit. Minua katsottiin vähän sillä silmällä, että on siinä tökerö äijä.

Vielä hankalampi paikka tuli lastenlasten kanssa. Pappa ei voinut ruveta painisille eikä nostaa pikkuisia syliinsä, kun ylärajana oli viisi kiloa. Siinä olisivat menneet sekä kylkiluut että selkänikamat. Kroppa kun oli jo muutenkin muotoutunut tavallista kumarammaksi.

– Mutta nyt olen aivan eri mies. Uskallan nostaa lapset syliini eikä vaimo enää kerää sääliviä katseita. Uskallan elää suhteellisen normaalia elämää, joskin koko ajan on muistettava olla varovainen ja nostaa oikein.

Joukolla on lohduttavia terveisiä kaikille uusille kohtalotovereille.

– Toimin muutama vuosi sitten osteoporoosiyhdistyksen puheenjohtajana, kun minulle soitti eräs mieshenkilö, joka kertoi vain istuvansa kotona sohvalla eikä nousevansa siitä enää ikinä mihinkään. Juttelimme pitkään ja hän kertoi harkinneensa jo narua. Hän pääsi siitä kuitenkin yli, kun sain kerrotuksi oman tarinani sekä sen, että sairautta voidaan hoitaa ja parantaa, ja sen kanssa voidaan elää.

Joka neljäs murtuma sattuu miehille

Osteoporoosi on kansansairaus, josta kärsii 400 000 suomalaista. Miehillä luukudoksen väheneminen alkaa noin 60-vuotiaana. Miesten luukato tapahtuu kuitenkin hitaammin kuin naisilla. Luukadon seurauksena Suomessa tapahtuu vuosittain noin 40 000 luunmurtumaa. Joka neljäs luunmurtuma sattuu nykyään miehille.

Miesten osteoporoosia aliarvioidaan silti edelleen vahvasti, mutta myös miehet ovat vaaravyöhykkeessä, sillä osteoporoosin riski nousee hormonihoitojen seurauksena eturauhassyöpää sairastavilla miehillä. Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä, ja joka päivä keskimäärin 15 miestä saa eturauhassyöpädiagnoosin.

– Osteoporoosia voidaan nykyään hoitaa jo todella tehokkaasti, naantalilainen Jouko Numminen kertoo.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Roni Lehti

Terveys-Hymy 11-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: keliakia, luunmurtuma, luuntiheys, luusto, osteopenia, osteoporoosi, psoriasis

Kommentit

itsellänikin oli ongelmia ennen kuin löysin apua hymyn sivuilta.
kiitos hymylle ja Reijolle sekä Ronille. Oma vaimoni aku toi myös kauppa”kassit”.

Oma kommentti