”Juoksen 10 km joka aamu”

Alex OjastiKerroimme Aikakone-yhtyeen Alex Ojastista Terveys-Hymyssä 3/2008. Miehen tahti on muuttunut entistä hurjemmaksi. – Myös Aikakoneella menee hyvin. Lähdemme alkuperäiskokoonpanolla 15-vuotiskiertueelle ensi syksynä.

Muusikko Alex Ojasti, 44, otti itseään niskasta kolme vuotta sitten. Hän lopetti tupakoinnin ja kahvin juonnin, pisti syömisen uusiksi. Ja mitä tapahtuikaan: hän laihdutti itseään 15 kiloa ja elokuussa hän juoksi jo Helsinki City Maratonin!

– Aikaa kului tuolloin 4.35, mutta vuonna 2008 aika oli jo 4.15 eli pystyin parantamaan kahdellakymmenellä minuutilla. Nyt aion tämän vuoden elokuussa juosta kolmannen maratonin ja  tavoitteenani on neljän tunnin alitus.

Alex harjoittelee tätä varten pontevasti, sillä hän juoksee joka aamu kymmenen kilometrin lenkin. Juoksulenkkiä ennen hän tekee voimavartin, jonka aikana hän motivoi ja meditoi. Alex vakuuttaa, että aamulenkin jälkeen on hyvä olla ja jaksaa koko päivän.

Kun Aikakone jäi muutama vuosi sitten tuumaustauolle, Alexiin iski tietynlainen henkinen krapula, vaikka telakalle jääminen tapahtui sulassa yhteisymmärryksessä. Oli kova paikka, kun vuosikausia kestäneet rutiinit menivät uusiksi.

– Tyttäremme Rosalinda, joka nyt on seitsenvuotias, syntyi samoihin aikoihin, mutta silti olin jotenkin ulkona kuvioista. Vaimoni Marja oli onneksi hyvin kannustava, etten uponnut kovin syvälle, mutta elämä oli silti hankalaa. Liikunta ei kiinnostanut pätkääkään ja lihoin rajusti. Mikään ei oikein maistunut.

Sitten Alex tarttui lujalla otteella itseään niskasta. Hän lähti metsästämään kadonnutta energiaansa ja sattui onnekseen löytämään materiaalia emäs- ja happotasapainojutuista. Hän alkoi popsia emäspitoisia vihanneksia ja hedelmiä ja samoihin aikoihin hän löysi myös Vitacom Pharman Pascoe-emäsjauheen, joka nykyään tunnetaan nimellä pH-balance. Samalla Alex käynnisti myös muun elämäntaparemontin.

– Muutosvoimien ansiosta sekä vatsavaivat että migreeni katosivat, hän toteaa.

– Keskittymiskykyni koheni ja nyt aloin olla virkeä koko päivän. Yöunien laatukin kohentui. Elämä alkoi näyttää valoisia puoliaan. Minuun alkoi virrata uutta energiaa ihan tautisesti.

Alex on tiukasti sitä mieltä, että jokapäiväinen säännöllinen liikunta on paras keino hallita stressiä. Se pitää miehen muutenkin iskussa, eikä flunssia tai muitakaan pöpöjä ole näkynyt siellä missä Alex on häärännyt. Hän nauttii edelleen teelusikallisen pH-balance-jauhetta vähintään kerran päivässä, mutta jos hän tietää päivän olevan tavallista rankempi, hän ottaa sitä sekä aamulla että illalla.

Tämän lisäksi hän nauttii itse USA:sta tilaamaansa vihermehua, superfoodia.

– Se sisältää pelkkiä emäksisiä vihanneksia. Sekoitetaan teelusikallinen litraan vettä, mikä vastaa puolta kiloa vihanneksia. Olen ottanut sitä vuodesta 2007 joka päivä ja joskus pystyn sen avulla tekemään kymmenen vuorokauden paastojakin. Tuolloin en näe nälkää lainkaan, sillä juoma on pelkkää energiaa ja täysin luonnollista kamaa.

Alex on jättänyt ravinnostaan kaikki sokerit pois.

– Uskon siihen, että elimistö pystyy itse luomaan oman sokerinsa vereen. Olen huomannut tämänkin auttavan lisäämään keskittymiskykyäni. En silti ole mikään askeetti, sillä saatan silloin tällöin juoda viiniä tai olutta ja syödä makkaraa, mutta kaiken on pysyttävä kohtuuden rajoissa.

– Pitää tiedostaa, mikä itselle on hyvä olla ja antaa elimistölle lepoaikaa. On tärkeää olla kurinalainen, jotta energiatasot pysyvät kunnossa. Jos energiaa riittää, silloin jaksaa kotonakin seurustella ja olla lapselle sitä mitä hän ansaitsee.

Myös Aikakoneelle kuuluu pelkkää hyvää. Sen paluuta onkin odotettu hartaasti.

– Lähdemme alkuperäisellä kokoonpanolla keikoille ensi syksynä. Kyseessä on 15-vuotiskiertue ja myös Vera on silloin mukana. Susanna Laine paikkaa häntä vielä toistaiseksi joillakin keikoilla, mutta sen jälkeen Susanna lähtee tekemään omia kuvioitaan.

– Keikkoja on myyty jo syksy täyteen ja pitkälle ensi vuoteen. Olemme itsekin ihmeissämme kysynnästä. Laskimme kerran, että ehdimme ennen taukoa kahdeksassa vuodessa tehdä 2700 keikkaa, jonka jälkeen ajattelimme, että nyt saa riittää.

– Mutta kaikki sanovat, että meidän kaltaistamme bailubändiä tarvitaan. Kai se on pakko uskoa, sillä on tullut kokonaan uusi sukupolvi, joka on löytänyt meidän laulumme ja uudet fanit, jotka aikoinaan olivat 2-3-vuotiaita, ovat nyt tulleet aikuisiksi ja laulavat meidän kappaleittemme mukana. Se tuntuu mukavalta.

Alexilla on muitakin rautoja tulessa.

Maki Kolehmaisella ja minulla on tuotantoyhtiö, joka tuottaa TV-dokumentteja, elokuvia ja sarjoja, ja toiminta on lähtenyt kivasti nousuun. Asioita on lyöty lukkoon eri kanavien kanssa. Kesäkuun lopussa meillä oli uuden sarjan kuvaus Ranskassa. Touhu on hyvää vastapainoa Aikakoneen jutuille.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 7-10

Teksti:Vitacom
Avainsanat: energia, emäsjauhe, emäs-happotasapaino, vihermehu

Kommentit

Oma kommentti