K2-vitamiini lujittaa luustoa

Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Korpela kertoo ajankohtaisesta ja hyvin tärkeästä, meitä kaikkia koskettavasta asiasta,  K2-vitamiinista ja osteoporoosista.

K2-vitamiini on uusi rasvaliukoinen vitamiini. Se lujittaa luustoa, hidastaa valtimoiden kalkkiutumista ja säätelee veren hyytymistä. K2-vitamiinia saadaan juustoista, maksasta, lihasta ja kananmunasta, mutta K2-vitamiinin paras lähde on natto. Se on soijapavuista valmistettu japanilainen perinneruoka. Tärkeimpiä K-vitamiineja ovat K1-vitamiini eli fyllokinoni ja K2-vitamiini eli menakinoni ja sen pitkäketjuiset johdokset, kuten menakinoni-4 (MK-4) ja menakinoni-7 (MK-7).

K2-vitamiini edistää luuston, ruston ja verisuonien terveyttä. K2-vitamiinia käsittelevissä kirjoissa Vitamin K in Health and Disease ja Vitamin K2 and the Calcium Paradox on kuvattu, miten K2-vitamiini edistää luuston, ruston ja verisuonien terveyttä. Tämä vitamiini säätelee kalsiumin aineenvaihduntaa K-vitamiinista riippuvien riippuvien proteiinien avulla.

Esimerkiksi osteokalsiini-proteiini lujittaa luustoa kiinnittämällä kalsiumin luukudokseen. Toisaalta matriksi Gla-proteiini (MGP) hidastaa valtimon kalkkiutumista estämällä kalsiumin liiallista sitoutumista valtimon seinämään. Vastaavasti K2-vitamiinin puute nopeuttaa luuston haurastumista ja verisuonien kalkkiutumista heikentämällä osteokalsiinin ja matriksi Gla-proteiinin toimintakykyä.

Luuston haurastuminen uhkaa 
ikäihmisiä

Osteoporoosi eli luukato on ikääntymiseen liittyvä luuston haurastuminen. Se lisää luunmurtumien riskiä. Vuosittain lähes 40 000 suomalaisella todetaan osteoporoottinen luunmurtuma. 
Tavallisimpia murtumia ovat ranne- ja reisiluun kaulan murtuma (lonkkamurtuma) sekä pituutta lyhentävä selkänikaman luhistuma. Ikääntyvillä naisilla osteoporoottisia luunmurtumia esiintyy lähes kaksi kertaa enemmän kuin miehillä. Suomessa osteoporoottisia luunmurtumia esiintyy merkittävästi enemmän kuin Välimeren maissa ja Japanin Okinawalla.

Osteoporoosin vaaraa lisäävät muuan muassa perinnöllinen alttius, vähäinen liikunta, alipaino, estrogeenin ja testosteronin puute, lisäkilpirauhasen liikatoiminta, pitkäaikainen kortisonihoito, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin niukka saanti, krooninen tulehdus ja happiradikaalien liikaeritys (oksidatiivinen stressi) sekä tulehdusta ja hapettumista estävien antioksidanttien puute. K2-vitamiinin puute on osteoporoosin uusi vaaratekijä. K2-vitamiini lujittaa luustoa, mutta vielä ei tiedetä, miten K2-vitamiini ehkäisee osteoporoosia. Japanissa K2-vitamiinia käytetään osteoporoosin ehkäisyyn ja hoitoon. Luustoa voidaan lujittaa sekä liikunnalla että ravinnolla. Esimerkiksi Välimeren ja Okinawan ruokavalio lujittaa luustoa ja ehkäisee osteoporoosia.

Kaatuminen tärkein vaaratekijä

Harvardin yliopiston suosituksessa Osteoporosis A guide to prevention and treatment todetaan, että luunmurtumia voidaan parhaiten vähentää estämällä kaatumisia. Esimerkiksi lonkkamurtuman yleisin syy on kaatuminen. Se selittääkin lonkkamurtuman esiintyvyyttä huomattavasti paremmin kuin luuntiheys. Toisaalta yli puolet lonkkamurtumista sattuu naisille, joilla ei ole osteoporoosia.

Luuntiheys heijastaa luun lujuutta, mutta USA:n NIH:n (National Institutes of Health) mukaan luuntiheys selittää vain 60–80 prosenttia luun lujuudesta. Tosiasiassa luuntiheysmittaukseen liittyy monia virhetekijöitä ja osteoporoosin toteamiseen käytettävä mittausmenetelmä on epätarkka. Luuntiheysmittaukseen tulisikin yhdistää osteoporoosimurtumien riskitekijäkartoitus. Sen voi tehdä käyttämällä apuvälineenä internetin FRAX-murtumariskilaskuria.

K2-vitamiini säätelee veren hyytymistä

K-vitamiini ja veren hyytymisen estolääkkeenä käytettävä varfariini (Marevan) ovat toistensa vastavaikuttajia. K-vitamiinin runsas saanti heikentää varfariinin tehoa ja K-vitamiinin niukka saanti voimistaa varfariinin tehoa. Sen vuoksi K-vitamiinia käytetään vastalääkkeenä varfariinin yliannostukseen ja myrkytystiloihin.

Vastasyntyneillä K-vitamiinin puute synnyttää verenvuototaudin. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, millä tavalla K2-vitamiini vaikuttaa vastasyntyneen verenvuototaudin syntyyn. K1-vitamiini ja K2-vitamiini täydentävät ja tehostavat toistensa vaikutuksia, mutta K1- ja K2-vitamiineilla näyttää olevan erilainen vaikutus veren hyytymiseen ja K-vitamiinista riippuviin veren hyytymistekijöihin.

Varfariini edistää valtimon kalkkiutumista vähentämällä K-vitamiinista riippuvan matriksi Gla-proteiinin synteesiä ja aktiivisuutta. Uudet tutkimukset tukevat käsitystä, että pitkäaikainen varfariinihoito nopeuttaa valtimon kalkkiutumista. Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että yli viisi vuotta kestänyt varfariinilääkitys lisää valtimon kalkkiutumista ikäääntyvillä naisilla.

Teksti Heikki Korpela

Kuva Lehtikuva

Terveys-Hymy 2-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: K2-vitamiini, luusto, osteoporoosi, veren hyytyminen

Kommentit

Oma kommentti