Kahteen vuoteen ei ole huimannut yhtään

Maire Juvonen– Kun menin illalla nukkumaan, sänky pyöri ympäri, ja kun pistin kasvimaalla pään alaspäin, alkoi heti huipata, Kalvolan Iittalasta kotoisin oleva Maire Juvonen kertoo. – Mutta nyt viljelen kasvimaatani täysillä eikä huimaa yhtään. Sänkykin lakkasi pyörimästä.

Maire Juvonen, 73, on hyvin sanavalmis ja pirteä eläkkeellä oleva maatalon emäntä, jolta työt eivät kuitenkaan ole loppuneet. Hän on aikoinaan hoitanut aikuisiksi perheen kaksi tytärtä, hän on hoitanut maatilan lehmät, hän hoiti anoppinsa 92-vuotiaaksi ja tällä hetkellä hän toimii aivovammasta kärsivän 81-vuotiaan aviomiehensä omaishoitajana. Joten ei ihme, jos välillä joskus on vähän pyörryttänyt.

Maire on alun perin kotoisin Huittisista, mutta päätyi ”miehen perässä maanviljelijän muijaksi” Iittalaan, joka on Kalvolan kunnan keskustaajama. Mairella ja hänen miehellään Onnilla on kahden tyttärensä lisäksi lastenlapsia ja jo seuraavaakin polvea. Maire nimittääkin itseään luontevasti isomummuksi.

– Eläkkeellä on oltu jo pitkän aikaa, hän toteaa. – Kun seuraava polvi ei jatkanut, me myytiin maat ja karjat pois ja muutettiin viereen asumaan. Meillä oli päätuotantona karjatalous.

Maire sanoo terveytensä pitäneen vaihtelevasti. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että hänellä todettiin verenpainetauti jo runsaat 30 vuotta sitten. Seurauksena oli tietysti lääkehoito. Myös sydämessä on todettu kymmenkunta vuotta sitten sen verran sanomista, että hänellä on kolesterolilääkitys ja kaiken varalta nitrot.

– Sydän ei kuitenkaan ole pahemmin ryttyillyt, mutta verenpaineen mukana tuli aivoverenkiertohäiriö, joka taas aiheutti huimausta. Kävin neurologilla juttelemassa asiasta, mutta minulle todettiin vain, että kyseessä on iän mukainen löydös. Harmitti oikein kovasti, kun ei voinut olla pää alaspäin kasvimaalla eikä oikein jaksanut tehdä pihahommiakaan.

Maire ei muista saaneensa huimaukseensa lääkitystä. Hänelle sanottiin vain, että kyllä se siitä häviää, jos on hävitäkseen, ja että huimaus tavallaan kuuluu asiaan, kun kyseessä on verenpainepotilas.

Maire on innokas Terveys-Hymyn ystävä ja kun hän pari vuotta sitten sattui lukemaan jutun, jossa muuan naisihminen kertoi päässeensä aminohappovalmiste Platinum Plussan avulla eroon huimauksestaan, Maire päätti kokeilla samaa valmistetta.

– Aloitin kahdella tabletilla aamuisin, kun mua oikein silloin huomasi. Jonkin ajan kuluttua huomasin, että huimaus alkoi vähentyä ja sitten se katosi kokonaan. Nykyään otan sitä enää yhden tabletin joka aamu enkä varmasti lopeta sen käyttöä. Sen verran hyvä aine se on.

– Nyt olen kaksi kesää voinut ajaa nurmikot ja kykkiä kasvi- ja perunamaalla ja olen ihan kuin toinen ihminen. Ei ole ollut minkäänlaista huimausta. Olen tehnyt hiljattain kaksi Espanjan reissuakin eikä koneessa huipannut yhtään sen paremmin nousussa kuin laskussa. Olen nykyään ihan kuin toinen ihminen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Veli-Matti Parkkinen

Terveys-Hymy 03-08

Teksti:Pepper Box
Avainsanat: huimaus, kunnon kohennus

Kommentit

Oma kommentti