Kaksi kuukautta, 20 kiloa!

Terveys-Hymy kertoi edellisessä numerossaan ikämiesjääkiekkojoukkue Toldboysin laihdutustempauksesta. Porukasta kaikkein eniten painoaan pudotti Petri Hänninen, joka pystyi laihduttamaan peräti 20 kiloa. 
– Yli sadan kilon en enää päästä!

Porvoolaisella Petri Hännisellä, 50, on ollut varsinainen hulina-aamu. Kastelli-talojen palveluksessa olevaa talokauppiasta on viety sinne sun tänne, onhan loppukevät ja alkukesä rakennusalan kulta-aikaa. Kaiken lisäksi Petri pyörittää vielä omaakin rakennusalan yritystään, joten vipinää riittää.

Petri on koulutukseltaan yo-merkonomi ja erikoistunut laskentatoimeen, joten kaiken järjen mukaan hänestä olisi pitänyt tulla joko kirjanpitäjä tai tilintarkastaja. Vaan ei tullut. Hän työskenteli elintarvikealan myyntihommissa pari vuosikymmentä, reissasi ja teki vientikauppaa, kunnes kyllästyi jatkuvaan matkustamiseen ja päätti tehdä uranvaihdoksen ennen kuin rupeaa tosissaan miettimään eläkeasioita.

– Ajauduin rakennusalalle ja rupesin saman tien myös yrittäjäksi. Kastelli-talojen palveluksessa olen ollut Itä-Uudenmaan alueella seitsemän vuotta. En ole katunut ratkaisuani, sillä onhan tämä ihan erilainen maailma kuin toisten palkkalistoilla oleminen. Saa olla enempi kotona eikä tarvitse istua lentokentillä, lentokoneessa tai auton ratissa aamusta iltaan. Suomi on tullut niin tutuksi, etten tarvitse autossani navigaattoria.

Petri täytti 50 vuotta joulukuussa ja vietti sen kunniaksi kuukauden loman Thaimaassa. Hän naureskeleekin pikku hiljaa alkavansa toipua siitä.

– Vaimon kanssa elellään kahdestaan parin koiran kanssa, Petri kertoo.

– Lapsia on kolme tyttöä ja poika, ikähaitari on 10–25. Menossa on uusi liitto, ja nykyinen vaimo työskentelee samassa firmassa. Sieltä me toisemme aikoinaan löysimmekin.

Miehessä oli mittaa

Petrin terveysasiat ovat kunnossa, mitä nyt paino-ongelmat ovat päässeet käsistä.

– Pelasin jääkiekkoa aktiivisesti melkein nelikymppiseksi, ja kymmenen viime vuotta olen pelannut  ikämieskiekkoa porvoolaisen Toldboysin riveissä. Liikunta on vuosien varrella selvästi vähentynyt, mutta kun entiset elämäntavat ovat säilyneet, kiloja on alkanut kertyä. Niitä on viiden viime vuoden aikana tullut parikymmentä ja pahimmillaan vaaka näytti 120 kiloa. Pituutta minulla on 181 cm. Elämänrytmi oli sellainen, että kun aamulla joi pari kuppia kahvia ja lähti töihin, päivällä ei oikein kerinnyt syömään mitään ja kun illalla tuli kotiin, söi koko illan.

Petrillä ei ollut mitään erityistä herkkua, kaikki upposi. Hän yritti tuolloin muodissa ollutta karppausta saadakseen elopainoonsa kuria, mutta ei onnistunut.
Petri oli tietoinen luontaistuoteyritys Mezinan, sen Konjak-valmisteen ja Toldboysin laihdutushankkeesta, joka ajoittui hänen Thaimaasta tulonsa kanssa aivan erinomaisesti eli helmikuun alkuun. Kymmenen hengen laihdutusrupeaman kestoksi sovittiin alun perin kaksi kuukautta. Petri päätti lähteä mukaan ylilihavien ikämieskiekkoilijoiden laihdutustempaukseen, niin kuin hän itse asian muotoilee.

– Kun lähdin hankkeeseen mukaan, jouduin katselemaan itseäni alasti tai vähissä vaatteissa peilistä paljon useammin kuin normaalisti. Olihan siinä miehessä kokoa. Kun olin suurimmillani painoin yhtä paljon kuin kaksi nuorinta lastani plus vaimo. Se pisti vähän miettimään, että onhan se komean näköistä, mutta sittenkin. Minusta otetut valokuvat saivat entistä mietteliäämmäksi.

Nestemäistäkin 
konjakkia

Petri otti itseään niskasta jo muutama viikko ennen Mezinan Konjak-kuuria ja saikin salilla käyntien ansiosta muutaman kilon pois. Siitä oli helpompi jatkaa. Hän alkoi muiden ryhmäläisten tavoin ottaa Konjak-puristeita aina puoli tuntia ennen ateriaa. Näin lisättiin kylläisyyden tunnetta vatsassa, jolloin teki mieli syödä vähemmän.

Petri muutti myös ruokailutottumuksiaan: kaikki hiilihydraattipitoiset ruuat kuten peruna, riisi, pasta ja leivät jäivät pois, mutta sen sijaan proteiinin määrää lisättiin. Lihaa, kalaa ja kanaa, ja Petri saattoi aamupalaksikin napata kanafileen. Myös vihreän salaatin osuus kasvoi. Leivän poisjätön myötä katosivat pöydästä myös voi ja leikkeleet.

– Eikä mitään makeisia tai jäätelöä koko aikana. Kahden kuukauden kuluessa join kaksi olutta ja puolisen tusinaa lonkeroa. Joka perjantai sallin kuitenkin itselleni pullollisen viiniä illan mittaan ruuan kanssa. Myös lasillisen konjakkia nautin silloin tällöin kahvin kanssa. Päätin heti alkuun, ettei tästä touhusta saa tulla liian ryppyotsaista. Kun viikon on pakertanut, täytyy jotenkin palkita itsensä. Laihduttaminen on viime kädessä myös psyykestä kiinni, ja jos se on kunnossa, ihminen pystyy mihin tahansa.

Vaimo laihtui samalla!

Petri pieneni hyvin nopeasti. Myös turvotus ja ilmavaivat hävisivät. Olo parani, mies nukkui paremmin ja elämä alkoi kaikin puolin hymyillä entistä leveämmin. Ja niin kahdessa kuukaudessa hän laihtui peräti parikymmentä kiloa ja vähän ylikin. Hän oli koko Toldboys-porukan tehokkain laihduttaja.

– Piti vähän jätkille näyttää, kun kerran kilpailuhenkisiä ollaan, että kuka tässä pystyy ja mihin. Nykyään paino on 95 kilon paikkeilla, mutta eihän tässä vielä ole mitään saatu aikaiseksi, pitäisi pystyä kokonaiseen elämäntaparemonttiin. Jo nyt kuitenkin huomaa, että jos menee jonnekin syömään, ei enää tee mieli kermaperunoita tai ranskalaisia. Ne eivät vaan maistu. Mieluummin tilaan hyvin tehtyjä kasviksia ja lihaa.

Toldboysien piti alun perin toteuttaa vain kahden kuukauden Konjak-isku, mutta porukka sopi vielä yhdestä lisäkuukaudesta. Petri on nyt jo hiukan hellittänyt kaikkein tiukinta tahtiaan, mutta sen hän on päättänyt, ettei sata kiloa saa enää mennä rikki. Vaatekerrat ovat menneet sen verran uusiksi, että nykyisissä mitoissa on syytä pysyä.

– Parinkymmenen kilon pudottamisen huomaa ihan kaikessa. Asumme saaristossa ja veneilen paljon. Manasin aiemmin monta kertaa kavereille, että jalka ei enää noussut veneeseen noustessa niin kuin ennen. Tottahan kuntokin huononee, kun ikää tulee, mutta minulla esteenä oli kauhea massa. Nykyään kömpelyys on hävinnyt, kunto on parempi ja mielikin on virkeämpi.

Myös Petrin puoliso on testannut Konjakin tehon.

– Vaimo laihtui sen avulla kuusi kiloa tekemättä mitään, eikä hänellä ole paljon laihdutettavaakaan. Joten kyllä se tosiaankin tuntuu toimivan!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 6-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: ylipaino, laihduttaminen, painonpudotus

Kommentit

Oma kommentti