Kaljuuntumista vastaan voidaan taistella

Vanhan vitsin mukaan tukka ja järki eivät pysy samassa päässä, mutta nyt ainakin hiusongelmiin on kehitetty uusi hoitokeino.

Kaikki alkoi siitä, kun Hiusakatemian toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski luki jostakin tiedejulkaisusta, että kohonnut kolesteroli aiheuttaa miehillä myös kaljuuntumista.

Annikki on jo pitkään tehnyt yhteistyötä ravintolisäyritys Hankintatukun kanssa ja ehdotti, että he kehittäisivät sellaisen tuotteen, joka aktivoisi kaljuuntumisen aiheuttamaa hiusten kasvua. Näin syntyi Evonia Hair Booster. Tuote sisältää beetasitosterolia, koliinia, niasiinia, biotiinia, vihreää teetä, viinirypäleen kuorijauhetta ja sinkkiä.

Testosteronin muuttuminen dihydrotestosteroniksi (DHT) aiheuttaa kaljuuntumista pääasiassa miehillä. Kun testosteroni muuttuu hiuspohjassa perinnöllisistä syystä DHT:ksi, tämä vaikeuttaa hiusten kasvua.

Koska naisilla on testosteronia vähemmän kuin miehillä, ei myöskään DHT:tä muodostu niin paljon, että se aiheuttaisi täyden kaljuuden. Ainoastaan hiukset harventuvat tyypillisellä kaljukohdalla.

Vaihdevuosissa naisilla estrogeenin määrä vähenee, jolloin DHT:n vaikutus voimistuu aiheuttaen monille hiusten harvenemista takakalotilta ja ohimoilta. Jos alle 50-vuotiailla naisilla takakalotti harvenee malliltaan pyöreänä, on DHT kyseessä silloin, kun on karvojen karheutumista parta-, viiksi- ja pulisonkialueilla.

Näillä alueilla on myös karvoitus lisääntynyt. Mieshormonia on tällöin normaalitasoa enemmän.

Tiukka tutkimus

Dihydrotestosteronin aiheuttaman kaljuuntumisen tunnusmerkki on takakalotilta harveneva pyöreänmuotoinen alue. DHT:n vaikuttaessa myös ohimoilta voivat hiukset harveta edellyttäen, että takakalottikin harvenee.

– Oli siis jo ennestään tiedossa, että testosteroni muuttuu dihydrotestosteroniksi, ja jos pysyttäisiin estämään viimeksi mainitun vaikutusta miesten päänahassa, voitaisiin saada suotuisia tuloksia, Tarkoitus ei kuitenkaan ollut, että näin vaikutettaisiin mihinkään muuhun hormonitoimintaan.

Kun Hankintatukku oli saanut tuotteen kehitettyä, tehtiin lääkäri Erkki Antilan kanssa testisuunnitelma, ja mukaan otettiin 25 miestä ja yksi nainen. Tutkimusryhmä koottiin lehti-ilmoituksella. Ryhmän nuorin oli 22- ja vanhin 65-vuotias. – Koehenkilöille tehtiin ensin alkututkimus, jossa selvitettiin muun muassa jokaisen terveydentila ja päänahan terveys. Alkututkimuksen jälkeen jokainen otti yhden Evonia Hair Booster -tabletin päivittäin vuoden ajan.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia tuloksia Evonia Hair Boosterilla voidaan saavuttaa hiustenlähdön lopettamisessa, hiusten kasvattamisessa takaisin sekä hiusten kunnon kohenemisessa niillä henkilöillä, joilla on miestyyppinen hiustenlähtö. Tutkimuksessa tarkasteltiin takakalotin harventunutta aluetta.

Tutkimukseen valittujen henkilöiden piti olla tupakoimattomia, eikä heillä saanut olla mitään lääkitystä. He eivät saaneet käyttää kokeen aikana muita hiustenlähdön tai kaljuuden hoitoon tarkoitettuja valmisteita.

Tulokset yllättivät

Annikki Hagros-Koski huomauttaa, että kun tällaiseen tutkimukseen lähdetään, sen tulos voi olla myös tilaajan kannalta negatiivinen. Hankintatukku otti siis tietoisen riskin, mutta se kannatti.

– Ensimmäinen tarkastus oli puolen vuoden kuluttua testin aloittamisesta ja lopputarkastus vuoden päästä. Tulokset löivät meidätkin ällikällä, sillä jokainen koehenkilö oli saanut lisää hiuksia. Ei ollut yhtään nollatulosta.

– Olimme mittausten kanssa hyvin varovaisia. Mittasimme kaljuja alueita sekä nenän kärjestä että kulmakarvan reunasta. Kun kaljun alue alkaa kasvaa, se aloittaa reunoista eikä keskeltä, ja jokaisella hiuksia alkoi ilmaantua lisää reunoista.

Jotta olisi saatu vuorenvarmasti rehellinen tulos, jokaisesta ryhmäläisestä otettiin valokuva tutkimuksen eri vaiheissa. Kun vuosi oli kulunut, jokainen oli saanut lisää tukkaa.

– Olen todella innostunut tästä tuotteesta ja siitä voi tulla myös kansainvälinen menestys, Annikki Hagros-Koski toteaa.

– Vuoden mittaisen testin antamat tulokset ovat sikälikin merkittäviä, koska hiusten kasvuikä on normaalisti kahdesta kuuteen vuoteen.

Kestää siis pitkään, ennen kuin saavutetaan täysi tuuheus. Hiusten hyvinvoinnin kannalta on muistettava myös juoda päivittäin runsaasti vettä ja huolehtia hyvien rasvahappojen, magnesiumin ja D- ja E-vitamiinien riittävästä saannista. Myös muita Evonia-tuoteperheen tuotteita voi käyttää samanaikaisesti Hair Boosterin kanssa.

Tyytyväinen nainen

Hiukan yli parikymppisenä Suomeen vuonna 1979 saapunut helsinkiläinen Thai Thi Phia, 58, työskentelee sosiaali- ja terveysministeriössä virastomestarina.

Hän on oppinut puhumaan suomea hämmästyttävän hyvin, vaikka väittääkin kieltämme turhan vaikeaksi. Samaa varmaan suomalaiset voisivat sanoa Phian kotikielestä.

– Hiuksia alkoi lähteä vasta Suomessa, sillä kotona Vietnamissa minulla ei ollut mitään vaikeuksia tukkani kanssa. Se oli paksu ja tuuhea. Kukaan ei osaa sanoa, miksi sitten aloin Suomessa kaljuuntua – johtuiko se stressistä, uudesta ilmastosta, vedestä vai mistä.

Hiuksia alkoi kuitenkin tippua päivittäin, ja vaikka hän yritti lääkitä itseään, tuloksia ei tullut.

– Näin lehti-ilmoituksen, jossa haettiin testiryhmäläisiä, ja pääsin mukaan ainoana naisena. En välttämättä aluksi uskonut koko asiaan, mutta halusin kokeilla tätäkin vaihtoehtoa.

Kesti kuitenkin puolisen vuotta, ennen kuin hiuksia alkoi kasvaa päähän.

– Olen yhä mukana kaksi vuotta kestävissä jatkotutkimuksissa ja saan muun muassa laserhoitoa. Syön koko ajan Evonia Hair Boosteria, mutta myös muita tärkeitä vitamiini- ja hivenaineita – ja toivon todellakin, että uudestaan kasvaneet hiukset myös pysyvät päässä! Nykytilanteeseen olen jo oikein tyytyväinen.

Tyytyväinen mies

Espoolainen kiinteistöalan yrittäjä Jaakko Louhevaara, 43, on samoilla linjoilla Thai Thi Phian kanssa.

– Aika hyvältä näyttää. On se lähtenyt ainakin päälaelta kasvuun. Minulla oli vähiten tukkaa koko tutkimuksessa. Se alkoi harventua viitisentoista vuotta sitten. Yhdelläkään lähisuvun miehistä ei ole samaa. Äidillä on tuuheat hiukset ja isälläkin on tukka päässä, joskin se on vähän hennompaa. Kaljua hänellä ei ole.

Louhevaara sanoo, ettei hän kehittänyt kaljuuntumisestaan kompleksia, vaikka tukka alkoi kadota nuorella iällä. Se ei ollut stressin aihe eikä 
kaatanut elämää.

– En yrittänyt saada hiuksia kasvamaan millään konstilla ennen kuin näin Hesarissa tätä tutkimusta koskeneen ilmoituksen. Yritin mukaan, enkä heti päässyt, mutta sitten minulle soitettiin vähän ajan kuluttua, että tule vaan.

Louhevaara suhtautui tutkimukseen avoimin mielin ja kiinnostuksella, mutta eihän suomalainen usko, ennen kuin näkee.

– Sitten kun puolen vuoden kuluttua hiuksia alkoi kasvaa, oli pakko ruveta uskomaan. Vaimokin huomasi, että hiusraja alkoi nousta sivuilta.

Louhevaara on nykytilanteeseen tyytyväinen.

– Tukkaa on kasvanut. Minulla oli päälaki takaa ihan kalju. Hitaastihan sitä tulee, mutta tulokset näkyvät selvästi. Minullakin on menossa kahden vuoden tutkimusjakso eli ainakin vielä tämä ja ensi vuosi, jonka jälkeen sitten nähdään, mikä on tilanne. Otan edelleen yhden kapselin Evoniaa päivittäin, mutta myös muita asiaan vaikuttavia valmisteita.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Ari Heinonen ja Jukka Pakarinen

Terveys-Hymy 4-2015

Teksti:Hankintatukku
Avainsanat: kaljuuntuminen, hiusten kasvu

Kommentit

Oma kommentti