Kananmunilla pelottelu puree yhä

Syystä tai toisesta Suomen sydänliitto suosittelee edelleen, ettei viikossa tulisi syödä kahta kananmunaa enempää kananmunan sisältämän kolesterolin takia. Uudet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet nämä varoittelut turhanaikaisiksi. Monet lääkäritkin ovat nykyään sitä mieltä, että kakanmuna päivässä on paikallaan.

Niinpä Suomessa syödään yhä vähiten kananmunia henkeä kohti koko Euroopassa. Vain Kreikassa niitä popsitaan yhtä vähän. Suurinta kananmunakulutus on Unkarissa, Tanskassa ja Ranskassa. Erot ovat tuntuvia, sillä Suomessa kulutetaan noin 150 munaa henkeä kohti per vuosi, kun taas unkarilaiset ahmivat vuodessa noin 300 munaa. Unkarilaisten kulutus jää kuitenkin kauas maailman johtavalle kananmunasyöjämaalle Meksikolle, missä kulutetaan vuosittain yli 350 kananmunaa henkeä kohti. Kakkosena Meksikon jälkeen tulee Japani. Kulutuserot selittyvät lähinnä kulttuuriseikoilla, sillä Meksikossa (tortilla!), Japanissa ja Ranskassa kananmunia käytetään sekä aamupalalla että pääruuissa.
Australian sydänliitto muuten on sitä mieltä, että kananmunat kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Koska meillä herätään?

Teksti: Hymy
Avainsanat: kanamuna, kolesteroli

Kommentit

Oma kommentti