”Kapinoi kevyttä vastaan!”

Christer SundqvistSuomen suosituinta terveysblogia pitävä biologi, filosofian tohtori Christer Sundqvist on yksi  ravitsemuskeskustelun näkyvimmistä toisinajattelijoista. Nyt Sundqvist kohauttaa taas.

Christer Sundqvist, 54, on juuri nauttinut tuhdin aamiaisen, joka saisi valtion viralliset ravitsemusvalvojat kalpenemaan kauhusta ja huutamaan äitiä.

– Siinä oli pieni kupillinen kahvia, vähän tyrniä ja karpaloa sisältävää mehua, pari kolme paistettua kananmunaa ja mukava keko pekoninsiivuja, hän luettelee iloisesti hymyillen.

– Ja nälkä pysyy poissa.

Eikö nyt pitäisi kuolinkellojen jo soida? Miehen täytyy olla ylilihava, ja hänen kolesteroliarvonsa on oltava yli kymmenen. Verenpainelääkkeitä hän ainakin syö. Entä verensokeri, varmaan hän on jo myös diabeetikko!

Ja kissan viikset. Christer on langanlaiha, erittän kovakuntoinen veteraaniurheilija, jonka kaikki veriarvot aina kolesterolia myöten ovat erinomaisessa kunnossa. Mistä ihmeestä on siis kysymys?

– Ajattelin tänään tehdä lounaaksi juureskeiton, hän jatkaa tyynesti.

– Se ehkä hiukkasen poikkeaa mun linjauksistani, mutta juureskeitto on heikkouteni. Mukaan laitetaan paljon juureksia ja sipulia, ja näin saadaan maukas keitto. Perunoita juureskeitossa ei kuitenkaan ole. Päivälliseksi syön jonkun pihvin, ja sen kanssa runsaasti vihanneksia.

Kansa teki kapinan

Kiltin oloinen mies osaa ärsyttämisen jalon taidon, mutta hän perustelee pätevästi sen, mistä puhuu. Suomessa vellova rasvakeskustelu sai Christerin tarttumaan kynään, ja tuloksena oli PaRas-kirja, Paljon Rasvaa. Christer väittää, että rasvoista pelottelun myötä Suomeen on syntynyt ennenkokematon lihavuus- ja diabetesepidemia.

Kirjan tärkein anti lienee siinä, että ihmisten pitäisi päästä rasvakammosta eroon.

– Aikoinaan Pohjois-Karjala projektin esittämä väite rasvojen vaarallisuudesta on nyt kerta kaikkiaan haudattava. Projektin heikkoutena oli yksipuolinen median kautta välitetty viesti, että voi pois ja margariinia pöytään. Tämän viestin kansa tulkitsi sitten ihan perusteellisesti väärin.

– Nyt vain on käynyt niin, että koko kuvio on heilahtanut ihan toiseen suuntaan, ja kansa vastaa omalla tavallaan. Niinpä voi on loppumassa kaupoista. Meidän terveysvalistajiimme ei enää uskota samalla tavalla kuin 70-luvulla, koska he puhuvat toistensa kanssa ristiin. Kansa ei enää tottele.

Kohtuudella kaikkea

Christer Sundqvist lähettää kirjansa myötä aivan erityisesti terveisiä ystävälleen, THL:n pääjohtaja Pekka Puskalle.

– Hän voisi ihan rehellisesti tunnustaa, missä mentiin pieleen, koska ihmiset vain lihovat hyvistä ohjeistuksista huolimatta. Lähetän samalla terveisiä myös koko Suomen kovia kokeneelle kansalle, jota on harhauteuttu yhden sukupolven verran. Olisi jo korkea aika kääntyä terveellisemmälle tielle.

Sundqvist siteeraa tässä kohtaa arkkiatri Arvo Ylppöä.

– Kaikkea kohtuudella, ja ohje on edelleenkin pätevä. Nykyään puhutaan paljon karppaamisesta eli vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, mikä on itsessään hieno ilmiö, mutta siihenkin on pesiytynyt kiihkomielisyyttä, jota en laisinkaan ymmärrä.

Christer haluaa kirjallaan tuoda ennen muuta esille, että rasvojen merkitys terveydellemme on äärettömän tärkeää.

– Jos jätämme ravinnostamme rasvat pois, me kuolemme. Jos taas jätämme hiilihydraatit pois, pysymme hengissä.

Mikään yksisilmäinen rasvan ylistyskirja PaRas ei kuitenkaan ole.

– Esimerkiksi yksipuolinen maitorasvojen ylistäminen on sekin järjettömyyttä. Kirjassani on hyvin paljon viestiä, että eläinrasvojen lisäksi on käytettävä myös kasvipuolen rasvoja. Näin saadaan täysi ja paras mahdollinen ruokavalio.

”Kolesterolipuheet roskaa”

Christer Sundqvist toteaa tiukasti, että myös kolesterolista ja sen vaarallisuudesta puhutaan paljon sitä itseään.

– Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän ja luonnollista tietä esimerkiksi LDL-kolesteroliarvot nousevat. Sillä on suojaava vaikutus, mutta nyt kun lääkitään väkisin ihmisiä, tehdään paljon pahaa ihmisten aineenvaihdunnalle. Alzheimer on lisääntynyt, samoin monet aivoperäiset sairaudet. Entä jos tämä kaikki johtuukin siitä, että lääkitään aivan turhaan korkeaksi katsottua kolesteroliarvoa? Kyseessä olisi kauhea uutispommi. Tämä asia pitäisi selvittää.

Christer Sundqvist itse käyttää hyvin runsaasti oliiviöljyä, samoin kylmäpuristettua rypsiöljyä – ja tietysti voita. Margariiniin hän ei suostu koskemaan kepilläkään ja hän pyrkii välttämään sitä myös valmisruuissa. Benecol on hänen mielestään kallis rasvalevite, jonka edut ovat tulleet esille voittopuolisesti vain margariiniteollisuuden omissa tutkimuksissa. Sundqvist kaipaisi riippumattomien tahojen tekemiä Benecol-tutkimuksia.

Yhtä lailla potaskaa on viime aikoina Sundqvistin mielestä puhuttu myös vitamiineista ja hivenaineista.

– On todella vakava ja huolestuttava asia, että pyritään väkisin löytämään ja suorastaan teettämään sellaisia tukimuksia, jotka tukevat vanhakantaisia käsityksiä. Kaikenlainen ennakkoarviointi pitäisi romuttaa ja ottaa ennakkoluulottomasti uusi tutkimustieto vastaan – ja jos se osoittautuu hölynpölyksi, se pitää myös tuomita.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: ruokavalio, rasva

Kommentit

Onneksi olkoon!

Linjaus alkaa pikku hiljaa selvitä Sundqvistillekkin.
Käsitteen ”kiihkokarppaus” ovat luoneet karppauksen vastustajat ja THL.

Oma kommentti