Moninkertainen karaten Suomen mestari Keijo Mikkonen treenaa täysillä ja torjuu kovien harjoitusten mukanaan tuomia kipuja ja kramppeja. – Silloin kun treenaa lujaa ja kroppa on kovilla, magnesium on hyvä lisä, hän toteaa.
Kun ruvetaan puhumaan karaten rantautumisesta Suomeen, Keijo Mikkosen, 59, nimeä on mahdoton ohittaa. Hän innostui kavereidensa kanssa karatesta 15–16-vuotiaana jo 1970-luvun alussa.
– Olen harrastanut urheilua koko ikäni. Kun aloitin treenata karatea, rupesin pärjäämään siinä, ja olin lopulta maajoukkueessakin kahdeksan vuotta. Voitin muun muassa Suomen ensimmäisen avoimen sarjan mestaruuden ja sen lisäksi useita Suomen mestaruuksia. Kansainvälistä menestystäkin tuli.
1970-luvun alussa juuri kukaan ei Suomessa ollut kuullutkaan karatesta.
– Porukat olivat kuulleet, että Hakiksen työväentalolla Tarmon salissa on hyvä meininki, ja me menimme sinne isolla lössillä katsomaan. Osa meidän jengistä pelasi futista, osa korista ja osa harrasti yleisurheilua, joten meillä oli hyvät pohjat. Puolet meidän porukasta jäi heti koukkuun.
Kun tieto uudesta lajista levisi, harrastajien määrä suorastaan räjähti, ja heitä tuli tuhansittain. Karateympyröihin ilmaantui lahjakkaita lupauksia, ja menestystä seurasi. Keijo perusti Helsingin karateklubin vuonna 1978, ja seuran ansioluetteloon kuuluu peräti 75 kansainvälistä mitalia.
Oma liikuntalaji
Keijo Mikkonen on vuosien saatossa ollut monessa mukana. Hän on vaikuttanut Suomen kuntoliikuntaliiton kehittämistyöryhmän jäsenenä ja markkinointiryhmän puheenjohtajana, hänelle on myönnetty Suomen Yrittäjien kultainen ansioristi, hän on Asahi Health kehittäjäryhmän jäsen ja Asahi Health ry:n puheenjohtaja ja tämän lisäksi hän on toiminut useiden SM-tason palloiluseurojen fysiikkavalmentajana.
Mutta mikä ihme on Asahi?
– Se tarkoittaa auringonnousua, Mikkonen selvittää.
– Otimme parhaat palat kaikista itämaisista naapurilajeista ja teimme ihan oman terveysliikuntalajin. Tässä tehdään kaikkea hitaasti eli käydään niskasta nilkkaan koko kroppa läpi siten, että se olisi mahdollisimman helppoa – ja ilman että siihen liitetään minkäännäköistä kulttuuria, traditioita ja uskontoa.
Asahi aloitettiin jo kymmenkunta vuotta sitten. Nykyään on jo melkein 700 koulutettua ohjaajaa Suomessa.
– Asahin liikkeet suoritetaan hitaan hengityksen tahdissa. Tällä periaatteella on suora vaikutus mieleen. Hidas hengitys poistaa kiireen tunnun ja synnyttää tunteen kehon ja mielen sopusoinnusta. Erilaiset lihasjännitykset ja stressit alkavat kadota.
Koko perhe kuntoilee
Keijo Mikkonen on jo lähes 30 vuoden ajan pyörittänyt omistamaansa Lauttasaaren Liikuntakeskusta, joka on luonnollinen seuraus hänen karateharrastuksestaan. Töissä on kymmenkunta vakituista, mutta osa-aikeiset mukaan laskettuna työväkeä on kolmisenkymmentä.
Keijon vaimo on ammatiltaan hammaslääkäri, mutta hänelläkin on urheilutaustaa SM-tason koripalloilijana. Parikymppinen tytär harrastaa tosissaan taitoluistelua ja myös teini-ikäinen poika on urheilullinen.
Kun Keijo Mikkoselta kysyy, kuinka monta karateiskua on tullut perille, hän purskahtaa iloiseen nauruun.
– Vaikuttaako siltä? Vaikka takana on melkein tuhat virallista matsia, en ole kertaakaan pökertynyt. Muita kolhuja on totta kai tullut valtavasti. 70-luvulla touhu oli huomattavasti rajumpaa kuin nykyään. Kun aamulla oli karsinnat ja jos illalla pääsi finaaleihin, ei pariin kolmeen päivään kävellyt omin jaloin.
Terveys on edelleen todella hyvä, mutta täytyy koputtaa puuta.
– Ei ole ollut mitään vakavaa sairautta eikä minulla ole reseptilääkitystä. Selässä ja lonkassa on pieniä kulumia, mutta kun treenaan edelleen koko ajan, se ei ole ongelma. Pelaan nykyään aika paljon korista, missä lihakset joutuvat koville, nytkin takareidet huutavat.
Rankkaan rasitukseen
Kiireisellä toimitusjohtajalla ei ole kahta samanlaista työpäivää. Joskus päivä voi sisältää pelkkää paperinpyöritystä, mutta toisena päivänä Keijo saattaa vetää tiukkoja treenejä muille ja treenata vielä itse sen päälle. Kroppa on kovilla koko ajan. Ja kun mies täyttää toukokuussa 60 vuotta, kyse ei enää ole ihan nuorukaisesta.
– Sain muutama vuosi sitten näytteen Harmonian Diasporal -magnesiumjauheesta ja rupesin käyttämään sitä. Erityisesti huomasin sen tehon viime kesänä, kun kuumalla kelillä rakensin mökkiä. Myös tytär alkoi käyttää Diasporalia, sillä hänellä on monta treeniä päivässä.
Keijo ottaa sitä aina treenien jälkeen iltaisin ja parhaimmillaan jopa kahteen kertaan, jos rasitus on ollut rankkaa.
– Näin torjun lihaskipuja ja kramppeja, ja olen siinä aika hyvin myös onnistunut. Jos keho ei saa riittävästi magnesiumia ja nestettä, voi kovien treenien jälkeen reiden takaosassa olla kuin kaksi tennispalloa. Magnesiumin avulla niitä ei tule. Jos treenaa lujaa, magnesium on hyvä lisä. Kroppa palautuu sen avulla, kun on hikoiltu runsaasti.
Keijo liputtaa terveellisen ja monipuolisen ruuan puolesta, mutta hän ottaa magnesiumin lisäksi päivittäin talvisin myös D-vitamiinia. Kalaöljy, B- ja C-vitamiinit sekä sinkki kuuluvat myös repertuaariin.
– Suosittelen kuitenkin, että ihmiset söisivät hyvin ja monipuolisesti. Ravintolisillä ei ikinä korvata kunnon ruokaa, ja johan nimikin sanoo, että ne ovat lisiä. Hyvänä apuna ne kuitenkin toimivat.
Teksti Reijo Ikävalko
Kuva Ari Heinonen
Terveys-Hymy 4-2015
Kommentit
Oma kommentti