Kari selvisi rankoista sytostaattihoidoista

Sen jälkeen kun Kari Lemmetty löysi kainalostaan pingispallon kokoisen patin, hänen elämänsä on ollut yhtä sairauskertomusta. – Edessä oli rankat sytostaattihoidot, mutta onneksi löytyi konsti, jonka avulla kestin ne kohtalaisen hyvin.

Helsinkiläinen Kari Lemmetty, 66, on vanhan liiton miehiä. Hänellä ei ole autoa, mutta hän fillaroi kesät talvet. Eikä hänellä ole sähköpostia. Kännykkä hänellä sentään on, onhan hän ammatiltaan puhelinasentaja.

– Olin töissä Helsingin Puhelinyhdistyksessä, joka sittemmin muuttui Elisaksi, kun se meni pörssiin. Ehdin olla siellä 29 vuotta, kunnes ne sanoivat, että nyt riittää. Vuonna 2004 pistettiin 750 henkeä pellolle.

– Olin silloin 58-vuotias ja olin ehtinyt olla osa-aikaeläkkeellä jo vajaan vuoden, joten kohtaloni ei ollut pahemmasta päästä. Sen jälkeen en ole ollut työelämässä enkä ole pahemmin töitä kaivannutkaan. Sitä paitsi tämän alan hommia on vaikea saada.

Karin kuusikymppinen vaimo on hoitoalalla. Pariskunnalla on 25-vuotias tytär, joka vammautui vaikeasti seitsenvuotiaana. Toinen samanikäinen tyttö tiputti hänet rekkitelineeltä, ja seuraukset olivat vakavat. Tuli aivovamma, ja myös selkä vaurioitui.

– Vaimo hoitaa aivovammaisia, ironista sinänsä, Kari huokaa ja moittii yhteiskuntaa, joka ei tullut juuri nimeksikään heitä vastaan tyttären vammautuessa.

Omat ongelmansa on ollut myös Karilla. Hän oli vielä työelämässä, kun hän joutui outojen vatsakipujen vuoksi tutkittavaksi. Löytyi helikobakteeri, joka häädettiin, mutta kummallinen pistos oikealla puolella ei silti kadonnut. Seuraavana vuonna hän putosi mökkinsä katolta ja loukkasi jalkansa niin vaikeasti, että sekin muistuttaa itsestään vielä nytkin.

Rankkoja hoitoja

Nämä olivat kuitenkin pieniä murheita vuoden 2009 tapahtumiin verrattuna. Kariin iski sitkeä flunssakuume, ja sen yhteydessä hän keksi suihkussa ollessaan vasemmasta kainalostaan pingispallon kokoisen muhkuran. Vaimo patisti Karin kiivaasti lääkäriin.

– Muhkura poistettiin HYKS:issä kokonaan, ja diagnoosiksi tuli imusolmukesyöpä. Niitä on kuulemma kahta lajia, ja tämä oli onneksi niistä se hitaampi. Kesti kuitenkin melkein kolme kuukautta, ennen kuin pääsin hoitoon. Sain sytostaatteja suoraan suoneen kolmen viikon välein puolen vuoden ajan.

Hoidot olivat rankkoja. Karin vaimo pisti mieheensä valkosolupiikkejä, koska olo muuttui niin heikoksi. Tukka lähti ja ulkomuoto muuttui. Tilanne oli tiukka myös henkisesti, kun piti miettiä, selviääkö hengissä vai ei.

– Olin koko ajan kamalan väsynyt. Sytostaattikuuri oli jo päällä, kun vaimo meni käymään Malmin Luontaistuotteessa ja kysyi sen omistajalta Maija Huhtikorvelta, olisiko mitään luontaistuotetta, joka antaisi voimia ja jaksamista. Maija suositteli Havupuu-uutejuomaa. Se oli toki jo ennestään mainoksista tuttu, mutta nyt rupesin ottamaan sitä säännöllisesti.

Kari huomasin melkein heti, että rupesi kestämään hoitoja ja ylipäänsä rasitusta paljon paremmin.

– Kävin tietokonekuvauksissa alkuun puolen vuoden välein, mutta nykyään enää vuoden välein, ja koko ajan imusolmukkeet ovat pienentyneet. Sytostaatit ovat varmaan tehneet tehtävänsä, mutta Havupuu-uutejuoma on toiminut oikein hyvin tukihoitona.

Miestä haukutaan

Karin olemus on jo entisen kaltainen, ja kavereitten mielestä mies on ihan hyvän näköinen. Syöpä ei kuitenkaan ole vielä voitettu, ja Kari epäilee, mahdetaanko sitä koskaan voittaakaan.

– Sitä on 10 prosenttia luustossa, eikä se sieltä varmaan häviä ikinä. Niin kauan se kestää kunnes multaa tulee päälle, hän heittää sarkastisesti.

– Tällä hetkellä en enää saa mitään syöpälääkitystä, enkä mitään muutakaan hoitoa syöpäni takia.

Kari toteaa kuitenkin, ettei syöpä mitenkään rajoita hänen elämäänsä. Sen kanssa on vain opittava elämään. Havupuu-uutejuoman ohella hän ottaa ravintolisinä magnesiumia ja rasvahappoja. Myös ruokavalio on muuttunut terveellisempään suuntaan, sillä se sisältää nyt entistä enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Sokeria Kari ei käytä ollenkaan eikä viina ole pahemmin maistunut koskaan.

Karia haukutaan päivittäin, mutta onneksi kyse ei ole vaimosta. Joukkueseen kuuluu kolme pientä koiraa eli Danika, Dami ja Santtu, jotka ilmoittavat hyvin kovaäänisesti, mitä mieltä ne ovat maailman menosta.

– Koiria ulkoilutan säännöllisesti, ja niiden kanssa touhutessa aika kuluu hyvin. Harrastan myös valokuvausta. Lähinnä kuvaan luontoa, Kari kertoo.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 5-12


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti: Hymy
Avainsanat: syöpä, havupuu-uutejuoma, imusolmukesyöpä, Karin havupuu-uutejuoma, sytostaattihoito

Kommentit

Oma kommentti