Karnosiini parantaa ikääntyvien henkistä ja fyysistä kuntoa

Vaikka karnosiini yhdisteenä on tunnettu toista sataa vuotta, monet sen biologisista vaikutuksista on osoitettu vasta viime vuosina pätevissä tieteellisissä tutkimuksissa. Niitä on julkaistu kymmenissä arvostetuissa tiedelehdissä niin idässä kuin lännessä. Puolalaisen Wroclawin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että karnosiinin ja sen sukulaisaine anseriinin nauttiminen ravintolisinä parantaa yli 65-vuotiaiden kuntoa ja kognitiivisia taitoja.

Tutkimukseen kutsuttiin 56 yli 65-vuotiasta henkilöä, jotka arvottiin kahteen kaltaistettuun ryhmään. Koeasetelma oli kaksoissokko; toisin sanoen enempää tutkittavat kuin tutkijatkaan eivät tienneet vaikutusjakson aikana, kuka sai mitäkin valmistetta. Näin varmistettiin se, etteivät mahdolliset muutokset johtuneet kuvittelusta. Toinen ryhmä sai 13 viikkoa lumetta ja toinen 1000 mg/vrk karnosiinia ja anseriinia sisältävää ravintolisää (uutetta, joka oli valmistettu kananrintalihasta). Koehenkilöille tehtiin monia tutkimuksia, mm. kognitiivisia (Senior Fitness Test) ja fyysisen kunnon testejä, verenpaineen, sydämen sykkeen ja painoindeksin mittaukset.

Ravintolisän nauttiminen pienensi merkitsevästi painoindeksiä. Kahdessa kuudesta tulokset paranivat merkitsevästi verrattuna lähtötasoon ja verrokkeihin. Short Test of Mental Status -pisteet paranivat myös merkitsevästi karnosiiniryhmässä. Anseriinin ja karnosiinin nauttiminen  ruoan lisänä parantaa ikäihmisten henkistä ja fyysistä kuntoa, todetaan vanhuustutkijoiden ammattilehdessä Archives of Gerontology and Geriatrics.

Tämä oli jo toinen puolalaistutkimus karnosiinista lyhyen ajan sisällä. Äsken sama yliopisto julkaisi kansallisten edustusmelojien tutkimuksen, jossa karnosiinilisä (4 000 mg/vrk) paransi merkitsevästi urheilijoiden kykyä sietää kovan kuormituksen aiheuttamaa hapetusstressiä. Tämä vaikutus perustuu siihen, että karnosiini on erittäin vahva ja laajavaikutteinen antioksidantti. Tulokset puoltavat karnosiinin käyttöä urheilijan ravintolisänä (ei ole dopingia). Sopii erinomaisesti muun muassa etenkin seniorigolfareille.

Italialaisen Catanian yliopiston kliinisen biokemian professori Vittorio Calabresen mukaan karnosiini aktivoi vitageenejä (mm. sirtuiineja), jotka kykenevät korjaamaan gerontogeeneihin tulleita virheitä. Näin karnosiini auttaa hidastamaan vanhenemismuutoksia, etenkin aivoissa. Lisäksi karnosiini vahvistaa sydäntä, alentaa kohonnutta verenpainetta. Karnosiinilla on myös suoranaisia lääkkeellisiä vaikutuksia muun muassa nivelvaivoissa, ilmenee kanadalaisen Montrealin yliopiston ortopedian tutkimuslaboratorion tutkimuksista. Niissä karnosiini esti rustosolujen toiminnallisia vikoja, muodon muutoksia ja kuolemaa. ”Lisäksi karnosiini on hyödyllinen monien sairauksien ehkäisyssä”, kirjoittavat ortopedit ammattilehdessään.

Karnosiini suojaa maksaa ja aivoja alkoholin haittavaikutuksilta. Tieteellisten tutkimusten mukaan karnosiinista voi olla lisähoitona hyötyä syöpäpotilaille. Karnosiini estää maha- ja paksusuolisyöpien kasvua ja leviämistä, osoittavat toisistaan riippumattomien syöpätutkijoiden raportit. Leipzigin yliopiston neurokirurgit ovat osoittaneet, että karnosiini estää rintasyöpä- ja aivokasvainsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön.

 

 

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: anseriini, antioksidantti, karnosiini, vanhuksen elämänlaatu

Kommentit

Karnosiinia onn tutkittu myös Italiassa. Brescian yliopiston sydänlääkäreiden tekemä klininen tutkimus osoitti, että karnosiinin nauttiminen (500 mg päivässä) vahvistaa vajaatoiminnasta kärsivän sydämen lyöntivoimaa, lisää hapenottokykyä ja fyysistä suorituskykyä sekä parantaa sydänpotilaiden elämän laatua. Tulokset tukevat edellä selostettuja puolalaisia tutkimuksia ja suomalaisten kuluttajien kokemuksia.

Karnosiini vaikuttaa suotuisasti geeneihin, jotka säätävät sydämen rytmiä ja toimintaa sekä sokeriaineenvaihduntaa vuorokausirytmin mukaan normaaliksi. Tämä havainto selittää monia karnosiinin hyvistä terveysvaikutuksista, kirjoittavat kiinalaiset tutkijat.

Oma kommentti