Karnosiini suojaa alkoholin haitoilta

Karnosiini on valkuaisaine, jonka venäläiset tiedemiehet löysivät lihaksesta jo vuonna 1900. Suomessa karnosiini on tullut tunnetuksi suosittuna ravintolisänä. Venäjällä on tutkittu karnosiinin vaikutusta muun muassa alkoholihaittoihin. Alkoholi heikentää punasolujen kalvojen rakennetta, jolloin punasolut voivat hajota ja niiden sisältämä rauta valua veriseerumiin. Tilaa kutsutaan nimellä hemolyyttinen anemia. Venäläiset tiedemiehet ovat antaneet alkoholisteille karnosiinia ja osoittaneet sen ehkäisevän punasolujen hajoamista.

Taiwanillakin on tutkittu karnosiinin vaikutuksia alkoholihaittoja vastaan. Tutkijat aiheuttivat osoittivat hiirille etanolilla maksavaurioita, jotka ilmenivät monella tavalla laboratoriokokeissa. Sitten karnosiinia lisättiin hiirten juomaveteen kolmena eri pitoisuutena, 0,5 g/l, 1 g/l ja 2 g/l. Hiiret joivat näitä vesiä kolme viikkoa. Kaikilla kolmella pitoisuudella karnosiini vähensi merkitsevästi kohonneita maksaentsyymejä sekä virtsaan erittyvän myrkyllisen malonialdehydin määrää.  ”Karnosiini toimii erinomaisen hyvänä antioksidanttina ja tulehdusta ehkäisevänä aineena”, päättelevät tutkijat tammikuun Food Chemistry and Toxicolygy -lehdessä.

Karnosiinista kerrotaan suomeksi Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Karnosiini

 

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: alkoholi, ravintolisä, karnosiini

Kommentit

Oma kommentti