Karpalo nujertaa bakteereita

Karpalo nujertaa bakteereitaKarpalo on ollut jo pitkään kansanlääkinnän rohdos maapallon pohjoisella vyöhykkeellä.

Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät karpalon marjojen lisäksi koko kasvia hauteina erilaisiin kipuihin, turvotuksiin ja tulehduksiin. Suomessa on hoidettu karpalomehulla virtsatie- ja munuaistulehduksia. Karpalon parantavan vaikutuksen uskottiin johtuvan marjan happamuudesta, mutta nyt tiedetään marjan erikoisten flavonoidien pitävän bakteerit kurissa.

Virtsatieinfektion saa elämänsä aikana noin 60 prosenttia naisista. Heistä vähintään kolmanneksella tulehdus vielä uusiutuu saman vuoden aikana. Tavallisin tulehduksen aiheuttaja on suolistosta peräisin oleva E.coli-bakteeri. Hormonimuutoksista johtuva heikentynyt limakalvopuolustus ja diabetes lisäävät tulehdusalttiutta.

Suojaa ja tuhoa

Virtsateiden ja intiimialueen limakalvojen suojana on bakteerikasvusto, jossa erityisesti maitohappohappobakteerit ovat merkittävässä osassa. Maitohappobakteerien toiminta limakalvoilla estää muiden bakteereiden liiallisen kasvun sekä haitallisten bakteereiden pääsyn limakalvoille. Siksi häiriö maitohappobakteerikasvustossa altistaa limakalvot tulehdusta aiheuttaville bakteereille kuten E.colille.

Toistuvat tulehdukset saattavat johtaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden kehittymiseen: tulehduksen hoito vaatii kerta kerralta yhä tehokkaampaa lääkettä, mikä heikentää myös limakalvoja suojaavaa bakteeristoa. Antibiootti tappaa tulehdusbakteerit, mutta samalla se tuhoaa myös suojaavat maitohappobakteerit.

Karpalon teho tulehdusbakteereita vastaan ei perustu sen happamuuteen vaan marjassa oleviin flavonoidiyhdisteisiin. Karpalon flavonoidit – tarkemmin proantosyanidiinit – ovat punaisen ja sinisen värin eri sävyjä antaen karpalolle punaisen värin.

Happamaa, sanoi…

Soluviljelmillä tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu varsin tarkasti, kuinka karpalon erityiset flavonoidit pystyvät estämään E.coli-bakteerin tarttumista virtsarakon seinämän soluihin. Bakteeri käyttää kiinnittymisessä apunaan rihmamaisia ulokkeita, jotka karpalon yhdisteet tekevät toimintakyvyttömiksi. Bakteeri ei kykene takertumaan virtsarakon seinämiin vaan huuhtoutuu pois.

Karpalomehua juomalla voidaan vähentää virtsatietulehduksen uusiutumista. Juomaa tarvitaan kuitenkin melkoinen määrä, sillä eri tutkimuksissa koehenkilöt ovat nauttineet 2,5–7,5 dl mehua päivittäin useamman kuukauden ajan. Tutkimuksissa suurehko keskeyttäneiden määrää kertoo siitä, että happaman karpalomehun juominen kuukausikaupalla on epämieluisaa.

Kuluttajan voi olla myös vaikea löytää kaupallisista valmiista karpalomehuista laimentamatonta, riittävän flavonoidipitoista mehua, mikä tehoaisi tutkimusten tavoin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera/Skoy

Terveys-Hymy 2-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: bakteeri, flavonoidi, karpalo, maitohappobakteeri, virtsatieinfektio

Kommentit

Oma kommentti