Kasvisruokavalio auttaa eturauhassyöpään

Eturauhassyöpä yleistyy etenkin teollistuneissa maissa. Tutkijat ovat havainneet, että ympäristötekijät lisäävät syöpävaaraa perinnöllisiä tekijöitä enemmän. Eturauhasyövän riskitekijöitä ovat runsas rasvan käyttö, lihavuus, tupakointi ja D-vitamiinin puute.

Tyypillisen länsimaisen ruokavalion on havaittu edistävän taudin etenemistä. Käytännössä se tarkoittaa runsasta eläinrasvojen käyttöä.

USA:ssa on selvitetty, kuinka kasvisruokavalioon siirtyminen vaikuttaa uusiutuneen eturauhassyövän kasvuun. Kokeeseen osallistui 14 potilasta, joiden syöpä oli uusiutunut hoidosta huolimatta. Miehet ryhtyivät puolen vuoden ajaksi popsimaan kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Potilaiden eturauhassyöpää ennustavat PSA-arvot mitattiin ennen kasviruokavalioon siirtymistä, sitä aloitettaessa ja kuuden kuukauden jälkeen. Havaittiin, että PSA:n nousu hidastui selvästi kokeen aikana ja neljän potilaan PSA suorastaan aleni.

Näyttääkin siltä, että siirtyminen kasvisruokavalioon saattaa hidastaa levinneen eturauhassyövän etenemistä ja parhaimmillaan jopa pysäyttää sen. Asia vaatii luonnollisesti vielä lisätutkimuksia, mutta tämäkin tulos osoittaa, että hedelmien ja kasvisten syömisestä voi olla monenlaista hyötyä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini, eläinrasvat, eturauhassyöpä, hedelmät, kasvisruokavalio, lihavuus, tupakointi

Kommentit

Oma kommentti