Kehykset vaihtuivat luontaistuotteisiin!

Arto Lappalainen luonnehtii itseään terveyden hovihankkijaksi ja suomalaisen luontaistuotealan puolestapuhujaksi. Hänen tavoitteensa on edistää suomalaisten luontaistuotteiden helppoa saantia.

Vuonna 1991 muutin vaimoni kanssa Viroon ja ryhdyin siellä yrittäjäksi kehystysalalla. 20 vuoden aikana havaitsin konkreettisesti, kuinka yrityksen menestyminen on kiinni asiakkaiden palvelemisesta ja heidän tarpeisiinsa ja vaatimuksiinsa vastaamisesta. Perheeseeni syntyi Virossa vuonna 1997 tytär, joka on nyt laboratorioalalla. Takaisin Suomeen muutimme kesällä 2013 ja asumme Turussa.

Nyt toimin samanlaisella palvelualalla ja samalla asiakaslähtöisellä mielellä kuin Virossa. Taulujen kehyslistat ovat muuttuneet terveystuotteisiin. Tätä varten perustin luontaistuotteita myyvän verkkokaupan Finherb, joka on lähtenyt kasvamaan Naturanetti.fi -perustalta. Sen asiakkaat sain yrityskaupan yhteydessä lokakuussa 2015.

Laatua ja palvelua

Yrittäjyyden jatkaminen luontaistuotealalla tuntui luontevalta, koska vaimo on hoitoalalla ja hän on oppinut vyöhyketerapiaa ja hierontaa Virossa. Hän on ollut myös Mirra-luontaistuotekosmetiikan ja ravintolisien edustaja ja käyttäjä vuosia. Hänen vierellään olen saanut seurata, miten konkreettisesti ravintolisät ja hoidot vaikuttavat ihmiseen. Olen saanut kallisarvoista tukea, käytännön neuvoja ja kannustusta lähteä luontaistuotealalle. Myös se, että tyttäremme valmistuu laborantiksi tänä keväänä, sopii hyvin perheemme kuvioihin ja yhdistää meitä.

Arvokasta koulutusta ja valmennusta olen saanut myös osallistumalla Aboa Medican ja Natura Median koulutuksiin. Lisäksi olen saanut henkilökohtaista neuvontaa ja valmennusta alalle Tapani Lahdelta, joka opettaa fytonomiaa Helsingin Yliopistossa.

Vuosien varrella olen yrittäjänä pannut merkille ja oppinut, että ihmiset arvostavat laatua ja palvelua, mutta he törmäävät moniin ongelmiin tilatessaan eri verkkokaupoista luontaistuotteita. Siitä minulla on omakohtainen kokemus.

Ulkomaiset epäluotettavia

Tilasin Virossa asuessani D-vitamiinia Yhdysvalloista, tunnetusta kansainvälisestä luontaistuotteiden verkkokaupasta. En saanut koskaan tilaamiani vitamiineja itselleni. Ei Viron posti sen enempää kuin tullikaan pystynyt jäljittämään tilaukseni kohtaloa, vaikka tein kirjallisesti selvityspyynnöt. Verkkokauppa ei palauttanut rahojani (80 euroa), koska heidän tietojensa mukaan tavara oli lähtenyt Eurooppaan. Viimeinen toivoni oli saada rahat takaisin pankin ja luottokortin myöntäjän kautta, mutta sekään ei tuottanut tulosta. Tunsin itseni petetyksi ja tulin varovaisemmaksi. Ymmärrän, miten tärkeää on saavuttaa luotettavuus ja välillä vaikka ottaa takkiin ennen kuin menettää ostava asiakas.

Kun seuraan nykyään tilannetta eräässä Facebook-ryhmässä, huomaan että asiakkaat kamppailevat samojen ongelmien kanssa. Tuntuu, että palvelu edelleen tökkii. Mielestäni ihmiset ansaitsevat paremman palvelun. Perustamani Finherb-verkkokauppa keskittyy tarkasti valikoituihin, turvallisiin ja tutkittuihin tuotteisiin, joista monet ovat täysin kotimaista alkuperää, myös raaka-aineiltaan. Kun ihmiset haluavat lähiruokaa, miksi luontaistuotteissa täytyy mennä merta kauemmas kalaan? Yksi syy voi olla siinä, että Suomessa tuotteista kertominen on hyvin rajoitettua ja kontrolloitua. Terveysvaikutusten ja vaikuttavista aineista kertominen ei saa olla yhdistettynä konkreettisiin tuotteisiin. Ne täytyy pitää erillään toisin kuin Yhdysvalloissa, joissa mainostaminen on vapaampaa ja on mahdollista yhdistää suoraan luontaistuotteisiin ja ravintolisiin.

Kotimainen 
tasokkaampi

Myös Suomen postia on moitittu siitä, että se on hidas ja kallis verkkokauppa-asiakkaille. Itselläni ei ole moitteen sanaa postia kohtaan. Kaikki paketit ovat menneet nopeasti perille. Asiakkaat saavat tilauksensa usein jo seuraavana päivänä tilauksen jättämisestä. Finherb luopui tammikuussa posti- ja toimituskulujen laskuttamisesta asiakkailta, mikä on omasta katteesta pois, mutta sen on korvannut lisääntynyt myynti ja tyytyväiset asiakkaat.

Tavoitteeni on tarjota sitä, mitä muilta puuttuu. Ja tehdä kaikki paremmin. Voin käyttää hyväkseni kontakteja eri asiantuntijoihin luontaistuotealalla. Sen takia voin tarjota kotimaisia vaihtoehtoja monille ravintolisille ja saada täsmällistä tietoa eri yrteistä ja raaka-aineista, joita käytetään ravintolisissä. Usein Suomessa kasvava yrtti ja siitä valmistettu luontaistuote voi olla tehokkaampi, puhtaampi, parempi ja kontrolloidumpi kuin ulkomailta tilattu.

Teksti Arto Lappalainen

Kuva Arto Lappalaisen albumi

Terveys-Hymy 5-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: ravintolisä, luontaistuoteala

Kommentit

Oma kommentti