Kemikaalit ärsyttävät ihoa

Juuri nyt käydään kuumaa keskustelua kosmetiikan kemiasta. Turkulainen hiusmuotoilija Indira Kallio paljastaa, että monet kalliit merkkivoiteet sisältävät allergisoivia ja ihoa ärsyttäviä aineita.

Olen turkulainen, mutta alkujaan kotoisin Mustan meren rannalta Abhasiasta. Isä, äiti ja siskoni asuvat siellä edelleen. Siellä on hyvä käydä kesäisin nauttimassa parin kolmen viikon stressittömästä lomasta. Abhasia ei ole kovin kaukana Suomesta, jos ottaa huomioon, että Suomen rajalta sinne lentää 3 tunnissa.

Työskentelen Turun Yliopiston varjossa kauneuteen ja hiustenhoitoon erikoistuneen yrityksen johtajana ja työntekijänä. Abhasia on luonnonmukainen maa. Teollisuutta ei juuri ole ja monet kasvattavat ruokansa itse. Jokapäiväinen maito on peräisin omasta lehmästä ja viini pihan viiniköynnöksistä. Vähän maitoa vahvempaa saadaan joskus omasta tislaamosta.

Ympäristökemikaaleille altistuminen on juuri nyt ongelmana meillä Suomessa. Mitä se on muualla Euroopassa, en osaa sanoa. Homeongelma on myös tullut ongelmaksi Suomessa. Tämäkin johtuu kemikaaleista, jotka ovat tappaneet ympäriltämme ne hyvät bakteerit, jotka muuten olisivat syöneet homeet suihinsa.

Abhasiassa ei 
allergioita

Allergiaongelmista en Abhasiassa ole kuullut ja tuskin niitä on ollutkaan. Kuulin allergioista vasta kun muutin Suomeen. Kemikaaleille altistuminen on Abhasiassa tosi vähäistä ja rajoittuu vain muutamiin tuotteisiin. Itse en nuorempana tuntenut ketään, joka olisi murehtinut allergioitaan.

Suomalaiset altistuvat kemikaaleille päivittäisten voiteiden, hiustenpesuineiden ja ihonpuhdistusaineiden kautta. Nämä aineet vieläpä jätetään iholle – tietysti tarkoituksella, siksihän niitä käytetään.

Emme toki voi muuttaa kaikkea, emmekä muuta kuin omaa arkea. Yksi tehokkaimmista keinoista päivittäisten alkegeenien vähentämiseksi on vähentää kehon kemikaalikuormaa vähentämällä kemikaalien määrää niissä tuotteissa, jotka ovat suoraan ihon kanssa kosketuksissa. Harvakseltaan toistuva käyttö kampaajalla tai parturissa on aivan eri asia kuin päivittäiskemikaalit kuten päivävoiteet, shampoot, intiimipesuaineet, meikinpoistoaineet jne.

Ei kemikaaleille

Pidän tärkeänä kiinnittää huomiota päivittäiskosmetiikkaan, että se olisi mahdollisimman hypoallergeeninen. Kun päivittäiskosmetiikkaan kiinnitetään huomiota, eivät hiusmuotoiluaineet muodostu ongelmaksi.

Olen kiinnittänyt tähän asiaan huomiota, sillä olen päivittäin tekemisissä hiustenhoitotuotteiden kanssa. Hiusstudioissa toki käytetään erikoisvalmisteita, mutta ne pestään pois. Tosin ei niidenkään silti pidä olla ihoa ärsyttäviä tai allergisoivia. Sehän olisi minullekin riski. Onhan tämä ammattini. Siksi kiinnitän siihen itse huomiota ja kehotan myös muita tekemään samoin. Näin voi pitää huolta niin omista kuin asiakkaidenkin ihosta ja hiuksista.

Tähän kiinnitetään juuri nyt tuotesuunnittelussa paljon huomiota, sillä me hiusmuotoilijat olemme itse päivittäin tekemisissä kosmetiikan kemian kanssa emmekä halua käyttää turhaan mitään ärsyttäviä aineita.

Allergiat ovat kuitenkin yksilöllisiä eikä niihin voi etukäteen varautua. Jos asiakas itse ei ole tietoinen siitä, mille aineelle hän mahdollisesti on allerginen, ei sitä voi kovin helposti arvata kukaan mukaan. Hiusmuotoilijat ovat kuitenkin itse monien aineiden kanssa tekemisissä päivittäin ja osaavat välttää ärsyttäviä aineita.

Tee itse valintoja

Toinen asia onkin sitten se, mitä kosmetiikkaa ja hoitotuotteita kukin käyttää kotonaan. Halpaa ja arveluttavaa on tarjolla joka paikassa. Kemianteollisuus on isoa liiketoimintaa aivan lääketeollisuuden tavoin. Se on kuin huumekauppaa, mutta laillista. Ihovoiteisiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niiden sisältämät aineet jätetään tarkoituksellisesti iholle.

Luonnonkosmetiikka ei välttämättä ole ratkaisu, sillä luonto on tunnetusti monien allergisoivien aineiden lähde. Ruoka-aine- ja siitepölyallergiset tuntevat sen nahoissaan. Meitä yritetään vedättää tällä ”sertifioidulla” luonnonkosmetiikalla, sillä siihenkin hyväksytään paljon tunnetusti ärsyttäviä ja allergisoivia aineita. Kaikki eivät kuitenkaan ole allergisia kaikille kosmetiikassa käytetyille aineille, joten se mikä ei sovi jollekin sopii kaikesta huolimatta – yllätys yllätys – monille muille.

Itse voi kuitenkin vaikuttaa, minkälaisia ihon- ja hiustenhoitotuotteita käyttää päivittäin. Iho- ja hiustudiossa, eli hiuksia tai ihoa hoidattamassa, käydään kodin ulkopuolella kuitenkin harvakseltaan verrattuna siihen, mitä valintoja tehdään kotona. Jokapäiväinen kosmetiikka iho-, hius- ja hammashygieniassa on se, mihin jokainen voi hyvin helposti vaikuttaa. Samalla säästää luontoa ja jättää kaloille paremmat luonnonvedet.

Mikä avuksi?

Monille uusi ja nykyaikainen, mutta sitäkin viisaampi suhtautumistapa on valita itselleen päivittäiskäyttöön tutkitusti hypoallergeeniset hoitotuotteet, jotka on tarkoitettu niin iholle kuin hiuksillekin, ja siten vähentää allergisoivien aineiden päivittäistä käyttöä. Monet aineet lasketaan viemäriin, eivätkä jäteveden käsittelylaitokset pysty niitä poistamaan. Ne kulkeutuvat väkisin vesistöihin ja luontoon, jolloin kemiallisten allergeenien määrä luonnossa vain lisääntyy. Lopulta ne löytyvät ruoastamme.

Olen nyt itse kiinnittänyt huomiota tähän ja suosittelen kaikkia siirtymään niin pian kuin mahdollista tutkitusti hypollergenisiin ihon- ja hiustenhoitotuotteisiin ja käyttämään tutkitusti hypoallergeenisia hoitotuotteita. Nekään eivät toki kaikki voi olla tasan 100 prosentin luonnollisia, koska luonto ei ole niin varma tekijä tässä suhteessa, mutta pääpaino on tuotteiden hypoallergenisuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitotuotteet ovat kokonaisuudessaan niin ärsyttämättömiä kuin mahdollista, tinkimättä silti hoitotuloksista.

Käytä allergiatestattuja tuotteita

Kehotan käyttämään vain allergiatestattuja eli hypoallergeenisia ihon- ja hiustenhoitotuotteita. En tiedä, kuinka hyvin Suomessa tunnetaan puhtaasti suomalaisen NaturaMedian Baba de Caracol -voiteita, mutta ne ovat luonnollisempia kuin monet luomusertifioituina markkinoidut tuotteet. Luomusertifikaatti on kosmetiikkateollisuuden keksimä kaupallinen markkinointiväittämä, jonka käyttöä ei ole mitenkään Suomen lain mukaan määritelty. Kosmetiikkateollisuus on – nyt jos koskaan – kovien muutosten edessä.

Koko maailmassa ei liene vielä moniakaan hypoallergeenisia tuotteita puhumattakaan siitä, että kaikki osaisivat selittää, mitä hypoallergeeniset tuotteet ovat. Italialaiset naiset ovat tässä suhteessa laatutietoisempia. He ovat osanneet vaatia hypoallergeenisia tuotteita ja myös saaneet niitä.

On hyvä muistaa, että luonto ei jätä allergisoimatta. Jos miettii, niin lähes kaikki allergisoivat aineet koivun siitepölystä ja hunajasta vihanneksiin, kotimaisiin viljoihin ja maitoon, ovat luonnollisia. Joku voi sanoa, että niitä on käsitelty, mutta kosmetiikka on vielä vielä enemmän käsiteltyä. On aika ottaa vastuuta ympäristöstään, ihostaan, hiuksistaan ja ottaa käyttöön hypoallergeeniset hoitotuotteet.

Teksti Indira Kallio

Kuvat Allan Kallio ja Om-arkisto

Terveys-Hymy 3-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: allergia, hypoallergeeninen tuote, kemikaalille altistuminen, kosmetiikan kemikaali, kosmetiikkateollisuus

Kommentit

Aloedermal sarjassa on kahta ihonpuhdidtukseen hyvää tuotetta. Kumpi paras meikin poistoon ja kysyn tätä koska monissa on kemiallisia säilöntäaineita enkä halua niitä jäämään iholleni.

Kiitos kehuista. Tilaus lähtee 16-pakettina ja pitäisi olla perillä jo seuraavana päivänä.

Kiitos tiedoista, Allan. Teillä on oikein tyylikkäät nettisivut. Muuten, kauanko toimitus kestää?

Onko teillä tarjolla mitään, mikä jotenkin korjais vanhuuden merkkejä ihossa? Onko tätä myyntiä vain Turussa?

Oma kommentti