Kertun reisi- ja pohjekrampit hellittivät

Kerttu RaasakkaKerttu Raasakalle on tehty peräti kuusi eri lonkkaleikkausta: neljä vasemmalle ja kaksi oikealle puolelle. – Leikkausten jälkeen reisi- ja pohjelihaksia alkoi krampata, ja vaiva kiusasi etenkin öisin. Mutta nyt olen saanut kotimaisella hierontavoiteella paikat kuntoon.

Kerttu Raasakka, 81, kertoo erikoisen sukunimensä olevan peruskannuslainen nimi. ”Vanhat tietäjät” ovat selittäneet nimen alkuperää sillä, että suku on aikoinaan tullut jokirantaan jokia pitkin, jolloin veneitä on jouduttu raastamaan pienen kosken kohdalta kuivalle maalle.

–Olen syntyperäinen kannuslainen ja ollut leskenä jo 24 vuotta. Meillä on kaksi poikaa ja yksi tytär, ja jo lastenlastenlapsiakin on useampi kappale. Ei tahdo enää pysyä räkningissä mukana, kun niitä syntyy joka vuosi.

Kerttu sanoo tehneensä työkseen kaikenlaista. Nuorena tyttönä hän päätyi ensin lapsenpiiaksi ja sitten isommaksi piiaksi. Hän oli kehräämölläkin töissä ja toimi myös puhelinvälittäjänä, jossa hän vaikutti aina automaattikeskuksen tuloon saakka. Sen jälkeen Kerttu siirtyi kunnan töihin koulusiivoojaksi, josta työstä jäi eläkkeelle jo kohta 21 vuotta sitten.

Sydänläppä sialta

Kerttu kertoo sydämen kiusanneen häntä jo nuoruusvuosista asti. Kyseessä oli vuotava aorttaläppä, joka leikattiin vasta vuonna 2006. Eikä se ollutkaan ihan tavallinen leikkaus.

–Mulla on nyt sydämessä sian läppä, hän nauraa.

–Se toimii oikein nätisti. Sian elimistö on melkein samanlainen kuin ihmisellä, eikä sieltä kuulu mitään kilinää. Sanovat, että tekoläppä pitäisi koko ajan jonkinlaista meteliä, kun se lyö.

Kerttu onkin oikein tyytyväinen sianläppäänsä.

–Sydänvaivoja ei ole. Syön myös kolesterolilääkettä, ja sekin toimii, sillä viimeksi kokonaiskolesteroli oli 4,5. Oikeastaan ainoa murhe tällä hetkellä on vasen olkapää, joka on kauhean kulunut ja kipeä. Se haittaa ihan autolla ajamista. Onneksi pääsin pitkästä aikaa sen kanssa lääkärille ja sain siihen piikin.

Kuusi lonkkaleikkausta

Kerttu RaasakkaKertulla on ollut ongelmia myös lonkkiensa kanssa, ja häntä onkin operoitu peräti kuudesti.

–Omilla jaloillani olen silti liikkunut, vaikka nykyään pitää kulkea autolla aika monesti. Pitkiä matkoja en pysty kävelemään, vaikka lonkkaleikkaukset lopulta jotenkin onnistuivat. Ensimmäinen leikkaus tosin meni ihan pieleen, ja vasen jalka jäi hiukan huonommaksi, mutta oikea on aivan hyvä. Olen niiden kanssa kuitenkin pärjännyt eivätkä ne enää pahemmin vaivaa.

Toisin oli kuitenkin operaatioiden aikana ja niiden jälkeen, sillä leikkausten johdosta Kertun reisiin ja pohkeisiin iski ikäviä kramppeja. Ne haittasivat erityisesti nukkumista.

–Löysin kotimaisen Relaxant-hierontavoiteen eräästä pienestä luontaistuotekaupasta jo vuonna 2005 ja olen siitä lähtien käyttänyt sitä jatkuvasti. Pumppupullo kestää pari kuukautta. Se tekee niin hyvää krampeille, että olen päässyt niistä kokonaan eroon. Käytän Relaxantia etupäässä iltaisin nukkumaan mennessä, ja sen jälkeen ei yöllä enää kramppaa. Se on siitäkin hyvä aine, ettei sitä tarvitse niellä. Ei maha kärsi. On se Relaxant vaan verraton kaveri!

Karaokea ja koiratoiveita

Kerttu on koko ikänsä ollut liikkuva ja musikaalinen ihminen.

–Nuorempana pelasin pesäpalloa ja harrastin muutenkin kaikenlaista liikuntaa, mutta nykyään siihen ei enää pysty. Nyt vaan laulelen, sillä kuulun Eläkeliiton kuoroon. Olen laulanut paljon myös karaokea ja olen osallistunut Eläkeliiton karaokekilpailuihin, joita pidetään joka vuosi.

Yhtenä vuonna sarjoja oli niin paljon, että Kerttu sai melkein oman sarjan.

–Silloin tuli myös pokaali.

Jos Kerttu itse saisi valita, hänen suosikkejaan olisivat vaikkapa Pikku midinetti ja Sydämesi tyhjä huone. Omia karaokelaitteita hänellä ei kuitenkaan ole kotonaan. Jossakin kulkee raja.

–Ei mulla ole kotieläimiäkään, sillä asunto on pieni. Ajattelin aina, että laitan koiran, kun jään eläkkeelle, sillä meillä on aina ollut koira. En minä sitten siihen pystynytkään, kun jalat loppuivat.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Tomi Hirvinen

Terveys-Hymy 3-11

Teksti:Detria
Avainsanat: kramppi, lonkkaleikkaus, vuotava aorttaläppä

Kommentit

Oma kommentti