Keuhkoahtaumatauti ja kalaöljy

Suomessa on arviolta 300 000–400 000 keuhkahtaumatautia sairastavaa ihmistä. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta uusien tutkimusten mukaan kalaöljyn lisääminen ruokavalioon voi parantaa potilaiden kuntoa ja elämänlaatua.


Keuhkoahtaumataudin yleisin aiheuttaja on tupakointi. Tämä sairaus aiheuttaa huomattavaa haittaa kuten hengenahdistusta, hengityksen vinkunaa, kroonista yskää ja limaneritystä. Oireet pahenevat fyysisessä rasituksessa ja hengitystieinfektioiden aikana.

Potilaan keuhkoissa vallitsee krooninen tulehdus, fibroosi eli sidekudoistuminen, ja potilaita voi vaivata myös sairaalloinen laihtuminen. Kaiken kukkuraksi keuhkoahtautumatauti on viidenneksi yleisin kuolinsyy maailmassa.

Vuodesta 2002 lähtien on tiedetty, että kalaöljyn omega-3-rasvahapoista (EPA ja DHA) syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä: resolviineja, protektiineja ja maresiineja.

Vuosina 2012–2013 monet tutkimukset osoittivat, että veren omega-3-rasvahappojen pitoisuus korreloi käänteisesti krooniseen matala-asteiseen tulehdukseen ja monien eri sairauksien ennusteeseen. Lisäksi tiedetään, että COPD:ssä myllertää vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot, erityisesti EPA, on erinomainen antioksidantti, joka voi pysäyttää solukalvojen hapetusstressin. Nämä tieteelliset havainnot ovat innostaneet keuhkolääkäreitä tutkimaan, olisiko kalaöljystä mahdollisesti apua keuhkoahtaumataudissa.

Japanissa kliiniseen kaksoissokkotutkimukseen valittiin 64 potilasta, joiden keuhkojen toiminta oli merkittävästi alentunut. Kukaan tutkituista ei ollut tupakoinut ainakaan puoleen vuoteen eikä ollut käyttänyt antibiootteja tai tulehduslääkkeitä ennen tutkimusta.

Puolet potilaista sai kaksi vuotta omega-3-rasvahappoja ja puolet potilaista toimi verrokkeina. Kaikille tehtiin veri- ja sylkikokeita, joista mitattiin tulehduksen merkkiaineita, ja potilaiden kuntoa testattiin kuuden minuutin kävelykokeessa. Lisäksi mitattiin hengenahdistuksen vaikeusastetta.

Kalaöljyä saaneiden potilaiden – mutta ei verrokkien – hengenahdistus lieveni kuuden minuutin kävelytestissä, ja tulehdussytokiinien määrä väheni veressä ja syljessä.

Kalaöljy kohensi merkittävästi potilaiden fyysistä suorituskykyä ja elämänlaatua.

Tutkijat suosittelevat kalaöljyä keuhkoahtaumataudin täydentäväksi hoidoksi, sillä se on tehokasta ja turvallista. Potilaat käyttävät sitä mieluummin kuin synteettisiä lääkkeitä.

Tällä hetkellä on käynnissä viisi uutta tutkimusta, joissa testataan kalaöljyn ja muiden ravitsemustekijöiden vaikutuksista keuhkoahtaumataudissa.

Kalaöljyn uskotaan ehkäisevän myös potilaiden lihaskatoa, ilmenee muun muassa Texas A&M Universityn tutkimussuunnitelmasta. Siinä potilaille annetaan päivittäin kaksi grammaa etyyliesteröityä kalaöljyä, E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää, mikä on paljon enemmän kuin ruoasta yleensä saadaan.

Uuden polven väkevöidyillä kalaöljyillä saadaan pienelllä päiväannoksella hyvä hoitomyöntyvyys ja hoitovaikutus.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: kalaöljy, keuhkoahtaumatauti

Kommentit

Oma kommentti