Keuhkosyöpäpotilas juoksi maratonin

Ekku MattilaEkku Mattilan selviytymistarina on sanalla sanoen ihmeellinen. Vai mitä on sanottava miehestä, jolta löydetään keuhkoista iso syöpäkasvain, mutta runsaan kahden viikon päästä se todetaan kadonneeksi! – Mihin helvettiin sä olet sen syövän hävittänyt, oletko sä syönyt sen, ihmetteli lääkärikin.

Kauhajokelaisen Ekku Mattilan, 64, oikea etunimi on Juhani, mutta häntä on kutsuttu Ekuksi kouluajoista alkaen eli jo puoli vuosisataa.

– Tein koulussa jekkua, ja alkuun mua sanottiin Jekuksi, mutta se kääntyi jo kolmannella luokalla Ekuksi, hän selvittää.

Ekku on ehtinyt elämässään moneen. Hän jäi kuusi vuotta sitten eläkkeelle laitosmies-koneasentajan hommista, mutta hän on vaikuttanut nuoruudessaan myös yövartijana, ilmastointilaitteiden asentajana ja onpa hän ehtinyt käydä yksityisetsiväkoulutuksenkin. Muita kouluja hän ei ole käynyt kuin pakolliset kuviot, mutta se ei ole haitannut.

Ekku MattilaEkku on ollut ehtivä mies myös siviilipuolella, sillä hän on kolmatta kertaa naimisissa ja peräti 11 lapsen isä. Ensimmäisestä liitosta syntyi tytär, toisesta kaksi tyttöä ja kaksi poikaa ja kolmannesta, nyt jo 25 vuotta kestäneestä avioliitosta on kuusi lasta, kolme poikaa ja kolme tyttöä. Nuorimmainen on vielä tokaluokkalainen.

– Vaimo on mua 20 vuotta nuorempi, ja hiukan siihen malliin se mun päälleni kattelee, että kahdestoista lapsi voisi olla ajankohtainen, Ekku velmuilee. – Isänpäivänä riittää vipinää ja kakkua piisaa.

Ekku oli täysin terve mies aina syyskuun loppuun 2001 saakka. Sitten iski yli 38 asteen kuume, jota jatkui 18 vuorokautta.

– Kun menin keuhkokuvauksiin Kauhajoelle, ne epäilivät alkuun keuhkokuumetta, mutta kun kuvat valmistuivat, ne säikähtivät metrin korkialle ja sanoivat, että äkkiä Seinäjoelle. Siellä mua tutkittiin ja kuvattiin ja 21.11. mulle kerrottiin, että keuhkoportista oli löytynyt 2,4 x 4,1 cm kokoinen syöpäkasvain. Mulle tarjottiin leikkausta, sädehoitoa ja sytostaatteja, mutta samalla annettiin ymmärtää, ettei mitään enää ole tehtävissä.

– Lääkäri sanoi suoraan, että jos mihinkään toimenpiteisiin ei ryhdytä, elinaikaa on kolme kuukautta.

Niin kuin tiedetään, keuhkosyöpä iskee pääasiallisesti tupakoitsijoihin. Ekkukin oli polttanut, mutta häneltä paloi vain aski viikossa ja hän oli lopettanut tupakoinnin jo vuonna 1969, joten syytä keuhkosyöpään ei ihan heti löytynyt.

– Kun kuulin, ettei mitään toivoa enää ollut, kieltäydyin kaikista hoidoista. Sanoin, ettei mua ruveta repimään, mä kuolen mieluummin. Siinä oli monta lääkäriä paikalla, ja mun piti allekirjoittaa paperi, ennen kuin pääsin sairaalasta pois. Hain kaksi päivää syöpädiagnoosin jälkeen apteekista elinluovutustestamentin, sillä meinasin, että pannaan edes jotakin talteen.

Karin havupuu-uutejuomaKun Ekku kuuli syövästään, samana päivänä tuli tuttu mies kylään. Hänen äitinsä myy Ravintorenkaan Kari Herttuan Havupuu-uutejuomaa, ja Ekku alkoi nauttia sitä yhden pullollisen eli 600 ml päivittäin.

– Aloitin sen samana päivänä kun pääsin sairaalasta pois. Otin heti aamulla puoli pulloa tyhjään mahaan ja illalla toisen puolikkaan. En muuttanut millään tavalla systeemejäni. Sen verran annoin kuitenkin hoitohenkilökunnalle periksi, että suostuin 4.12. nukutuksessa tehtävään keuhkotähystykseen.

Seurasi syvä hämmästys ja ihmetys. Ekun syöpäkasvain oli kadonnut vain runsaassa kahdessa viikossa. Keuhkoportista löytyi vain yhdeksänsenttinen arpi.

– Paikalla oli monta lääkäriä, jotka ihmettelivät tapahtunutta. Entinen Ylihärmän tuberkuloosilääkäri, huumorimiehiä, pamautti mulle, että mihkä helvettiin sää oot sen syövän hävittänyt, oletko sä syönyt sen. Kerroin kaikille juoneeni runsaat kaksi viikkoa Havupuu-uutejuomaa, ja ne pyysivät mua tuomaan sairaalaan sitä näytille. Jatkoin vielä sen juomista parin kuukauden ajan, vaikka keuhkot olivat täysin parantuneet.

Jossakin vaiheessa lääkärit alkoivat epäillä omaa syöpädiagnoosiaan.

– Ne selittivät, että ei se ollutkaan syöpää vaan että kyseessä olisi ollut joku keuhkojen tulehdusmuutos. Eivät ne koskaan tunnustaneet, että syöpä olisi kadonnut Havupuu-uutejuoman ansiosta, mutta kyllä mulla on syöpädiagnoosista ihan mustaa valkoisella.

Ekku kävi tämän jälkeen pari kertaa puolen vuoden välein keuhkokuvauksessa, mutta sai terveen paperit.

– Lääkärit sanoivat, että niinhän nää paikat on kuin nuorella pojalla, älä tuu tänne enää. Mulla on semmoinen sopimus niiden kanssa, että tulen seuraavan kerran, kun tuntuu siltä, mutta kun tunnen itseni täysin terveeksi niin mitä mä siellä teen. Olen viimeksi käynyt keuhkojani näyttämässä pari vuotta sitten.

Ekku myöntää, että hän on itsekin ihmeissään tapahtuneesta, mutta hän viisastelee vain, että mies vain paranee vanhetessaan. Yksikään lääkäri ei ole tyrmännyt Havupuu-uutejuomaa.

– Vaikka vein sitä silloin sairaalaan, en ole ehtinyt kysellä sen paremmin kommentteja. Aika on mennyt niin notkeasti, sillä onhan siitä jo kahdeksan vuotta.

Ekku Mattilan ihmeet eivät lopu tähän, sillä entinen keuhkosyöpäpotilas juoksi täyden maratonin vain vajaat neljä vuotta syöpädiagnoosista.

– Se oli Helsingin City Marathon elokuussa 2004, Ekku kertoo. – Aika oli vain 5,08, sillä se oli semmoinen vanhan äijän kokeilu. Olin toki juoksennellut itsekseni aikaisemmin enkä nytkään lähtenyt pystymetsästä, sillä harjoittelin ennen maratonia kahdeksan kuukauden ajan ja 2100 kilometrin verran. Nyt on tavoitteena toinen maraton ja suunnittelen, että jos ajan saisi puristettua neljään tai edes neljään ja puoleen tuntiin.

– Keuhkoissa ei ole mitään vikaa, ei kerta kaikkiaan. Muutenkin olen ihan terve mies, sillä mitään lääkitystä ei ole. Joka aamu syön neljän viljan puuron ja lisään sekaan leseitä. Otan myös aamulla vitamiinipillerin, magnesiumia ja silloin tällöin syön myös kalaöljykapseleita.

Ekun ihmeet eivät lopu vielä tähänkään.

– Olen jo nelisenkymmentä vuotta harrastanut tietäjän hommaa, etsinyt kadonneita ynnä muuta. Mussa on vähän noidan vikaa, mutta sitä on kuulemma suvussa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jarmo Glader

Terveys-Hymy 5-10


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: keuhkosyöpä, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti