Kilot ovat pysyneet poissa!

Anu Aholle tapahtui se tavallinen tarina: ensimmäisen raskauden myötä kiloja tuli kolmisenkymmentä lisää. – Nyt olen saanut paino-ongelman kuriin, hän kertoo tyytyväisenä.

Sairaanhoitaja Anu Aho, 42, on syntyperäinen somerolainen ja asuu siellä yhä, vaikka käy Helsingissä töissä. Hänen työpaikkansa on Pohjois-Haagassa sijaitseva Mariankoti, missä hän työskentelee vanhusten parissa. Työmatkaa yhteen suuntaan kertyy peräti 110 kilometriä, mikä tarkoittaa puolentoista tunnin ajoa.

– Onneksi en aja sitä ihan päivittäin, sillä teen 13 tunnin työvuoroja, hän kertoo.

– Olen ollut Mariankodissa jo kymmenen vuotta. Sitä ennen olin Salon aluesairaalan kirjoissa.

Anu valmistui perushoitajaksi vuonna 1992 ja sairaanhoitajaksi neljä vuotta myöhemmin. Hänen aviomiehensä on ammatiltaan ruiskumaalari ja pariskunnalla on kolme lasta; 17- ja 7-vuotiaat pojat ja 15-vuotias tyttö. 162-senttinen Anu painoi ennen lapsia 60-65 kiloa, mutta jo ensimmäinen raskaus toi mukanaan 30 kiloa lisää.

– En muista, että olisin ahminut mitään erityisiä herkkuja, mutta kun samalla lopetin tupakanpolton, ruoka alkoi maistua. Tupakat ovat vuoden 1997 jälkeen pysyneet poissa. En ole polttanut yhtään savuketta sen jälkeen, mistä olen oikein tyytyväinen.

Kilot takaisin

Anu on yrittänyt laihduttaa useampaan otteeseen. Hän sai Painonvartijoissa kiloja pois parhaimmillaan yli 20, mutta ne tulivat nopeasti takaisin, kun hän ei jaksanut enää noudattaa tiukkaa ohjelmaa.

– Kun menin taas Painonvartijoihin, samat muijat istuivat siellä ja olivat samassa tilassa kuin minä. Totesin, ettei tässä ole mitään järkeä. Painonvartijoiden systeemi on tehokas, mutta heti kun siitä lipsuu, kilot palaavat. Harva jaksaa noudattaa sitä.

Anulla oli toistakymmentä vuotta sitten kiloja pahimmillaan 109. Koska hän oli tuolloin alle kolmekymppinen, hän ei jaksanut murehtia ylipainon aiheuttamista terveysongelmista, eikä niitä vielä ollutkaan. Tilanne kuitenkin muuttui, kun hän aloitti odottaa nuorimmaistaan vuonna 2007.

– Minulle iski raskausajan diabetes, joka oli sen verran vakava, että jouduin piikittämään insuliinia kahdesti päivässä koko raskauden ajan. Pelkäsin tietysti, että sairaus jää pysyväksi, mutta onneksi niin ei käynyt.

Paino ja paine

Vuoden 2012 huhtikuussa Anu päätti taas kerran tehdä ylipainolleen jotakin. Tuolloin verensokeri oli kohonnut kuuden ja seitsemän välille, kun diabeteksen rajaksi katsotaan kuusi.

– Myös verenpaine oli koholla. Minulla oli aina ennen ollut tosi hyvät lukemat, 120/60, mutta nyt alapaine läheni jo sataa ja yläpainekin oli 130. En vielä huomannut mitään erikoista olossani, mutta päätin kuitenkin ruveta pudottamaan painoa.

Anu näki jostakin Leaderin Easy Diet -laihdutustuotesarjan mainoksen ja päätti kokeilla sitä. Hän otti tavoitteekseen järkevästi 10–15 kilon laihtumisen, ei mitään 30–40 kilon jättipudotusta.

– Käytännössä se tarkoitti sitä, että korvasin kaikki päivän ateriat Easy Diet -tuotteilla. Söin ihan perusjutut eli puurot, keitot ja kiisselit, mutta patukoita otin silloin tällöin vain muutaman. Aamulla söin puuron, päivällä jonkun suolaisen keiton ja välipalaksi kiisselin.

Ensimmäinen kuuri kesti kolme viikkoa, jonka jälkeen Anu oli vielä dieetillä, joka ei sisältänyt hiilihydraatteja.

– Terveysvaikutukset alkoivat näkyä Easy Diet -kuurin alkamisen jälkeen jo parissa viikossa. Alapaine tippui jo ekan viikon jälkeen, samoin verensokeri, joka näytti parin viikon jälkeen enää 5.5 eli selvästi alle diabetesrajan.

Ongelmat ohi

Painosta putosi kymmenen kiloa jo ensimmäisen kuukauden aikana.

– Kokonaisuudessaan tuolloin lähti varmaan viitisentoista kiloa, mutta se tasaantui sitten, kun pidin pitkään hiilaritonta ruokavaliota. Se tuntuu sopivan minulle.

Kilot eivät ole tulleet takaisin, vaikka aikaa kuurin aloittamisesta tulee huhtikuussa jo kolme vuotta.

– Olen aina silloin tällöin edelleenkin ottanut viikon Easy Diet -kuurin, mutta tällä hetkellä en enää ole edes hiilarittomalla dieetillä, vaikka totta kai seuraan syömisiäni.

Anu sanoo, ettei hänen lopullinen tavoitteensa ole jatkossakaan kuin 10–15 kilon pudotus.

– En halua olla kurttuinen vanha akka. Jos tuon verran saisin pois nyt alkuvuodesta uudestaan, olisin oikein tyytyväinen. Langanlaihaksi en edes halua.

Nyt ei ole enää mitään ongelmia myöskään sen paremmin verensokerin kuin verenpaineenkaan suhteen.

– Kaikki arvot ovat ihan loistavat. Pidän myös hyvää huolta kunnostani.

Teksti Reijo Ikävalko 

Kuvat Matti Matikainen

Terveys-Hymy 2-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, painonpudotus

Kommentit

Oma kommentti