Kilpirauhanen ei kiusaa Marikaa

Kilpirauhasongelmat ovat yleistyneet hurjaa vauhtia. Marika Valve sairastui kilpirauhasen vajaatoimintaan nelisen vuotta sitten vain 34-vuotiaana. 

Sairaanhoitaja Marika Valve, 38, alkoi nelisen vuotta sitten potea kovaa väsymystä. Aluksi hän ajatteli, että se johtuu hänen työpaineistaan ja kolmivuorotyöstä tehovalvonnassa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa. Kun väsymys ei kadonnut, niveliä särki ja alkoi ilmetä myös hiusten lähtöä, hän hakeutui lääkärin vastaanotolle. Laboratoriokokeiden perusteella vaivojen syyksi paljastui kilpirauhasen vajaatoiminta.

– Siihen puututtiin napakasti tyroksiinilääkityksellä, mutta se ei yksistään riittänyt. Aloin omatoimisesti muuttaa ravitsemustani ja mukaan normaaliruuan tueksi tuli ravintolisiä kuten spirulinaa, seleeniä ja sinkkiä. Hiusten ja kynsien vahvistamiseksi aloin ottaa myös MSM-rikkiyhdistettä, jossa oli mukana C-vitamiinia. Otin vielä C-vitamiinia aikamoisia annoksia lisää, suurimmillaan kuuriluontoisesti viisi grammaa eli 5000 milligrammaa päivässä.

Kansansairaus

Koska Marika on terveydenhuoltoalan ammattilainen, hän on kerran jos toisenkin miettinyt, mistä hänen kilpirauhasongelmansa johtuu.

– Se tuntuu olevan seuraava suuri kansansairaus, hän huokaa.

– Koska suvussamme ei ole sukurasitusta sairauden suhteen, olen epäillyt jotakin taustalla olevaa infektiota, jonka pohjalta vaivani puhkesi. Tai sitten meillä on jotain vikaa ravinnossa, jolla on vaikutuksia kilpirauhasen toimintaan.

Marika mietti tarkkaan mitä syö ja huomioi viljatuotteet.

– Rupesin miettimään ruokaremontin yhteydessä myös viljojen osuutta asiaan ja voisiko oireilujen takana olla myös jokin imeytymishäiriö. Herkkyyttä gluteiinille löytyi laboratoriokokeissa. Jätin viljat pois ja siirryin gluteenittomaan ruokavalioon. Kun viljat tippuivat pois, otin käyttöön vaihtoehtoisia kuitutuotteita, viherjauheet ja lisäsin ravintoon proteiinin määrää.

”Otan sitä 
kuureittain”

Marikan ravintolisät ovat hyvin pitkälti peräisin Puhdistamo-nimisen luontaistuoteyrityksen tuotevalikoimasta. Puhdistamon tuotteista on Marikalla käytössä Tri Ohhiran OM-X maitohappobakteerit, ruusujuuriuute ja viherjauheet. Aivan erityinen suosikki on kuitenkin muodostunut MSM-rikkiyhdisteestä, josta Marika on saanut tuntuvaa apua.

– Minulla oli kilpirauhasen vajaatoiminnan takia niveljäykkyyttä ja myös niveliä särki. Oli myös kylmät kädet ja jalat. Hiuksia lähti huolestuttavaan tahtiin ja iho oli kuiva. Jotenkin tuntui, että yksi oire seurasi toista.

– Otan sitä aina kuureittain eli MSM-jakso kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen pidän kuukauden tauon. MSM on poistanut kaikki nivelsäryt, se on parantanut ihoa ja lujittanut hiuksia. Hiusten oheneminen ja lähtö loppui. Ikinä minulla ei ole ollut yhtä vahvoja kynsiä kuin nyt.

Marika tuli yllättäen myös raskaaksi.

– Vointi on nyt aivan mainio, vajaatoiminnan oireita ei ole. Joudun toki ottamaan edelleen kilpirauhaslääkitystä, mutta oikeanlaisella ravitsemuksella on ollut suuri merkitys hyvään oloon. Paras palkinto kaikesta on kuitenkin ollut Frans-poika, ja kun perheenlisäys tuli vasta tällä iällä, on kaikilla taustavaikuttajilla varmasti ollut yhteyttä asiaan.

Hoitovaihtoehtoja useita

Marika on hyvin tietoinen, että Suomessa on aikamoinen haaste löytää asiantunteva taho tarjoamaan apua kilpirauhasongelmiin.

– On helppo määrätä tyroksiinilääkitys, muutaman kerran vuodessa otettavat verikokeet ja sanoa, että hyvät elämäntavat ja ravitsemussuositusten ruokaympyrä tukevat sairauden hoitoa. Yleismaailmalliset ohjeet pitäisi kyetä purkamaan pienemmiksi ja täsmällisemmiksi tiedoiksi, jotta itsehoito onnistuisi paremmin.

Marika elämä sujuu nyt mainiosti.

– Kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi elämässäni ei ole minkäänlaisia rajoituksia, hän kertoo onnellisena.

– Olen tottunut nykyiseen ruokavaliooni erinomaisesti. Lempiruoka taitaa mennä pihviosastolle, mutta myös kukkakaalipitsa on hyvää. Kilppariongelmat ja ravinnon merkitys kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ovat nostaneet viime vuosina päätään niin rajusti, että myös ruokateollisuus on herännyt ja havahtunut tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja.

Marikalla on terveisiä kaikille uusille kohtalotovereille, jotka taistelevat omien kilppariongelmiensa kanssa.

– Asiaan kannattaa perehtyä ja pitää mielessä, että hoitovaihtoehtoja on olemassa useampia. Ravitsemus on kilpirauhasen toiminnan ongelmissa ja hoidossa hyvin tärkeässä roolissa yhdessä elämäntapamuutosten kanssa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Harri Mäenpää

Terveys-Hymy 5-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: gluteeniton ruokavalio, kilpirauhasen vajaatoiminta, ruokaremontti

Kommentit

Iso kiitos Terveyshymylle tästä artikkelista! Kiiitos myös Mervi Rahikaiselle erittäin arvokkaasta kommentista.

Suur kiitos tästä artikkelista. Tässä tuli kaikki tiivistettynä. Lääkäri ongelman suuruus on kuitenkin pahempi, kuin mitä tässä annetaan ymmärtää, sillä Valvira evää jatkuvasti pätevien lääkäreiden lupia hoitaa kilpirauahas sairauksia. Ja tk-lääkärit ja useimmat yleislääkärit on pihalla asiasta kuin lumiukot. He pitävät potiaita sairaina, koska noudattavat tietämättömyyttään käsittämättömiä ohjeita, joita tämän sairauden hoidossa on keksitty. Itse olen päätellyt näin, että Orionilla on niin suuri vaikutus lääkäreihin ja tutkimuksiin, että he mieluummin kauppaavat suuria määriä kalliita lääkkeitä hoitamaan kilppari potilaiden oireita, kuin antavat potilaille halpaa tyroksiinia, joilla kaikki nämä oireet, niistä johtuvat sairaudet ja se lääkemäärä, joilla lääketehdas ( ja lääkärit ) antaitsevat, saataisiin pois ja potilas terveeksi.
Itsekin olen syönyt nyt 17 vuotta mieliala lääkettä paniikkihäiriöön. Joka kerta kun lääkäri kirjoittaa sen reseptin, hän saa ”tutkimusapurahaa”. Jos minulta olisi tutkittu kilpirauhas arvot ja kortisolit jo silloin 20 vuotta sitten kun sairastuin, olisin nyt työkykyinen. Olen tullut todella kalliiksi elätettäväksi yhteiskunnalle. Ja kaikki se koulutus on mennyt hukkaan. Tässä touhussa ei ole mitään järkeä! Ja kuten artikkelissa mainitaan, tämä on kansansairaus. Koko ajan saan tietää tuttavapiiristä uusia potialaita, jotka eivät saa diagnoosia ja lääkitystä. Paljon sairaspoissaoloja, kipua ja onngelmia elämässä.
Ja tässä ei mainittu edes niitä, joille tämä Orionin tyroksiini ei käy. Se on todennettavissa ihan geenitestillä, että joillakin T4 valmiste ei muunnu T3:ksi, joka on se aktiivinen hormoni meidän joka ikisessä solussa. Mutta tätä suomen lääkärit eivät tunnusta. Ei ainakaan virallinen lääketiede. Liian iso ego lääkäreillä aiheuttaa monille kärsimystä. Tai sitten lääketeollisuus on ostanut heidät.

Oma kommentti