Kipu ajaa eläkkeelle

Kipuongelmien ennaltaehkäisy ja mahdollisimman tehokas hoito voisivat vähentää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Erityisesti krooninen kipu näyttää olevan merkittävä tekijä eläkeprosessissa.


Suomessa työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää vain lääkärin toteaman sairauden ja merkittävästi alentuneen työkyvyn perusteella. Pääsyyt ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveysongelmat, jotka kattavat kaksi kolmasosaa työkyvyttömyyseläkkeistä. Kipu sellaisenaan ei riitä eläkkeen perusteeksi, joten sen merkitys on jäänyt epäselväksi eikä asiaa ole aikaisemmin juuri tutkittu.

– Monissa sairauksissa kipu on kuitenkin hallitseva elementti ja usein se tekijä, joka eniten haittaa työssä käymistä, kertoo tutkija Peppiina Saastamoinen Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista.

Erityisen vahvana kivun vaikutus näkyi tuki- ja liikuntaelinsyistä eläkkeelle jääneillä. Myös akuutilla kivulla näytti olevan jonkin verran merkitystä eläkkeelle siirtymiseen.

– Näyttää siltä, että ennaltaehkäisy ja tehokas, ajoissa aloitettu kivunhoito voisi estää monta työkyvyttömyyseläkettä, Saastamoinen sanoo.

Teksti: Hymy
Avainsanat: kipu, krooninen kipu, työkyvyttömyyseläke

Kommentit

Oma kommentti