Kipujen ja särkyjen kanssa

Pitkittynyt kipu saattaa johtaa arkea hankaloittavaan kivun, unettomuuden ja ahdistuneisuuden kierteeseen.

Sen vuoksi kipua kannattaa hoitaa ajoissa ja oikein. Kipu on monille tuttu vaiva: suomalaisista aikuisista noin 35 prosenttia on kokenut yli kolme kuukautta kestänyttä kipua ja päivittäisestä kroonisesta kivusta kärsii noin 14 prosenttia suomalaisista.

Moni kärsii kivusta pitkään ennen kuin saa oikean diagnoosin. Pfizerin teettämän, Euroopan laajuisen Pain Proposal -tutkimuksen mukaan Suomessa kipupotilaan oikean diagnoosin saaminen kestää yli kaksi vuotta.

Neurologian dosentti Maija Haanpään mukaan keho ja mieli liittyvät saumattomasti yhteen. Kipu voi huonontaa unta. Väsymys sekä kipuileva keho altistavat ahdistukselle ja masennukselle. Myös kuormittunut mieli oireilee fyysisinä kipuina.

– Fyysiset ja psyykkiset oireet vahvistavat toisiaan ja toimintakyky heikkenee. Kivun kroonistumisen riskitekijöitä ovat esimerkiksi virheelliset uskomukset kivusta, hätä, pelko ja ahdistus sekä univaikeudet ja elämäntilanteen muut kuormitustekijät, Haanpää totesi Pfizerin järjestämässä tilaisuudessa.

Eri elämänvaiheisiin liittyvät ja useat samanaikaiset stressitekijät voivat oireilla kipuina, univaikeuksina, ahdistuksena ja masennuksena. Psykiatrian dosentti ja psykoanalyytikko Tarja Melartin sanoo, että esimerkiksi samanaikaiset perheeseen, työhön ja rahaan liittyvät tekijät kuormittavat kehoa ja mieltä.

– Kuormittuneisuuden oireita ovat ärtyneisyys, unihäiriöt, keskittymisvaikeudet sekä somaattiset kivut ja säryt. Toisaalta pitkäkestoinen kipu on elimistön kannalta stressitila, joka altistaa masennukselle ja ahdistukselle, Melartin kuvaili.

Tarja Melartin korostaakin, että jokaisen tulisi oppia tunnistamaan oman jaksamisensa rajat ja kunnioittaa niitä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: ahdistus, kipu, masennus, särky

Kommentit

Asiallinen juttu, lähti vaan vika osoitteeseen. Tarkoitus oli ”Lähetä kaverille”, ei kommentteihin. Anteeksi. Terveisin pitkäaik. selkäkivusta kärsinyt

Moi, tämmöinen artikkeli löytyi. Luehan läpi. Koskee montaa ihmistä.
terv. Eija

Oma kommentti