Kirsin polvivaivat hellittivät

Kirsi Ahola oli vielä alle nelikymppinen, kun oikea polvi alkoi kiukutella. Sittemmin vasen polvi liittyi kuoroon.

Perushoitaja Kirsi Ahola, 45, on käynyt syntymässä Ruotsissa, mutta pitää itseään pesunkestävänä saarijärveläisenä. Hän on töissä paikallisen terveyskeskuksen vuodeosastolla, joskin työnkuva on muutostilassa.

– Meillä oli yt-neuvottelut, ja nykyinen osasto, missä olen töissä, suljetaan. Vaihdan ensi vuodeksi töihin toiseen pitkäaikaishoivaan ja vuonna 2017 on rakenteilla uusi hoivayksikkö, jonne pääsin töihin.

Kirsin aviomies Janne Ahola, 45, työskentelee postinkantajana. Pariskunnalla on peräti neljä tytärtä, joista vanhin, 21-vuotias neitonen, asuu jo omillaan. Kotona ovat vielä 10-, 14- ja 18-vuotiaat tyttäret. Tässä vaiheessa on pakko kysyä, kuinka monta vessaa omakotitalossa on, sillä todennäköisesti yksi perheen naisista on siellä tälläkin hetkellä.

– Kyllä mies on vessaan päässyt, Kirsi nauraa. – Ja jos ei ole päässyt, se lähtee tarvittaessa pihalle. Tässä ei ole naapureita ihan lähellä.

Polvessa kulumaa

Koska Kirsi on vasta neljävitonen, mitään suurempia terveysmurheita ei ole ehtinyt tulla. Ihan ilman kremppoja hänkään ei silti ole selvinnyt.

– Oikea polvi alkoi vaivata kuutisen vuotta sitten. En muista loukanneeni sitä, mutta kun se tähystettiin, sieltä löytyi kierukan repeämä. Tuolloin todettiin myös kulumaa. Polvi oli sen jälkeen monta vuotta ihan hyvä, mutta reilut pari vuotta sitten se alkoi taas oireilla, jonka jälkeen on ollut vähän hankalampaa. Juuri tällä hetkellä oikea polvi on ihan ookoo, vaikka sitä aina välillä hiukan pakottaa, mutta viime kesänä alkoi myös vasen polvi oikutella. Se on välillä ollut tosi hankala.

Ei ole ihan tavanomaista, että Kirsin ikäisen naisen polvet alkavat pettää. Kun asiaa tutkittiin, löytyi selvä syy.

– Pari vuotta sitten se keksittiin. Reisiluun suhde sääriluuhun ei ole normaali. Minulla on niin sanotut länkisääret, vaikka sitä ei ulkoisesti ehkä huomaakaan. Polvien sisäsyrjät kuluvat paineen takia.

Ei enää leikkaukseen

Ortopedi suositteli jo pari vuotta sitten osteotomialeikkausta, jossa sääriluu oikaistaan, mutta en ole toistaiseksi suostunut siihen, koska se kuulostaa niin suurelta operaatiolta.

– Juuri nyt tuntuu siltä, etten halua uudestaan leikkaukseen, sillä tuoreessa muistissa on vajaat vuosi sitten tehty operaatio olkapäähän. Olkapääleikkaus johtui työmatkalla tapahtuneesta kaatumisesta. Kalvosimessa oli reikiä ja hauislihaksen jänteen pää oli pois paikoiltaan. Olkapää on nyt kunnossa, mutta uusi leikkaus ei houkuttele. Lähden siihen vasta sitten, kun on äärimmäinen pakko.

Kirsi alkoi saada polviniveleensä pistoksia, ja alkuun kaikki näytti hyvältä, mutta sitten syystä tai toisesta iski raju allerginen reaktio. Ensimmäisellä kerralla luultiin kokemattoman lääkärin pistäneen nivelen ohi, mutta sama toistui toisellakin kerralla: polvi turposi hurjasti, joten tätä lääkettä ei uskallettu jatkaa. Pistoshoitoa jatkettiin toisella valmisteella.

– Olen myös omatoimisesti ostanut MSM-tuotteita ja glukosamiinia, mutta loppukesästä elämä tuntui jo ihan epätoivoiselta, kun apua ei tuntunut saavan mistään, Kirsi huokaa.

Sitten onnekas sattuma puuttui peliin.

– Miehelle tulee Niveltieto-lehti, ja siinä luontaistuoteyritys Mezina haki nivelvaivoista kärsiviä henkilöitä testaamaan NutriLenk -nimisiä valmisteita. Hain innolla mukaan ja pääsin valvottuun testityhmään.

Geeli auttoi

Kuuri alkoi alkusyksystä. Siihen kuului kaksi NutriLenk Active -kapselia päivässä ja NutriLenk Gel -voidetta piti sivellä kipeisiin niveliin kolme kertaa päivässä. Pikkuhiljaa oireet alkoivat hävitä.

– Silloin tällöin polvet vieläkin muistuttavat itsestään, mutta tilanne on selvästi parempi kuin vielä elo-syyskuussa. Olen kokenut selvää hyötyä, ja etenkin tykkään voiteesta. Monesta kylmägeelistä tulee hyvä olo, mutta se kestää tosi vähän aikaa. NutriLenk Gel-voide vaikuttaa pitkään.

Kirsi on innokas liikkuja, ja niinpä polviongelmat ovat rajoittaneet häntä melkoisesti.

– Tykkään juosta ja kävellä ja rakkain harrastukseni on kahvakuula, jossa olen kilpaillutkin. Olen käynyt myös ahkerasti zumbassa, mutta siihen tuli yli kuukauden kestänyt tauko, kun polvet kiusasivat.

Zumbassa on sen verran rajua vääntöä. Nyt olen voinut käydä jo muutaman kerran zumbaamassakin ja kävelylenkeillä olen pystynyt ottamaan juoksuaskeleita. Nykyään teen jo viiden kilometrin kävelylenkkejä.

Kirsi on aiemmin juossut jopa kymmenen kilometrin lenkkejä. Hän arveleekin, että jalkojen virheasento yhdistettynä pitkiin juoksulenkkeihin on osaltaan pahentanut tilannetta. Kirsillä ei ole ylipainoa, joka olisi voinut vaikuttaa asiaan – ja kaiken lisäksi hän asuu Laihantiellä!

– Aion ilman muuta jatkaa NutriLenk-tuotteiden käyttöä. En uskalla niitä poiskaan jättää, sillä nyt pystyn liikkumaan selvästi paremmin kuin ennen.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 1-2016

Teksti:Mezina
Avainsanat: nivelvaiva, polven kuluma, polvikierukan repeämä, polvivaiva

Kommentit

Oma kommentti