Kirsti on tyytyväinen: ”Käyn turvesaunassa kerran viikossa”

Mainos

Kaikki tietävät saunan ja kaikki tietävät turpeen, mutta mikä ihme on turvesauna? Kirsti Kallio kertokoon!

Kirsti Kallio, 73, on Lempäälässä asuva, jo lähes kymmenen vuotta eläkkeellä opettajan töistä oleva virkeä ja sulavasanainen nainen. Kun hänen taustaansa rapsuttaa, sieltä löytyy aimo annos karjalaista verenperintöä: Kirstin vanhemmat olivat kotoisin Sortavalasta, mummi Antreasta. Ei siis ihme, että juttu luistaa.

– Olen syntynyt Helsingissä, mutta muutimme Etu-Töölöstä Lempäälään jo 40 vuotta sitten. Olen koulutukseltani filosofian maisteri ja jäin eläkkeelle Tampereen ammattikorkeakoulun vanhemman lehtorin virasta. Opetin suomen kieltä, viestintää ja kaikenlaisia viestintätaitoja ulkomaalaisille. Eläkkeelle jäin heti kun se oli mahdollista, hän kertoo.
Kirsti asustaa aviomiehensä kanssa Lempäälässä kaksistaan, kolme aikuista lasta ovat lentäneet pesästä jo aikoja sitten. Mies on eläkkeellä oleva yli-insinööri työsuojeluhallinnosta.
– Vanhin poika muutti Barcelonaan, mutta muut asuvat nurkilla. Lapsenlapsia on yhdeksän, ja heille olen mummi, koska mun mummit olivat molemmat mummeja.
Kirsti luonnehtii itseään terveeksi, vaikka hänellä onkin käytössä verenohennuslääke.
– Karjalainen sydänvika, eteisvärinää. Sitä on nyt ollut pari kolme vuotta. Sekään ei haittaa elämää. Terveenä tässä on oltu, kiitos turvesaunan!
No nyt päästiin asiaan.

”Valkeakosken turvasauna on paras”

Kirsti kertoo, että turvesaunoja alkoi ilmaantua Tampereelle parikymmentä vuotta sitten.

– Niitä mainostettiin, ja me lähdettiin likkojen kanssa kokeilemaan. Käytiin parissakin paikassa. Sitten kuultiin yhdeltä kaverilta lääkäri Leena Larvan pyörittämästä ja omistamasta turvesaunasta Valkeakoskella, joten lähdimme testaamaan sitä – ja se olikin ylivoimaisesti paras. Sen jälkeen emme ole enää muualla käyneetkään. Siitä on nyt ainakin 15 vuotta.
Leena Larva on itsehoidosta ja lääkkeettömistä hoidoista kiinnostunut gynekologi, joka kiinnostui turvehoidoista niin ikään parikymmentä vuotta sitten.
– Leenan palvelukonsepti oli erinomainen jo ajat sitten. Itse ei tarvinnut viedä paikan päälle mitään, kaikki oli siellä valmiina ja palvelu oli hyvä. Kun aloitin 15 vuotta sitten, olen käynyt Valkeakoskella viikoittain, joskus kaksikin kertaa viikossa. Turvesaunan jälkeen tulee euforinen olo.
– Kai se ehkäisee kremppoja, koska niitä ei pahemmin ole. Minulla on kavereita, jotka käyvät siellä sen takia, että iho tulisi paremmaksi. Itse pesen hiukset turpeella, ja ne tulevat paljon paremmiksi kuin shampoolla.

Kirsti kertoo saunaetiketin

Ennen saunomista istuskellaan pöydän ääressä ja juodaan runsaasti vettä.

– Leena suosittelee juomaan reippaasti, vähintään kolme desiä, ettei tule pää kipeäksi. Välillä otetaan jotakin pientä suolaista, usein popcornia, ja usein vedessä on mukana marjoja, jotta saadaan vitamiineja. Vettä saa juoda niin paljon kuin haluaa.
– Sitten mennään saunaan, missä istutaan parikymmentä minuuttia, jotta tulee lämmin. Kyseessä on oikein ihana sauna, joka on vuorattu pellavatekstiileillä. Saunottaja heittää löylyä, ja usein löylyssä on soodaa, joka ilmeisesti on terveydelle hyväksi. Kiukaan yläpuolella on suolarakeita.
– Kun on lämmetty, poistutaan saunasta pesuhuoneeseen, missä turvetta aletaan levittää joka paikkaan. Turve on Leenan sekoittamaa ja se muistuttaa ulkoisesti mämmiä. Se jää ihoon kiinni. Monet laittavat turvetta hiuksiinkin, niin teen minäkin. Kyseessä on naisten vuoro ja siellä ollaan alasti. Miehillekin on oma vuoronsa, ja kesällä pihalla on iso telttasauna, mikä on sekasauna ja siellä ollaan uikkareissa. Mutta eihän se ole sama asia!

Kun turve on sivelty joka paikkaan, palataan takaisin saunaan.

– Siellä istutaan niin kauan kuin huvittaa, yleensä 15-20 minuuttia, jonka jälkeen lähdetään pesuhuoneeseen huuhtelemaan turve pois. Siellä on seitsemän suihkua, joten tilaa on. Nyt korona-aikana ei ole ollut maksimissaan kuin kaksi henkeä kerrallaan. Kun on saanut suihkutettua itsensä puhtaaksi, voi pulahtaa kylmäaltaaseen.
– Sen jälkeen levätään ihanassa takkahuoneessa lepotuoleissa kylpytakki päällä ja kuunnellaan musiikkia. Takassa palaa tuli. Samalla nautitaan pientä suolaista ja juodaan yrttiteetä ja vettä lisää. Kun tuntee olonsa virkistyneeksi, voi siirtyä pukemaan ja lähteä kotiin. Saunareissu kestää vajaat kaksi tuntia, ei sen kauempaa.
Eikä lysti tule edes kalliiksi. Kirstillä on 10 kerran kausikortti, jolloin yhden saunareissun hinnaksi tulee 49 euroa.
Kirsti kehuu Leena Larvan turvesaunaa oikein tosissaan.
– Sen vaikutusta ei voi tarpeeksi hehkuttaa. Se sekä rentouttaa että virkistää. Se on ollut hyvin tärkeä sekä fyysiselle että psyykkiselle hyvinvoinnille. Ilman sitä en pärjää!
Valkeakosken turvesaunasta on lisätietoja www.suomaa.com ja https://terveyskylpyla.fi -nettisivuilla. Turvesaunan osoite löytyy sieltä.

”Hoito näyttää poistavan turvotuksia”

Valkeakosken turvesaunan omistaja ja pyörittäjä Leena Larva on gynekologi, joka tekee edelleen täyttä työpäivää, vaikka täyttää tänä vuonna jo 75 vuotta. Hän ottaa potilaita vastaan omalla Aino Klinikallaan (www.ainoklinikat.fi)
kolmella paikkakunnalla: Valkeakoskella, Tampereella ja Helsingissä. Leena on lukenut lääketiedettä sekä Venäjällä että Suomessa. Hän on vankkumaton funktionaalisen lääketieteen kannattaja, joka jakelee napakoita iskuja tiettyyn suuntaan.

– Funktionaalisen lääketieteen hoidot perustuvat laajaan fysiologian ymmärrykseen. Lymfasysteemi on vielä ohitettu hiljaisuudella, vaikka nimenomaan suomalaiset tutkimusryhmät akateemikko Kari Alitalon johdolla ovat jo vuonna 2015 näyttäneet silmän, aivojen ja sydämen lymfakierron olemassaolon.
– Tarkkaillessani turvesaunan vaikutuksia jo kohta 20 vuoden ajan olin todella onnellinen Alitalon tutkimustuloksista. Pystyisin kyllä todistamaan turpeen ja sen humushappojen vaikutuksen juuri lymfavirran stimulanttina ihon kautta, jos saisin maailmalla jo olemassa oleviin laboratorioihin ideani tutkittaviksi.
– Humpuukia on tällä hetkellä se, että ihmisestä hoidetaan vain yhtä kohtaa. Jos hoidat ihmistä vain yhdeltä kohdalta, et ole lääkäri vaan olet puoskari. Tässä on se viesti, jonka haluan sanoa. Opetukseen olisi saatava asennemuutos, sillä yksi vaiva on vain jäävuoren huippu, jonka takana voi olla vaikka mitä.
– Tällä hetkellä suurin mielenkiintoni kohde ei ole pelkästään turve vaan lymfakierto ja siihen vaikuttaminen. Siihen ei oikeastaan ole vielä lääkkeitä, mutta hieronta ja liikunta auttavat asiaa. On myös epäselvää, miksi se toisilla toimii eri tavalla kuin toisilla. Turvehoito näyttää poistavan turvotuksia, särkyjä ja kramppeja, reuman oireita, ja sen on havaittu vievän pois myös vaihdevuosioireita. Turvesauna sopii myös stressaantuneille yrittäjille ja pariskunnille.
Leena Larva kertoo Valkeakosken rakennuskompleksin olevan lähinnä harrastus ja tutkimuksen kohde, joka ei elätä. Hän on rahoittanut ja pyörittänyt Valkeakosken hanketta naistentautien erikoislääkärin töillä. Niinpä hän toivookin jonkun ulkopuolisen kiinnostuvan hankkeesta.
– Olen saanut rakennettua sinne toimivan kokonaisuuden, maksanut välillä velkoja pois ja rakentanut taas. Pyöritin sitä yksin monta vuotta, mutta nyt olen palkannut avukseni pätevän kylvettäjän. Toivoisin jonkun näitä asioita kannattavan kiinnostuvan myös ulkomailla tästä konseptista. Haluan, että hanke jää eloon.
– Turvesaunotus on ainutlaatuinen suomalainen hoitomuoto, ja olen valmis auttamaan myös muita yrittäjiä markkinointitalkoissa. Kiitos filosofian lisensiaatti Riitta Korhosen tutkimusten – Suomi on hoitoturvemaa. Suosta on todella myös hoidoksi, Leena Larva toteaa lopuksi

 

Artikkeli on julkaistu Terveys-Hymyn numerossa 7/2022.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Kirsti Kallio, Leena Larva, turvesauna

Kommentit

Oma kommentti