Kiusallinen hikoilu loppui!

Viime kesänä vain harva suomalainen hikoili, mutta Pirkko Leutolan kohdalla hikoiluriski oli silti tavallista suurempi, sillä vaihdevuosivaivat kolkuttivat ovella.


Torniolainen Pirkko Leutola, 55, voi kiitollisin mielin todeta terveydentilansa oikein hyväksi. Hänellä ei ole koskaan ollut mitään vakavaa sairautta ja reseptilääkkeet ovat pysyneet hänen osaltaan apteekin hyllyssä.

Pirkko on yksityisyrittäjä. Hän on kuutisen vuotta pyörittänyt Päivänpaiste-nimistä koti- ja siivousalan firmaansa. Koulutukseltaan Pirkko on yo-merkonomi, ja hän ehti työskennellä konttorihommissa yli 20 vuotta, kunnes jäi työttömäksi ja piti keksiä jotakin uutta.

– Menin yrittäjäkurssille vuoden ajaksi. Yrittäjätaustaa on lähipiirissäkin, sillä isä on yrittäjä, aviomies on yrittäjä, samoin omat tytöt ja vävymiehet. Myös velipojat ovat yrittäjiä. Työttömäksi jääminen ei ollut siis mikään maailmanloppu, ja olen ollut todella tyytyväinen uuteen tilanteeseeni.

– On kiva suunnitella itse oma aikataulunsa. Minulla oli viime vuoden puolella kolme työntekijää, mutta nyt heitä on kaksi. Kolmen ensimmäisen vuoden aikana osallistuin itsekin siivoustöihin, mutta tätä nykyä aika menee organisoinnissa ja asiointipalvelun hoitamisessa. Töitä on onneksi riittänyt aika kivasti.

Pirkon aviomies Juhani Leutola, 55, on ammatiltaan autosähköasentaja ja kalastusopas. Talvet hän pelaa autojen kanssa, kesät kalassa ja retkien
järjestäjänä. Pariskunnalla on kolme tytärtä, vuonna 1979 syntyneet kaksoset ja neljä vuotta nuorempi pikkusisko. Kaikki kolme ovat naimisissa.

Viidenkympin rajapyykki

Pirkko on ollut koko ikänsä hyvin terve, mutta hän myöntää, että kun 50 vuoden rajapyykki ylittyi, kaikki terveyteen liittyvät asiat alkoivat kiinnostaa entistä enemmän. Hän on lisännyt muun muassa kuntoilua.

– Elän terveellistä elämää, mutta sen olen saanut huomata, etten jaksa esimerkiksi valvoa samalla tavalla kuin ennen, hän naurahtaa. – Eipä se ole edes terveellistä saati tarpeellistakaan, mutta vuosien vierimisen huomaa tällaisessakin asiassa.

Kun nainen täyttää 50 vuotta, vuosien vierimisen rupeaa huomaamaan myös omassa elimistössään. Vaihdevuosioireet iskevät jokaiselle jossakin vaiheessa. Niitä ei kukaan pääse pakoon.

– Hikoilukohtaukset alkoivat kiusata vuosi sitten, Pirkko toteaa.

– Hikoilu alkoi lisääntyä, mikä oli jotakin ihan uutta ja ärsyttävää. Sellaista ei ollut aiemmin esiintynyt. Uutta oli sekin, että jos jostakin asiasta kantoi huolta, hiki tuli pintaan.

Kesällä ei hikoiltu

Tähän aihepiiriin liittyvät asiat ja luontaistuotteet alkoivat kiinnostaa Pirkkoa. Eräs hänen ystävättärensä suositteli Chello Forte -nimistä valmistetta, joka on tehty nimen omaan vaihdevuosivaivoista kärsiville naisille. Pirkko rupesi kesäkuun alussa ottamaan yhden tabletin aamulla ja toisen illalla, ja kas kummaa, koko kesänä ei hikoilukohtauksia ilmaantunut.

– Valmiste oli minulle jo ennestään tuttu, sillä olin jo ennen ystävättäreni suositusta syönyt yhden paketin sitä. Hormonihoitoja en ole edes harkinnut, sillä oireeni eivät olleet niin pahat, etten niiden kanssa olisi pärjännyt muutenkin.

Pirkko on lisännyt liikuntaa entisestään, ja hän on huomannut siitäkin olevan apua. Samalla painokin pysyy kurissa, vaikkei hänellä ole ollut suurempia paino-ongelmia. Aineenvaihdunta ei kuitenkaan ole enää sama kuin nuorempana.

– Voin kaiken kaikkiaan nyt tosi hyvin, hän summaa.

– Olen omasta mielestäni periaatteellinen ja vakaumuksellinen ihminen ja uskon, että tulevaisuudessa nämä sairaudet voitetaan – ei ihmisten vaan Luojan toimesta, mutta tässä järjestelmässä täytyy vielä taistella kaikenlaisia sairauksia ja ikääntymistä vastaan.

– Olen todella tyytyväinen Chello Forten käyttäjä, käytän sitä säännöllisesti ja aion jatkaa käyttöä tulevaisuudessakin. Nykytilanne on oikein seesteinen. Minulla ei kerta kaikkiaan ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa tästä valmisteesta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 9-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: hiki, hikoilu, vaihdevuodet

Kommentit

Oma kommentti