Kloppi-koiran korvat saatiin kuntoon

Nelivuotias malinoistyyppinen belgianpaimenkoira Kloppi lähti kuin ohjus, kun sen emäntä Heidi Larsson aikoi puhdistaa sen korvat. – Kun ekan kerran laitoin sille nestemäistä eläinlääkäriasemalta ostettua korvanpuhdistusainetta, se sai ihan hirveän itkupotkuraivarin.

Kärkölässä avuva Heidi Larsson, 43, on ammatiltaan turvallisuusalan työntekijä. Koiraharrastuksen hän väittää perineensä jo äidinmaidossa. Heidin kotijoukkueeseen kuuluu peräti neljä belgianpaimenkoiraa, jotka kaikki ovat tyyppiä malinois eli lyhytkarvaisia. Heidillä on kaksi urosta ja kaksi narttua: poikakoirat ovat Kloppi, 4, Hemmo, 5, ja nartut ovat porukan vanhin Viva, melkein 10 vuotta sekä Taira, joka täyttää tammikuun lopussa kaksi vuotta. Eikä tässä vielä kaikki, sillä nurkissa naukuu myös kaksi kissaa, Ninni ja Jäbä.

– Koirat suhtautuvat sujuvasti omiin kissoihin, mutta vieraiden kissojen ei kannata tulla samalle pihalle, Heidi toteaa. – Oma väki tunnetaan ja suvaitaan.

Aktiivisia koiria

Murtovarkaidenkaan ei kannata tulla samalle pihalle, sillä Kloppi painaa 43 kiloa ja on 65 cm korkea. Hemmo on hiukan hoikempi tapaus, sillä se painaa 38 kiloa, mutta se on viitisen senttiä Kloppia korkeampi.

– Ihan pienistä haukuista ei ole kysymys. Kyllä ne ovat ihan koiran kokoisia. Urokset ovatkin rotumääritelmään nähden liian isoja, mutta se ei minua haittaa. Tämän rodun koirat ovat hyvin energisiä ja vaativat tekemistä. Ne eivät sovellu sohvaperunoiksi. Teen niiden kanssa päivittäin pitkiä lenkkejä ja yritän keksiä niille aivonystyröitä rasittavia juttuja.

Vaikka porukkaan kuuluu kaksi urosta ja kaksi narttua, Heidi ei teetä koirillaan jälkeläisiä. Ne ovat hänellä harrastus- ja kilpailukäytössä. Urokset tekevät tottelevaisuusjuttuja ja jäljestävät, kun taas vanha rouva Viva on aikoinaan ollut Heidillä hakukoirana. Se on ollut myös Heidillä työkaverina vartiointitehtävissä. Nyt kuitenkin Viva on jo eläkeiässä ja saa tehdä mitä jaksaa ja haluaa.

– Meillä ei ole ollut koirien kanssa terveysongelmia, mutta olen aina kuitenkin säännöllisesti puhdistanut niiden korvat, Heidi kertoo.

– Olen aiemmin käyttänyt elänlääkäriltä saamaani ja oikein hyväksi havaittua korvanpuhdistusainetta, mutta sitten tuli tämä Kloppi-herra taloon. Kun laitoin sille ekan kerran samaa nestemäistä sisäkorvan puhdistukseen tarkoitettua ainetta, se sai ihan hirveän itkupotkuraivarikohtauksen. Valmiste kävi jotenkin ihan hirveästi sen korviin. Se tuoksui aika vahvasti mentholille minunkin nenääni.

Estää infektiot

Kloppi päätti vallan lähteä karkuun.

– Kun seuraavan kerran otin saman pullon käteeni, multa hävis koira. Noinkin iso koira mahtuu yllättävän pieniin paikkoihin. Se ei kerta kaikkiaan halunnut tulla löydetyksi. Jouduin käymään sen kanssa aikamoisen taistelun, koska se on niin iso.

– Onneksi aine loppui aikanaan. Otin asian puheeksi kaupassa, mistä ostan koirille ruuan. Kauppias suositteli Detrian Relaxant Animal -korvanpuhdistetta ja sanoi, että kokeilepa tuota. Minä ajattelin, ettei se maata merelle vie ja päätin kokeilla. Se onkin toiminut erinomaisen hyvin, sillä enää ei koira lähde karkuun. Käytän tätä Detrian tuotetta koirille aina tarpeen vaatiessa, suurin piirtein kerran kuussa. Lorautan nestettä niiden korvakäytävään. Koirille kertyy monenlaista skeidaa ulkokorviin, kun ne möyrivät metsässä. Ihan samalla tavalla niiltä poistetaan vaikkua kuin ihmisiltäkin.

Detria Relaxant Animal -sarjan antimikrobinen osuus on peräisin katajasta. Tuotesarjaa on testattu koiriin, kissoihin ja hevosiin, mutta yhtä lailla ne toimivat myös lampaisiin, lehmiin, sonneihin ja mullikoihin. Näitä tuotteita käyttämällä pystytään estämään infektiot.

Tuotteita eläintenhoitoon

Sarjaan kuuluu useita tuotteita. Niitä ovat Hoitava pesuneste, Hoitoseerumi, Hoitovoide, Tassuvoide, Hajunpoistaja, Pihkaseerumi ja Heidi Larssonin Klappiin käyttämä Hoitava Korvapuhdiste.

Eläimille on olemassa runsaasti erilaisia turkinhoitotuotteita ja shampoita, mutta seuraavaksi tulevatkin jo lääkkeet. Detria sijaitsee tässä välimaastossa eli yrityksen tavoitteena on estää eläinten ihosairauksia käyttämällä mikrobien kasvua estäviä tuotteita. Tuotesarjaa kehitettäessä on otettu huomioon sekin, että eläimet nuolevat haavojaan. Siitä ei ole mitään haittaa. Esimerkiksi koira saa nuolla, jos se haluaa. Tuotesarjan sisältämät aineet eivät vahingoita sitä.

Tuotesarja on tarkoitettu nimenomaan alkaviin iho-ongelmiin, etteivät ne pääsisi pahaksi. Parhaiten sarja toimii ruhjeisiin, haavaumiin ja hankaumiin, joiden infektoitumisen se estää.

Jos agility-koirille tai kisahevosille joudutaan antamaan antibioottikuuri, niille tulee automaattisesti 2–4 viikon kilpailukielto. Lisäksi eläinten suolisto on erityisesti hevosilla sellainen, että jos antibioottikuurille joudutaan, seurauksena on miltei aina ripuli. Relaxant Animal –sarjan tuotteissa ei doping-varoaikaa ole.

Terveys-Hymy 11-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arto Wiikari/Otavamedia
Avainsanat: korvan puhdistaminen

Kommentit

Oma kommentti