Kohtuukäyttökin haitallista sydämelle

Usein kuulee sanottavan, että kohtuullinen alkoholinkäyttö, esimerkiksi pari lasillista viiniä tai yksi konjakki päivässä, on terveellistä sydämelle. Nyt kuitenkin amerikkalaisen Harvardin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, ettei yli 70-vuotiaiden sydän kestäkään vaurioitumatta edes kohtuullista juomista. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain Sydänliiton tiedelehti Circulation.


Harvardissa tutkittiin 4 466 ikäihmisen – keskimäärin 76-vuotiaita – viikoittaista alkoholinkäyttöä ja sen vaikutusta sydämen kokoon, rakenteeseen ja toimintaan. Kohtuukäyttönä pidettiin kahta drinkkiä päivässä miehille ja yhtä naisille.

Mitä enemmän ikäihminen joi, sitä suuremmat olivat muutokset sydämen rakenteissa ja toiminnoissa. Miehillä enemmän kuin kaksi drinkkiä päivässä liittyi vasemman kammion laajentumiseen, mikä merkitsee sydämen vajaatoimintaa. Naisilla yksikin drinkki päivässä aiheutti vastaavat muutokset.

– Naiset näyttävät olevan alttiimpia alkoholin myrkyllisille vaikutuksille, jotka voivat johtaa sydänlihassairauteen. Jo vähäinenkin päivittäinen käyttö voi aiheuttaa haittoja, tulkitsee tutkimusta johtanut tohtori Scott Salomon.

Hän korostaa alkoholin käytön hillitsemistä etenkin ikäihmisillä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: alkoholi, sydän

Kommentit

Oma kommentti