Koko suku suihkuttaa!

Bertulan suku näyttää kuuluvan varsinaisiin suihkuseurapiireihin. Äiti suihkuttaa, tytär suihkuttaa, poika suihkuttaa ja vielä pojanpoikakin suihkuttaa.
Jaa että mistä ihmeestä tässä nyt on kysymys? Lukekaa tämä juttu, niin asia selviää.

Terveys-Hymy kertoi kesäkuun numerossa vantaalaisesta Jaana Bertulasta, 44, joka oli saanut runsaasti apua polvivaivoihinsa Terveyssuihkeiden BetterYou-sarjaan kuuluvista magnesiumsuihkeista. Etenkin Kipu-magnesiumsuihke on poistanut Jaanalta sekä särkyä että turvotusta.

Kilttinä tyttönä hän kertoi asiasta myös Helsingin Mellunmäessä asuvalle äidilleen Ritva Bertulalle, 63, jolla oli ollut jo pitkään ongelmia oikean lonkkansa kanssa. Ritva jäi tammikuussa virallisesti eläkkeelle, mutta hän on niin sanotusti pidentänyt työuraansa ja jatkaa edelleen entisessä työssään päiväkodissa.

– Teen hommia ihan niin kuin ennenkin, hän naurahtaa.

– Kun on koko ikänsä niitä tehnyt. Ei tässä vielä keinutuoli kutsu.

Ritva on mennyt hyvin nuorena, vain 18-vuotiaana naimisiin, mutta hänen puolisonsa Erkki, 62, oli tuolloin vieläkin nuorempi eli 17-vuotias. Tarvittiin peräti Kekkosen lupa, että pariskunta sai toisensa.

Särky vaikutti uniin

Erkki Bertula, jota myös Pikkikseksi haukutaan, on ammatiltaan muusikko. Hän on soittanut kitaraa muun muassa Dannyn taustalla joskus kultaisilla 60- ja 70-luvuilla. Nyttemmin hän on kuitenkin jo ripustanut soittopelinsä naulaan.

Bertuloille syntyi kolme lasta, joista Jaana on vanhin ja vuonna 1973 syntynyt Jiri on nuorin. He saivat tyttären myös vuonna 1970, mutta hän syntyi ennenaikaisesti eikä verenkierto ollut kunnolla kehittynyt. Niinpä pienokainen menehtyi kahdeksan kuukauden ikäisenä. Onneksi paljon iloakin on mahtunut Bertuloiden elämään. Seuraavaa polvea on jo kuusi lastenlasta ja kolme lastenlastenlastakin. Ritva onkin siis sekä mummi että isomummi.

Onneksi myös Ritvan terveys on ollut koko lailla kohdillaan ensimmäiset 63 vuotta. Papereissa häntä on aina luonnehdittu perusterveeksi. Mitään reseptilääkitystä ei ole. Ainoana murheena ovat olleet reumaattiset nivelvaivat, nivelrikko ja kulumat.

– Jäin kolmisen vuotta sitten osa-aikatyökyvyttömyyseläkkeelle, ja sen jälkeen etenkin oikea lonkka on kiusannut. Hartioissakin on ollut särkyjä. Asperiinia ja disperiiniä on kulunut jonkun verran. Lonkkasärky on vaikuttanut myös yöuniin. Olen nukkunut tosi huonosti, kun koko ajan on täytynyt vaihtaa asentoa.

Myös Ritvan aviomiehellä Erkillä on ollut omat ongelmansa. Polvi on kerännyt nestettä ja sitä on särkenyt. Yöunia vaiva ei kuitenkaan ole vienyt, ja Ritva toteaakin, että mies nukkuu kuin tukki vaikka talo kaatuisi. Itse hän sanoo olevansa kuin koira; herää pieneenkin räsähdykseen.

Urheilijoille
ja soittajille

Bertuloiden tytär Jaana alkoi suositella Kipu-magnesiumsuihketta vanhemmilleen. Ritva alkoi kokeilla myös BetterYou-sarjaan kuuluvaa unisuihketta, ja hyväksi havaitsi senkin.

– Laitan yöksi Kipu-magnesiumsuihketta lonkkaan. Suihkutan sitä ensin ja sitten vasta unisuihketta pohkeisiin, jalkojen pohjiin ja varpaiden väliin. Kun sitten vielä vetää villasukat jalkaan, tulee tosi ihana olo. Ja nyt saan unen päästä kiinni. Suihkeet lämmittävät ihanasti, pistävät pintaverenkierron liikkeelle ja samalla kivut hellittävät.

Ritva on suihkutellut nyt muutaman kuukauden ajan ja on tyytyväinen. Hän ehti käyttää niitä vain pari kolme kertaa, kun hän alkoi huomata valmisteiden tehon. Hän kertoi asiasta myös miehelleen, joka supisuomalaisen uroksen tavoin pisti ensin sinnikkäästi hanttiin.

– Lopulta sain sille väen väkisin laitettua polveen Kipu-magnesiumsuihketta. Kun sitten jonkin ajan kuluttua kysyin, että auttoiko, hänenkin oli pakko myöntää, että apua oli tullut. Jalan jäykkyys oli helpottunut.

Eikä tässä vielä kaikki: nyt myös Ritvan ja Erkin muusikkopoika Jiri on alkanut käyttää omiin vaivoihinsa Kipu-magnesiumsuihketta, samoin Karhu-Kissoissa maalivahtina jääkiekkoa pelaava Jirin poika Roy. Siis koko suku suihkuttaa.

– Tämä toimii sekä urheilijoilla että soittajilla, Ritva nauraa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 7-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: kipu, särky, magnesiumsuihke

Kommentit

Oma kommentti