Kolesteroli kuriin luontaisin keinoin

Jokaisen olisi syytä tietää oma kolesteroliarvonsa. Yhtä tärkeää on tietää myös ”hyvän” eli HDL-kolesterolin ja ”pahan” eli LDL-kolesterolin osuudet.

On hyvä mittauttaa kolesteroliarvot säännöllisesti, sillä koholla olevia kolesteroliarvoja ei yleensä voi mitenkään huomata. Puhutaan paljon korkean kolesterolin aiheuttamista riskitekijöistä erilaisissa sydän- ja verisuonitaudeissa.

Usein kuitenkin unohdetaan, että kolesterolilla on elimistössä monia tärkeitä tehtäviä. Ilman kolesterolia emme olisi elossa!

Kolesteroli on välttämätön aine kaikissa kudoksissa, mutta etenkin rasvakudoksissa, maksassa, munuaisissa, hermoissa ja aivoissa. Kolesteroli on solukalvojemme välttämätön rakennusaine ja usean hormonin esiaste. Se on elintärkeä myös kehon D-vitamiinin muodostuksessa.

Hyvää ja huonoa

On siis huonoa ja hyvää kolesterolia. Liikunta lisää hyvää HDL-kolesterolia eikä korkeakaan HDL-kolesteroli ole terveyshaitta. Huono eli LDL-kolesterolikin muuttuu haitalliseksi vasta kun se joutuu vapaiden radikaalien hyökkäyksen kohteeksi ja pääsee hapettumaan. Silloin puhutaan hapettuneesta eli o-LDL-kolesterolista.

Monet asiantuntijat eivät tuijota niinkään kokonaiskolesterolilukemia, vaan he pitävät kaikkein tärkeimpänä mittarina HDL:n ja LDL:n suhdetta, jonka tulisi olla yhden suhde viiteen. Nykyään kokonaiskolesterolin raja-arvoksi on sovittu viisi millimoolia litrassa, jolloin LDL ei saisi ylittää kolmea, HDL:n pitäisi olla vähintään yksi ja haitallisten triglyseridien määrä ei saisi ylittää kahta.

Omiin kolesteroliarvoihin voi jokainen meistä vaikuttaa elämäntavoillaan ja ravitsemuksen avulla. Kannattaa harrastaa riittävästi liikuntaa ja on syötävä terveellisesti; hyviä öljyjä, siemeniä, pähkinöitä ja vähärasvaisia lihatuotteita.

Uusi valmiste markkinoille

Nyt on markkinoille tullut myös uusi, luonnonmukainen valmiste StatiQinon, joka auttaa pitämään kolesteroliarvoja kurissa. Kyseessä on ravintolisä, joka sisältää luonnollista statiinia eli punariisiä, hyvää välttämätöntä rasvahappoa ALA:a eli alfalinoleenihappoa sekä jokaiselle elävälle solulle tärkeää vitamiininkaltaista ainetta ubikinonia, joka tunnetaan myös nimellä koentsyymi Q10.

Punariisi on ikivanha ja luonnollinen peruselintarvike Kauko-Idän maiden ruokavaliossa. Se on luonnollinen vastine kemiallisille kolesterolilääkkeille statiineille. Punariisi sisältää aineita, joita nimitetään monakoliineiksi.

Ubikinoni eli Q10 on vitamiinin kaltainen aine, joka on elintärkeä kaikille energiaa tuottaville soluillemme. Ubikinoni on myös vahva antioksidantti, joka suojaa kolesterolia härskiintymiseltä. Normaalin ubikinonitason säilyttäminen on terveyden kannalta ehdottoman välttämätöntä.

Alfa-linoleenihappo on puolestaan rasvahappo, jota esiintyy muun muassa pellavansiemenissä, soijassa ja saksanpähkinässä. Elimistömme pystyy muuttamaan ALA:a kahdeksi omega-3-rasvahapoksi, EPA:ksi ja DHA:ksi. ALA tukee normaaleja kolesteroliarvoja.

Teksti:Pharma Nord
Avainsanat: kolesteroli

Kommentit

Oma kommentti