Kolesteroli onkin terveellistä!

Kolesteroli onkin terveellistä!Norjan tiede- ja teknologiayliopisto kumoaa vallalla olevan käsityksen kolesterolin vaaroista terveydelle.

Lääkärit määräävät ihmisille kolesterolia alentavia lääkkeitä niin sanottujen riskilaskureiden perusteella. Ne perustuvat ikään, sukupuoleen, tupakointiin, kokonais- ja HDL-kolesteroliin ja verenpaineeseen. Ne yliarvioivat todellista riskiä. Eritoten veren kokonaiskolesteroli antaa aivan väärän kuvan sairastumisen riskistä. Tosiasiassa kolesteroli suojaa ikääntyviä ihmisiä sydäntaudeilta, aivohalvaukselta ja ennenaikaiselta kuolemalta.

Voit tehdä itsellesi riskiarvion Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivulla http://20.fi/5157. Älä usko siihen, mitä näet.

Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne mainostaa THL:n riskilaskuria luotettavana, ja suosittelee sen perusteella kolesterolilääkitystä jopa täysin terveille ihmisille. Ihmiset onkin saatu uskomaan, että mitä vähemmän veressä on kolesterolia, sitä parempi.

Norjalaistutkimus kumoaa tämän käsityksen täysin. Naiset elävät sitä pitempään, ja heidän riskinsä sairastua sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen on sitä pienempi, mitä enemmän heidän veressään on kolesterolia. Tutkimuksessa seurattiin kymmenen vuotta 52 087 henkilöä, iältään 20–74 vuotta. Tutkijat kontrolloivat sekoittavia tekijöitä kuten ikä, tupakointi ja verenpaine ja tarkastelivat sitten kolesteroliarvojen merkitystä.

Naisten kuoleman riski oli 28 prosenttia pienempi kokonaiskolesterolin ollessa yli 7,0 mmol/l verrattuna arvoon alle 4,9 mmol/l. Myös sydäntaudin, sydänpysähdyksen ja aivohalvauksen riski pieneni sitä mukaa kun kolesterolipitoisuus suureni.

Terveille lääkkeitä

Tulokset lyövät korvalle nykyisiä ohjeita, jotka ovat harhaanjohtavia, koska ne yliarvioivat kolesterolin merkitystä sydäntaudeissa. Tosiasiassa vallalla oleva kolesteroliteoria voi itse asiassa vaarantaa ihmishenkiä, kirjoittavat norjalaistutkijat. Miljoonille terveille ihmisille syötetään kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja, siinä uskossa, että ne pidentäisivät heidän elämäänsä.

Tosiasiassa statiinit vähentävät elinpäiviä ja aiheuttavat paljon ikäviä sivuvaikutuksia. Statiinit eivät ehkäise terveiden ihmisten sairastumista sydäntauteihin, sanovat norjalaistutkijat. Heidän tutkimuksensa tukee monin tavoin minun ja Leo Utriaisen uutuuskirjassa Suuri kolesterolihuijaus (Readme.fi) esitettyjä käsityksiä.

”Luulisi, että potilasjärjestöjen asiantuntijalääkärien tärkeä tehtävä olisi puolustaa potilaitaan lääketeollisuuden propagandaa sekä lääkkeiden ylenmääräistä tuputusta vastaan. Mutta voimmeko luottaa siihenkään, kun tiedämme, että esimerkiksi Sydänliiton ylilääkäri istuu suurimpien lääkeyritysten asiantuntijaelimissä. Ketä tohtori edustaa”, ihmetteli YLE:n MOT-toimittaja Martti Backman blogissaan.

Norjalaistutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta netistä osoitteessa http://20.fi/5158.

Kuinka paha on paha?

Paha LDL-kolesteroli ei olekaan niin paha terveydelle kuin ihmiset luulevat, sanoo Texas A&M -yliopiston apulaisprofessori Steve Riechman. Hänen mukaansa etenkin kuntoilevien ja ikääntyvien ihmisten lihakset tarvitsevat LDL-kolesterolia pysyäkseen kunnossa.

Riechmanin työryhmä tutki 52 yli 60-vuotiasta ihmistä, jotka olivat muutoin terveitä, mutta eivät erityisen hyvässä fyysisessä kunnossa, koska eivät olleen harrastaneet kuntoliikuntaa. Sen aloittamisen jälkeen lihasmassa ja -kunto paranivat eniten niillä, joiden veren LDL-kolesterolin pitoisuus oli suurin. Tämä odottamaton havainto yllätti tutkijat täysin.

Tarvitsemme tietyn määrän LDL-kolesterolia lihasten kasvattamiseen ja niiden toimintaan.

– Tarvitsemme sekä HDL- että LDL-kolesterolia, sillä totuus on, että kaikki kolesteroli on hyvää. Et voi poistaa kaikkea ’pahaa’ kolesterolia elimistöstäsi ilman, että siitä seuraa vakavia ongelmia, sanoo Riechman.

LDL:ää kutsutaan yleisesti ’pahaksi’ kolesteroliksi, jonka ajatellaan kertyvän valtimoiden seinämiin ja paksuntavan ja jäykistävän sitä. Monet pitävät LDL-kolesterolia sydän- ja valtimotautien pääasiallisena syytekijänä. HDL:ää taas pidetään ’hyvänä’, koska se poistaa LDL:ää valtimoista.

– LDL on hyvin tarpeellista. Jos poistamme sen elimistöstämme, me kuolemme. Meidän on hylättävä käsitys, jonka mukaan LDL olisi aina pahaa, apulaisprofessori tiivistää.

– Mitä enemmän veressäsi on LDL-kolesterolia, sitä paremmin lihaksesi kasvavat treenatessa, Riechman lisää.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-11

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: kolesteroli

Kommentit

Mitä sillä on väliä kuka sen on kirjoittanut. Eihän tuo tolosen tekemä tutkimus ole. Eikä Tolonen kauppaa mitään pilleriä alentamaan kolesteroli tasoja… En oikeen ymmärrä kommenttisi tarkoitusta…

Kirjoittajana vanha kunnon pillerimaakari Tohtori Tolonen.
Vai vielä pitäisi THL:n hävetä…

Eipä tätä uskoisi todeksi. Jos tuo on totta, niin hävetkää THL! Miten kehtaatte.

Oma kommentti